Cum se gandeste statul sa mai lase de la el si sa permita romanilor sa castige mai bine
impozitarea munciiadrian caciusalarii
Avem o impozitare foarte severa a muncii. Aproape jumatate din venitul brut, platit de angajatori, ajunge in vistieria statului, in timp ce salariatul se multumeste cu restul, bani din care e nevoit sa supravietuiasca o luna de zile. Acest lucru s-ar putea schimba, anunta insusi ministrul Finantelor, Adrian Caciu.
Ministrul vorbeste despre o reforma fiscala de care avem nevoie si care e prevazuta si de Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR).
Oficialul de la Finante a fost intrebat daca mediul privat va putea tine pasul cu ritmul de crestere al salariilor din sistemul public. "Aici este o chestiune pentru care lucrez si pentru care am inteles ca sunt deja critici ca am spus ca o sa facem o analiza a regimului fiscal. Una din tintele acestei analize este reducerea impozitarii muncii", a spus oficialul.
Prin urmare, daca statul se gandeste sa mai "lase de la el" si sa se multumeasca cu un grad de impozitare mai mic asupra muncii, romanii se vor putea bucura de
salarii mai generoase, fara ca firmelor sa li se forteze mana sa creasca costurile cu salariile, prin majorari ale veniturilor brute, din care angajatii se aleg cu "praful de pe toba", in timp ce "grosul" ajunge tot la stat.
"Romania are niste probleme structurale pe regimul fiscal"
"In PNRR este prinsa reforma fiscala. De ce e prinsa aceasta reforma? Pentru ca recomandarile de tara spun ca Romania are niste probleme structurale pe regimul fiscal, in sensul ca pierde pur si simplu bani pentru ca, pe de o parte, nu fiscalizeaza, pe de alta parte, are niste facilitati care distorsioneaza zona aceasta de colectare sau are tot felul de suprareglementari care nu sunt in regula.
Cu ocazia acestei reforme fiscale, cum este cel mai bine sa faci – sa iti propui, am propus si in programul de guvernare, sa facem o analiza a regimului fiscal, pe care sa o facem impreuna.
Pe de o parte, vor fi expertii Ministerului de Finante, pe de alta parte, vor fi expertii in consultanta fiscala, deci consultantii fiscali, va fi mediul de afaceri, va fi si partea sociala reprezentata acolo, vor fi oameni din zona academica, dar vor fi si institutii financiare internationale, adica Fondul Monetar International, Banca Mondiala, carora le-am cerut asistenta tehnica pentru ca se pricep la a analiza si la a pune la dispozitie o serie de solutii", a explicat ministrul Finantelor.
Te-ar putea interesa si: Se dau mii de euro de la stat: cine sunt romanii care vor primi 4.500 de euro si care sunt conditiile
Sa ne uitam si la felul in care procedeaza alte state
Ministrul are de gand sa efectueze o analiza comparativa cu alte state europene, pentru a vedea " cum isi asaza sarcina fiscala, cum isi incurajeaza economia". Vorbim despre state puternice, cum ar fi, de exemplu, Germania - motorul economic al Europei.
"Am zis haideti sa vedem cum se descurca Germania, ca sa luam o tara puternica, hai sa luam trei state care au fost comuniste ca noi, sa zicem din zona aceasta din proximitate, si hai sa luam si o tara mediteraneana pentru ca totusi avem un spirit latin si avem mentalitate – o sa facem Spania", a punctat oficialul, conform
B1tv.
Te-ar putea interesa si: Cand vor expira masurile de sprijin la facturi, preturile vor creste CU DOUA CIFRE: noi previziuni economice sumbre