Noul coronavirus a lasat pe drumuri zeci de mii de oameni care lucreaza in parcurile Disney
Sunt locuri in lume care au fost special gandite pentru ca toti cei care ajung acolo sa se simta fericiti. Unele dintre aceste locrui sunt Parcurile Disney. Primul dintre ele a fost inaugurat in anul 1955, in California, iar la ora actuala functioneaza inca alte patru: un al doilea in Statele Unite, in Florida, apoi in Japonia, la Hong Kong si la Paris. Pandemia de coronavirus a pus insa in dificultate aceste "insule ale fericirii".
Iar insulele cu pricina au reactionat prompt la scaderea veniturilor in perioada in care parcurile au fost inchise pentru ca si ele sunt, de fapt, o afacere ca oricare alta, afacere care vinde copiilor bucurie, iar adultilor le vinde iluzia ca isi pot retrai copilaria.
Si ce face un business cand produsul pe care il vinde nu se mai cumpara sau, in cazul Disney, nu mai poate fi vandut? Adopta masuri de austeritate, printre care se numara si aceea a concedierii angajatilor.
Intr-un comunicat recent, The Walt Disney Company a anuntat ca va concedia, pana la sfarsitul acestui an, 32.000 de oameni care lucreaza in parcurile tematice.
In luna septembrie, Disney anuntase 28.000 de disponibilizari insa, in momentul de fata, inca 4.000 de oameni trebuie sa se astepte sa-si piarda slujbele.
Incasarile generate de parcurile tematice Disney au crescut constant, in ultimul deceniu, de la 11,5 miliarde de dolari in 2018 la 20,29 mld. USD in 2018.
Pe total operatiuni, The Walt Disney Company a raportat pierderi, pentru prima oara in ultimii 20 de ani: 4,72 miliarde USD in primul trimestru al acestui an si la 710 milioane de dolari in trimestrul al doilea.
E drept, nu doar angajatii parcurilor Disney au de suferit din pricina restrictiilor generate de pandemie.
The Walt Disney Company platea, prin traditie, dividende actionarilor de doua ori pe an. In 2020, plata dividendelor a fost suspendata pentru o perioada neprecizata.
La ora actuala, The Walt Disney Company (toate diviziile) are o capitalizare de piata de cca 200 de miliarde de dolari si se gaseste, conform acestui indicator, pe pozitia 33 in Topul companiilor cu cea mai mare capitalizare bursiera (la un nivel comparabil, de pilda, cu Coca-Cola si peste PepsiCo sau Netflix).
De la declansarea pandemiei, in luna martie a anului curent, parcurile Disney au inregistrat o cifra de afaceri de 2,6 miliarde de dolari, ceea ce reprezinta o scadere cu 61% fata de incasarile realizate in aceeasi perioada a anului trecut.
Prin traditie, divizia Parks, Experiences and Consumer Products realizeaza o treime din veniturile totale ale The Walt Disney Company.
In total, inainte de ravagiile provocate de pandemia COVID-19, parcurile Disney primeau, anual, aproape 160 de milioane de vizitatori.
Acum nu mai sunt decat amintirea unui taram interzis.
Sursa foto: maxpixels.net