Inspectia Muncii, cu ochii pe firmele care-si pun angajatii sa munceasca pe canicula
itminspectia teritoriala a munciicaniculamunca pe canicula
Mare atentie, manageri! Daca exista disconfort termic, legislatia prevede anumite obligatii pe care le aveti fata de angajatii dvs., conform reglementarilor OUG nr. 99/2000.
"Articolul 1
(1) Masurile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se aplica pentru asigurarea protectiei persoanelor incadrate in munca in perioadele in care, datorita conditiilor meteorologice nefavorabile, se inregistreaza temperaturi extreme.
(2) In sensul prevederilor prezentei ordonante de urgenta, prin temperaturi extreme se intelege temperaturile exterioare ale aerului, care: a) depasesc +37°C sau, corelate cu conditii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel; b) scad sub -20°C sau, corelate cu conditii de vant intens, pot fi echivalate cu acest nivel.
(3) Temperaturile prevazute la alin. (2) sunt temperaturi monitorizate si certificate de Institutul National de Meteorologie si Hidrologie si transmise de centrele regionale ale acestuia", prevede OUG.
In perioadele cu temperaturi ridicate extreme, in sensul art. 1, angajatorii trebuie sa asigure urmatoarele masuri minimale:
A. Pentru ameliorarea conditiilor de munca:
a) reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice;
b) asigurarea ventilatiei la locurile de munca;
c) alternarea efortului dinamic cu cel static;
d) alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite, cu curenti de aer.
B. Pentru mentinerea starii de sanatate a angajatilor:
a) asigurarea apei minerale adecvate, cate 2-4 litri/persoana/schimb;
b) asigurarea echipamentului individual de protectie;
c) asigurarea de dusuri.
In cazul in care temperaturile se mentin mai mult de doua zile consecutive, iar indicatiile de mai sus nu pot fi respectate, intervin obligatii si mai serioase pentru firme. Vorbim despre faptul ca se poate trece la reducerea programului zilnic de lucru; esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru: pana la ora 11:00 si dupa ora 17:00 si chiar intreruperea colectiva a lucrului, cu exceptia activitatilor unde acest lucru nu este posibil.
In cazul in care firmele nu tin cont de normele legale, Inspectoratul Teritorial de Munca poate aplica firmelor amenzi usturatoare.
E recomandabil sa va adresati in primul rand angajatorului, in cazul in care simtiti un disconfort termic la locul de munca. In cele din urma, o alta optiune ar fi sa solicitati sprijin si din partea inspectoratelor teritoriale de munca si/sau directiilor de sanatate publica, in cazul in care angajatorul nu va ia in considerare plangerea.
Foto: freepik.com