Subiectul saptamanii de lucru de patru zile nu este unul nou, insa schimbarile aduse de criza provocata de pandemia de coronavirus pe piata muncii au facut ca din ce in ce mai multe companii din lumea intreaga sa ia in considerare o astfel de strategie. Ideea este, intr-adevar, extrem de atractiva pentru multi angajati, insa cat de realistica este si cat de usor de pus in practica se va dovedi?
Belgia este ultima tara care a luat o astfel de decizie, autoritatile de la Bruxelles anuntand in aceasta saptamana ca angajatii vor avea dreptul sa lucreze patru zile pe saptamana fara a le fi reduse salariile. Pentru a se putea bucura de un weekend de trei zile, belgienii vor putea opta pentru un program de zece ore pe zi timp de patru zile pe saptamana. Alexander De Croo, premierul Belgiei, a transmis ca printr-o astfel de reforma isi doreste sa creeze o economie mai dinamica si mai productiva.
Saptamana de lucru de patru zile a mai fost testata si de alte tari, islandezii bucurandu-se de posibilitatea de a opta pentru doar patru zile de lucru pe saptamana inca din anul 2015. Ideea s-a dovedit a fi de succes in Islanda, 85% dintre angajatii de acolo preferand aceasta varianta de lucru.
Scotia testeaza acest model de lucru de la inceputul anului, autoritatile de acolo punand la dispozitia companiilor un fond de 10 milioane de lire in acest sens. Si in Marea Britanie a fost lansat un astfel de program pilot, la care s-au inscris peste 30 de companii. Spania, Norvegia, Irlanda, Franta si Japonia sunt alte tari care iau in considerare aceasta idee a saptamanii de lucru de patru zile.
Despre un program de lucru de opt ore pe zi s-a vorbit pentru prima data in urma cu aproximativ doua secole, britanicul Robert Owen sustinand la inceputul anilor 1800 ca oamenii au nevoie de un program echilibrat, format din 8 ore de munca, 8 ore de recreere si 8 ore de somn. Initiativa lui nu a avut succes insa, in acele vremuri oamenii lucrand intre 10 si 14 ore pe zi. In 1905 insa, Henry Ford a redus programul de munca la 8 ore pe zi. Decizia lui a dus la cresterea productivitatii, Ford Motor Company reusind chiar sa isi dubleze profitul in numai doi ani. Impresionati de aceste rezultate, cele mai multe dintre companiile existente la acea vreme au luat decizia de a implementa un program de lucru de 8 ore.
Cei mai multi dintre angajati se declara entuziasmati de o astfel de idee, sustinand ca s-ar simti mai putin stresati si mai putin expusi riscului de epuizare. De asemenea, multi dintre ei sunt de parere ca astfel ar avea un echilibru mai bun intre viata profesionala si cea privata. In anumite companii a fost observata chiar si o crestere a productivitatii in randul angajatilor care au facut trecerea la un astfel de program de lucru.
Lucrurile sunt insa ceva mai complexe, specialistii avertizand ca un astfel de program de lucru nu este potrivit pentru toate companiile si pentru toate industriile. Lucrand mai multe ore pe zi, productivitatea multor angajati ar putea chiar sa scada in unele cazuri. Stresul la locul de munca ar putea, de asemenea, sa creasca in anumite cazuri, existand riscul burnout-ului in conditiile in care volumul de lucru ar creste in cele patru zile de lucru.
In plus, in anumite domenii de activitate (servicii de urgenta, sistemul bancar, sistemul de invatamant), tranzitia catre un astfel de program de lucru ar fi imposibila pentru moment, angajatii din aceste domenii nepermitandu-si luxul de a avea trei zile libere pe saptamana.
Citeste si: 5 afaceri pe care le poti dezvolta cu SALARIUL MINIM PE ECONOMIE
Ultimele NOUTATI
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Bateriile fotovoltaice beneficiaza de TVA redus la 9% – Ce inseamna pentru prosumatori
Oracolul din Omaha, miliardarul Warren Buffet, despre volatilitatea extrema a pietelor de azi: Pastrati-va calmul si veti fi recompensati pe termen lung
Finantari uriase pentru IT-isti romani: 60 de milioane de motive sa crezi in ideea ta
FMI anunta o franare economica globala: „Nu am mai vazut asa ceva in ultimul secol!”
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si
Bateriile fotovoltaice beneficiaza de TVA redus la 9% – Ce inseamna pentru prosumatori
Oracolul din Omaha, miliardarul Warren Buffet, despre volatilitatea extrema a pietelor de azi: Pastrati-va calmul si veti fi recompensati pe termen lung