Dreptul la somaj in 2025. Conditii de acordare a indemnizatiei lunare si documentele necesare
somajindemnizatie somajdocumente somajloc de muncaconcediere
Dreptul la somaj in 2025 este reglementat clar de legislatia din Romania si vine la pachet cu un set de conditii si documente necesare pentru obtinerea indemnizatiei in cauza. Indemnizatia este acordata persoanelor care au ramas fara loc de munca din motive neimputabile lor si care au contribuit la sistemul asigurarilor sociale pentru o perioada minima.
Potrivit Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM), rata somajului a fost de 3,09% la finalul lunii iulie 2024, cu un total de peste 248.000 de someri. Dintre acestia, aproape 49.000 beneficiaza de indemnizatie de somaj. Persoanele apte de munca, cu varsta cuprinsa in 16-63 de ani (femei) sau 65 de ani (barbati), pot aplica daca nu au venituri sau veniturile sunt sub salariul minim pe economie.
Pentru a obtine dreptul la somaj in 2025, trebuie sa fi lucrat cel putin 12 luni in ultimele 24 de luni. De asemenea, potrivit specialistilor de la
eJobs, trebuie sa fi inregistrat ca persoana aflata in cautarea unui loc de munca la ANOFM. Nu pot beneficia de indemnizatie cei care demisioneaza, cei care refuza un loc de munca sau refuza formarea profesionala.
Documente necesare pentru a aplica pentru indemnizatia de somaj
Pentru cei care vor sa isi pregateasca documentele necesare pentru a aplica pentru
indemnizatia de somaj, acestea includ: carte de identitate, acte de studii, carnet de munca sau adeverinte de vechime, declaratie pe propria raspundere privind starea de sanatate si, dupa caz, adeverinte de la angajatori sau decizii medicale. Absolventii care nu se angajeaza in 60 de zile de la finalizarea studiilor pot primi 330 de lei lunar, timp de 6 luni, fara a avea stagiu de cotizare.
Valoarea indemnizatiei este calculata in functie de Indicatorul Social de Referinta (ISR), care in 2024 a fost majorat la 660 de lei. Indemnizatia de baza este 75% din ISR, la care se adauga un procent din media salariului brut lunar, in functie de vechime. Cu cat ai un stagiu de cotizare mai lung, cu atat perioada de acordare este mai mare: 6 luni pentru un stagiu de minim 1 an, 9 luni pentru minim 5 ani si 12 luni pentru peste 10 ani.