Multi angajati se simt discriminati la job. Semnal de alarma pentru managerii romani
angajatidiscriminarea la locul de muncajoburipiata muncii
De parca n-ar fi de ajuns faptul ca salariile in sectorul privat romanesc au inceput sa nu mai tina pasul cu scumpirile, angajatii mai au si alte probleme la locul de munca: foarte multi spun ca se simt discriminati!
Conform unei analize a nPloy - platforma inovatoare de job matching, lupta impotriva discriminarii in procesul de recrutare si la locul de munca - 4 din 10 angajati (40%) au experimentat sau au asistat personal la situatii de discriminare la locul de munca, mult peste media europeana de 17%.
Sursa citata mai noteaza ca discriminarea in recrutare si la locul de munca continua sa fie o tema foarte importanta atat la nivelul Uniunii Europene, cat si in Romania. Datele Eurobarometrului arata ca 1 din 6 europeni spun ca s-au simtit discriminati in ultimele 12 luni - cei mai multi dintre ei la locul de munca (23%) si atunci cand isi cautau un job (13%).
"Pe plan intern, cifrele arata ca aproape 4 din 10 angajati (40%) au experimentat sau au asistat personal la situatii de discriminare la locul de munca, in special din cauza afinitatilor politice, a apartenentei la un grup etnic si a varstei mai inaintate. Mai mult, 3 din 4 angajati nu au participat la programe de formare pentru diversitate si incluziune in ultimii doi ani, indiferent de postul ierarhic ocupat. Si, aproximativ 40% dintre romani spun ca s-ar simti inconfortabil daca ar avea un coleg din comunitatea LGBTQI+, comparativ cu media de 12-15% de la nivelul UE", noteaza specialistii nPloy, care anunta ca lanseaza o campanie de informare si constientizare, chemand alaturi atat angajatori, cat si candidati care sa participe la un scurt sondaj despre Discriminare & Incluziune.
Pentru a creste gradul de constientizare cu privire la importanta diversitatii si a incluziunii, nPloy invita atat candidatii, cat si angajatorii sa participe la un scurt sondaj. Impartasindu-si opiniile si experientele, acestia pot contribui la crearea unui mediu de lucru echilibrat, transparent si corect.
Dupa incheierea sondajului, nPloy va efectua o analiza a rezultatelor, propunand strategii pentru a reduce decalajul si a incuraja un parteneriat onest si eficient intre angajatori si candidati.
-
"Discriminarea nu ar trebui sa-si gaseasca locul nici in procesul de recrutare, nici la locul de munca si suntem hotarati ca, impreuna cu angajatorii si candidatii, sa aducem schimbarea necesara”, a spus Co-fondatorul nPloy, Konstantin Tsonev.
"Prin valorificarea modelului nostru inovator de recrutare anonima, ne propunem sa asiguram conditii si oportunitati egale pentru toti candidatii. Mai mult decat atat, prin campania noastra de constientizare si sondajul despre D&I pe care il realizam in aceasta perioada, speram sa ajutam la construirea unui mediu care sa aprecieze si sa promoveze diferentele individuale, ajutand astfel organizatiile sa construiasca echipe mai puternice”, a adaugat acesta.
Foto: freepik.com