In atentia firmelor din Romania: controalele ITM, mai dure
controale itmhartuirea la locul de muncaviolenta la locul de munca
Managerii companiilor din Romania trebuie sa acorde o atentie mai mare inspectiei muncii, fiindca inspectorii ITM vor avea noi atributii.
Concret, este vorba despre atributii in interventia împotriva violentei sau hartuirii la locul de munca.
Controalele ITM, noi reguli
Conform celor prevazute de textul unui roiect de lege pus în dezbatere publica de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, "inspectorii de munca si alte autoritati relevante in domeniu vor putea emite ordine care sa solicite instituirea de indata a unor masuri executorii precum si ordine de incetare a activitatii la locul de munca, in situatii extreme de violenta sau hartuire
Masurile vor fi luate in cazuri de pericol iminent la adresa vietii, sanatatii sau sigurantei, care sa faca obiectul dreptului la apel in fata unei autoritati judiciare sau administrative in conformitate cu prevederile legii.
O alta noutate se refera la posibilitatea intervenirii inclusiv in cazuri de violenta domestica, daca se limiteaza impactul victimei in lumea muncii", arata o analiza
Termene.ro.
"Prevederile sunt incluse in Proiectul de Lege pentru ratificarea Conventiei nr.190/2019 a Organizatiei Internationale a Muncii privind eliminarea violentei si a hartuirii in lumea muncii, adoptata la Geneva la 21 iunie 2019. Emis de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, documentul este in dezbatere publica pana pe 11 august 2023", mai noteaza sursa citata.
Ce este hartuirea la locul de munca
Iata ce prevede Legea nr. 167 din 7 august 2020:
Constituie hartuire morala la locul de munca si se sanctioneaza disciplinar, contraventional sau penal, dupa caz, orice comportament exercitat cu privire la un angajat de catre un alt angajat care este superiorul sau ierarhic, de catre un subaltern si/sau de catre un angajat comparabil din punct de vedere ierarhic, in legatura cu raporturile de munca, care sa aiba drept scop sau efect o deteriorare a conditiilor de munca prin lezarea drepturilor sau demnitatii angajatului, prin afectarea sanatatii sale fizice sau mentale ori prin compromiterea viitorului profesional al acestuia, comportament manifestat in oricare dintre urmatoarele forme:
a) conduita ostila sau nedorita;
b) comentarii verbale;
c) actiuni sau gesturi.
Constituie hartuire morala la locul de munca orice comportament care, prin caracterul sau sistematic, poate aduce atingere demnitatii, integritatii fizice ori mentale a unui angajat sau grup de angajati, punand in pericol munca lor sau degradand climatul de lucru. In intelesul prezentei legi, stresul si epuizarea fizica intra sub incidenta hartuirii morale la locul de munca.
Fiecare angajat are dreptul la un loc de munca lipsit de acte de hartuire morala. Niciun angajat nu va fi sanctionat, concediat sau discriminat, direct sau indirect, inclusiv cu privire la salarizare, formare profesionala, promovare sau prelungirea raporturilor de munca, din cauza ca a fost supus sau ca a refuzat sa fie supus hartuirii morale la locul de munca.
Angajatii care savarsesc acte sau fapte de hartuire morala la locul de munca raspund disciplinar, in conditiile legii si ale regulamentului intern al angajatorului. Raspunderea disciplinara nu inlatura raspunderea contraventionala sau penala a angajatului pentru faptele respective.
Angajatorul are obligatia de a lua orice masuri necesare in scopul prevenirii si combaterii actelor de hartuire morala la locul de munca, inclusiv prin prevederea in regulamentul intern al unitatii de sanctiuni disciplinare pentru angajatii care savarsesc acte sau fapte de hartuire morala la locul de munca.
Este interzisa stabilirea de catre angajator, in orice forma, de reguli sau masuri interne care sa oblige, sa determine sau sa indemne angajatii la savarsirea de acte sau fapte de hartuire morala la locul de munca.
Angajatul, victima a hartuirii morale la locul de munca, trebuie sa dovedeasca elementele de fapt ale hartuirii morale, sarcina probei revenind angajatorului, in conditiile legii. Intentia de a prejudicia prin acte sau fapte de hartuire morala la locul de munca nu trebuie dovedita.
Constituie contraventie hartuirea morala la locul de munca savarsita de catre un angajat, prin lezarea drepturilor sau demnitatii unui alt angajat, si se pedepseste cu amenda de la 10.000 lei la 15.000 lei.
Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda:
a) de la 30.000 lei la 50.000 lei neindeplinirea de catre angajator a obligatiilor prevazute la art. 2 alin. (5^5);
b) de la 50.000 lei la 200.000 lei nerespectarea de catre angajator a prevederilor art. 2 alin. (5^6).
Hartuirea morala la locul de munca pe criteriul de sex este interzisa. Dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare, republicata, cu modificarile ulterioare, se aplica in mod corespunzator.
Foto: freepik.com