Sindicatele si reprezentantii din administratia Complexului Energetic Oltenia au anuntat ca au obtinut majorarea salariilor minerilor dupa discutiile purtate la Ministerul Energiei. Salariatii vor beneficia de o majorare a lefurilor brute cu 1.200 de lei, ceea ce inseamna un plus la salariu de aproximativ 650 de lei in mana. Complexul are in prezent peste 9.000 de angajati, fiind cel mai important producator de energie electrica pe baza de carbune de pe piata interna.
Pe aceasta tema s-au purtat discutii intense la Ministerul Energiei in ultima perioada, la negocieri participand Federatia Nationala a Sindicatelor din Electricitate “Univers” si Federatia Nationala Mine Energie. Pe langa discutiile legate de contractul colectiv de munca al angajatilor din Complexul Energetic Oltenia, cele doua parti au mai purtat negocieri si in legatura cu stabilirea unui procent care sa asigure un fond de avansare sau promovare pentru salariatii companiei.
Asa cum spuneam si in randurile urmatoare, negocierile dintre cele doua parti s-au dovedit a fi de bun augur pentru cei peste 9.000 de mineri care lucreaza in Complexul Energetic Oltenia. La finalul discutiilor, ministrul Sebastian Burduja si-a dat acordul final ca salariile minerilor sa fie indexate in suma fixa cu 1.200 de lei brut. De asemenea, reprezentantii Ministerului Energiei si-au asumat in termen de doua luni reglementarea legislativa cu privire la rezerva de capacitate.
Incepand de la 1 ianuarie 2026, cele trei grupuri energetice pe baza de carbune si cele patru cariere miniere care vor mai ramane la companie vor intra in rezerva de capacitate. Mai exact, asta inseamna ca grupurile energetice si carierele vor mai produce carbune si energie electrica numai atunci cand va fi nevoie si numai cu aprobarea Ministerului Energiei.
Potrivit acestei intelegeri dintre sindicate si minister, sumele vor fi platite catre Complexul Oltenia in cazul in care energia produsa pe baza de carbune nu va mai intra in piata de energie. Evident, este nevoie de un mecanism de sprijin financiar pentru ca angajatii din Complex sa isi primeasca in continuare salariile chiar si atunci cand nu se va mai produce carbune si energie electrica.
Citeste si: Proiect: se doreste sa contribuim cu mai multi bani la Pilonul 2
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Bateriile fotovoltaice beneficiaza de TVA redus la 9% – Ce inseamna pentru prosumatori
Oracolul din Omaha, miliardarul Warren Buffet, despre volatilitatea extrema a pietelor de azi: Pastrati-va calmul si veti fi recompensati pe termen lung
Finantari uriase pentru IT-isti romani: 60 de milioane de motive sa crezi in ideea ta
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Bateriile fotovoltaice beneficiaza de TVA redus la 9% – Ce inseamna pentru prosumatori