Designul inteligent al biroului, secretul productivitatii moderne
Te straduiesti zilnic sa vii cu cele mai bune idei, sa respecti intotdeauna termenele limita si angajamentele asumate fata de partenerii de afaceri. Ti se pare ca uneori angajatii sunt lipsiti de creativitate si entuziasm. Stiai ca un design inteligent al biroului contribuie la cresterea productivitatii, la o mai buna coeziune in echipa si la identificarea solutiilor optime ale problemelor?
Evita aglomerarea obiectelor si lasa mintea sa umple spatiile si sa vizualizeze obiectele si sarcinile de lucru din mai multe perspective, exact cum propunea
cubismul in arta – o viziune fragmentata, dar coerenta, care incurajeaza reinterpretarea realitatii.
Avantajele unui mobilier modular si multifunctional in spatiile de lucru
Organizarea geometrica, modulara, cu linii clare si aerisite iti permite un stil de amenajare minimalist, cu maximum de functionalitate. Un birou care se poate extinde pentru a fi folosit la nevoie de doua persoane concomitent poate fi o achizitie inspirata.
Te vei felicita atunci cand angajatii vor colabora mai bine in indeplinirea sarcinilor in echipa. Improvizatiile, lipsa de confort si precaritatea decorului induc o atmosfera neproductiva si nu stimuleaza colaborarea.
Birourile cu spatii de depozitare sunt la fel de utile pentru a evita aglomeratia de pe panoul de lucru. Aceasta poate avea efecte negative asupra disciplinei in munca si poate inhiba creativitatea.
De asemenea, un birou managerial care se poate transforma in masa de sedinte va oferi tuturor participantilor confort si o pozitie echitabila la discutii. Organizarea in acest stil incurajeaza diverse luari de cuvant si exprimarea ideilor creative in cadrul unui brainstorming.
Cum te poate inspira cubismul in amenajarea spatiilor de lucru?
Cubismul vine cu o noua viziune in arta, care rastoarna regulile perspectivei si vede obiectele din mai multe unghiuri, compuse din linii geometrice clare, care se intretaie si recompun imaginea. Artistii simplifica si reconstituie realitatea in acelasi timp.
Atunci cand ai in vedere amenajarea unui birou, obiectele trebuie sa se integreze perfect in spatiu, sa nu incarce si sa lase loc de acces din toate partile, astfel incat, spre exemplu, in jurul monitorului unui calculator sa poata sta mai multe persoane care isi dau cu parerea despre un anumit design digital.
Asemenea reprezentantilor cubismului, trebui sa vezi dincolo de estetica imediata si sa-ti imaginezi detalii suplimentare, precum cele legate de functionalitate.
Adica sa poti vedea cum arata obiectul restrans si extins in spatiul disponibil al biroului, cine il poate folosi si cum ar contribui el la productivitatea firmei.
Cum influenteaza lumina si culorile productivitatea la locul de munca?
Culorile si lumina joaca un rol esential in crearea unui spatiu de lucru placut si stimulant pentru creativitate si productivitate. In functie de sectorul de activitate sau departament, poti alege culorile mai avantajoase.
Pentru sarcinile de rutina, randamentul si eficienta sunt cele mai importante. Din acest punct de vedere, ai grija ca decorul sa nu fie incarcat, sa nu oboseasca si sa contribuie la atentie si concentrare. Culori precum albastru deschis, verde pal sau combinatii ale acestora cu griuri sunt cele mai potrivite.
Pentru sarcinile de creatie si salile de sedinte utilizate pentru brainstorming, culori stimulante precum galben si orange isi fac foarte bine treaba. In spatiile de relaxare poti folosi culori calde, dar pastelate pentru a induce o stare de bine.
Lumina naturala este deosebit de importanta, mentine organismul in stare de veghe, ii comunica faptul ca este ziua si este timpul sa munceasca. Daca este nevoie si de lumina artificiala, opteaza pentru nuante neutre atunci cand alegi becurile LED si pentru lumina alba. Lumina calda este mai potrivita pentru a aduce relaxarea, iar cea rece creeaza uneori un mediu artificial.
Un spatiu de lucru bine gandit nu este doar o chestiune de estetica, ci un instrument strategic pentru succesul echipei tale. Printr-un design inteligent, inspirat din principii artistice precum cele ale cubismului – unde functionalitatea se imbina cu o viziune multipla asupra realitatii – poti transforma biroul intr-un catalizator al creativitatii, colaborarii si performantei.