Iata cum sa iti gestionezi demisia, rational si profesional, pentru a-ti pastra o reputatie impecabila.
Renuntarea la un loc de munca este un pas important si ar trebui sa fie o decizie strategica, nu un act impulsiv intr-un moment de furie. Asadar, inainte de a anunta pe toata lumea ca vrei sa demisionezi, acorda-ti timpul necesar pentru a cantari toate optiunile si pentru a discuta situatia cu familia sau alte persoane de incredere. Este posibil sa existe si alte oportunitati profesionale la actualul loc de munca si sa nu fie obligatoriu sa ramai blocat intr-un anume departament, facand ceva ce nu iti place. Daca dupa o atenta considerare esti de parere ca angajatorul tau nu iti mai poate oferi nimic care sa iti satisfaca ambitiile profesionale, abia atunci poti trece la etapa urmatoare.
Climatul de pe piata muncii nu este tocmai stabil, asa ca ar fi o idee buna ca inainte sa iti dai demisia sa-ti gasesti un alt loc de munca, de care sa fii mai multumit decat de actualul job. Poti face o exceptie de la aceasta recomandare daca preavizul pe care trebuie sa-l dai angajatorului este mai lung de doua luni sau daca slujba ta te face cu adevarat nefericit si iti ameninta starea de sanatate.
Daca tii la statutul tau de profesionist, ar fi bine sa iti pastrezi intentiile privind demisia doar pentru tine, pana cand vei avea o discutie oficiala cu seful tau. Este o dovada de caracter sa ii informezi onest pe superiorii tai despre decizia ta. Este mult mai bine sa afle de la tine si nu de la barfitorii de la birou.
Ca sa te asiguri ca vei fi un profesionist pana la capat, imprima un model cerere demisie, completeaza-l, dar nu il inmana celor de la resurse umane pana nu discuti personal cu seful tau direct. Nu esti obligat sa iti motivezi decizia, dat fiind ca demisia este un act unilateral, dar daca intentionezi sa ceri o scrisoare de recomandare de la viitorul tau fost loc de munca, ai grija sa pastrezi o atitudine cat mai demna si mai respectuoasa pe perioada preavizului si in relatiile cu superiorii tai.
Daca nu ai fost in relatii prea bune cu seful tau direct, e posibil sa fie o discutie neplacuta, caz in care principalul tau obiectiv este sa ramai calm si sa eviti orice situatie care ar degrada si mai mult relatia. Daca esti in situatia opusa, atunci iti va fi usor sa identifici si sa ii expui sefului tau motivele pentru care esti recunoscator ca ati lucrat impreuna. Abia dupa ce ati avut aceasta discutie, poti trimite cererea de demise departamentului de resurse umane.
Chiar daca intentia ta de a demisiona este sincera si nu doar o strategie pentru a pune presiune pe angajator astfel incat sa obtii o promovare sau un bonus, este posibil sa primesti o contraoferta din partea sa. Daca esti un angajat valoros, este posibil sa ti se ofere un post mai bun sau un salariu mai atractiv pentru a ramane la actualul loc de munca. Iti datorezi tie insuti sa analizezi cu atentie aceasta propunere, mai ales daca nu esti pe deplin convins ca urmatorul tau loc de munca iti ofera mai multe avantaje.
Schimbarea locului de munca este o decizie importanta si un pas care poate fi intimidant, de aceea este atat de important sa fii pregatit. Daca gestionezi totul cu amabilitate, profesionalism si calm, atunci totul va decurge fara nicio problema.
Sursa foto: Unsplash.com
Ultimele NOUTATI
10 mistere inca nerezolvate ale Lumii Antice - cu toata stiinta de azi, nimeni nu si le poate explica
Ce gust are un ulei de masline autentic si de unde poti sa-l cumperi? De la AlimenteAcasa.ro!
Bitcoin scade sub 62.500 de dolari dupa anuntul unui atac iminent cu rachete al Iranului asupra Israelului
Locurile de munca de acasa, pe cale de disparitie: putine firme le mai ofera angajatilor luxul de a munci remote
Partenerii nostri
Puteti concedia un angajat pentru absente nemotivate? Depinde!
Reangajarea unei persoane care se pensioneaza la limita de varsta - PROCEDURA
Reducerea saptamanii de lucru - in ce CONDITII este posibila? Procedura legala, pas cu pas
Reevaluare terenuri: Implicatii fiscale pentru societatile comerciale
Controale ANAF 2024: Ce nereguli au descoperit inspectorii in urma verificarilor
Reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana: obligatiile angajatorului
Litigiile de munca si drepturile angajatilor: Cand este timpul sa apelezi la un avocat?