Ghidul angajatorului. Aveti dreptul sa ii cereti unui candidat la angajare certificatul de cazier judiciar?
S-a ivit un post liber in firma dvs., ati dat un anunt de recrutare, candidatii au inceput sa-si trimita CV-urile. Vrei insa sa va asigurati ca persoana pe care urmeaza sa o selectati este una onesta, ca sa diminuati astfel riscul unor batai de cap ulterioare, ca urmare va ganditi sa le cereti respectivilor candidati cazierul judiciar (istoricul antecedentelor lor penale). Cazierul se elibereaza rapid si fara costuri de catre autoritati, deci obtinerea lui n-ar fi o problema pentru candidati. Dar intrebarea este: aveti dreptul sa le cereti sa prezinte acest document?
Evident, nu doriti sa primiti in colectivul dvs. un (fost) infractor – un condamnat penal pentru furt, de exemplu – pentru ca nu aveti nicio garantie ca infractiunea in cauza nu se va repeta, de data aceasta cu dvs. pe post de victima.
Si cea mai la indemana metoda de a face o verificare in acest sens este sa le cereti candidatilor cazierul judiciar.
Doar ca legea nu va lasa sa faceti acest lucru sau, mai exact, nu intotdeauna. Se considera ca datele din cazierul judiciar sunt date personale care intra sub protectia GDPR, in consecinta solicitarea lor este permisa doar in cazul catorva functii/joburi mai sensibile, prevazute in acte normative speciale. Aceste functii/joburi sunt:
1) avocat, consilier juridic - acestia nu trebuie sa fi fost condamnati penal pentru infractiuni care aduc atingere profesiilor lor, potrivit Legii nr. 51/1995 si Legii nr. 514/2003;
2) gestionar – adica cel care are ca atributii de serviciu primirea, pastrarea si eliberarea de bunuri administrate, folosite sau detinute de o firma. Conform Legii nr. 22/1969, acesta nu trebuie sa fi fost condamnat penal pentru fapte precum coruptie, fals sau evaziune;
3) agent de paza, bodyguard - acestia pot fi angajati in baza unui atestat profesional, insa Legea nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor mai prevede si ca le trebuie un cazier judiciar fara antecedente penale;
4) functionar public - conform OUG nr. 57/2019, cel care doreste sa ocupe un asemenea post trebuie sa nu fi suferit condamnari;
5) medic, stomatolog, farmacist - acestia au nevoie de certificatul de membru al colegiului profesional pentru a-si face meseria, iar acest document se acorda (si) in baza cazierului judiciar, conform Legii nr. 95/2006.
Ca urmare, daca viitorul angajat nu urmeaza sa ocupe vreuna dintre aceste functii, nu puteti sa ii solicitati certificatul de cazier judiciar. Daca totusi i-l solicitati, va faceti vinovat de “prelucrarea inutila a unor date personale sensibile” (asa cum sunt antecedentele penale) si riscati amenzile prevazute de GDPR.
O precizare importanta: daca aflati ulterior, dupa angajare, ca salariatul are niste infractiuni la activ, acest fapt nu are nicio relevanta. Chiar daca va deranjeaza trecutul lui, nu puteti lua nicio masura si, mai ales, nu-l puteti concedia. Nu aveti nicio baza legala.
Art. 61 din Codul muncii spune clar care sunt situatiile in care puteti dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului, anume: necorespundere profesionala, inaptitudine fizica/psihica, arest pentru mai mult de 30 de zile sau abateri disciplinare grave. Or un trecut dubios nu se incadreaza la niciuna dintre aceste prevederi.
Sursa foto: www.pexels.com