Noutati de la ANAF, pentru firmele romanesti: a fost lansata procedura pentru esalonarea simplificata a datoriilor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Noutati de la ANAF, pentru firmele romanesti: a fost lansata procedura pentru esalonarea simplificata a datoriilor
Noutati de la ANAF, pentru firmele romanesti: a fost lansata procedura pentru esalonarea simplificata a datoriilor
de Magda Florea la 02 Nov. 2021
anafesalonare simplificata

ANAF vine cu noi vesti pentru firmele romanesti care au nevoie de ajutor, in contextul crizei sanitare ce le-a afectat bugetele.
 


Astfel, ANAF a pregatit un proiect de ordin pentru aprobarea procedurii de acordare a esalonarii la plata, in forma simplificata. Va amintim faptul ca acest mecanism a aparut in contextul pandemic, ca forma de sprijin acordata companiilor, de catre statul roman, in vederea platii obligatiilor fiscale amanate in 2020.
 
Acest mecanism fiscal s-a dovedit a fi de mare folos mediului privat romanesc, reprezentand cea mai accesata forma de sprijin de catre antreprenorii romani. Prin urmare, autoritatile au decis sa permanentizeze masura.

>>> Noutati ANAF: surpriza Fiscului la inceput de saptamana, pentru contribuabili
 

ANAF a elaborat proiectul procedurii de acordare a esalonarii la plata in forma simplificata, care reglementeaza urmatoarele aspecte:

 
  • sfera de aplicare;
  • dispozitii privind cererea de acordare a esalonarii la plata;
  • organul fiscal competent pentru solutionarea cererilor de acordare a esalonarii la plata;
  • modul de eliberare a certificatului de atestare fiscala;
  • stabilirea continutului certificatului de atestare fiscala, eliberat in scopul acordarii esalonarilor la plata;
  • stabilirea procedurii de acordare a esalonarilor la plata, a conditiilor de mentinere a valabilitatii acestora, consecintele pierderii valabilitatii esalonarilor la plata;
  • stabilirea procedurii de modificare a esalonarilor la plata acordate;
  • stabilirea regulilor speciale privind fuziunea/divizarea debitorilor care beneficiaza de esalonari la plata;
  • stabilirea regulii speciale privind punerea in aplicare a suspendarii executarii unui act administrativ fiscal;
  • stabilirea modelelor formularelor prevazute de procedura.
 
Pentru obligatiile fiscale principale si accesorii restante a caror vechime este de maximum 12 luni anterioare datei depunerii cererii si nestinse pana la data eliberarii certificatului de atestare fiscala, administrate de organul fiscal central, denumit in continuare organ fiscal, se aproba esalonarea la plata pe o perioada de cel mult 12 luni.
 
Esalonarea la plata se acorda pentru toate obligatiile fiscale inscrise in certificatul de atestare fiscala, daca sunt indeplinite conditiile prevazute mai jos.
 

In scopul acordarii esalonarii la plata, sunt asimilate obligatiilor fiscale:

 
a) amenzile de orice fel administrate de organul fiscal;
b) creantele bugetare stabilite de alte organe si transmise spre recuperare organelor fiscale, potrivit legii, inclusiv creantele bugetare rezultate din raporturi juridice contractuale stabilite prin hotarari judecatoresti sau alte inscrisuri care, potrivit legii, constituie titluri executorii.
 

Esalonarea la plata nu se acorda pentru:

 
a) obligatiile fiscale care au facut obiectul unei esalonari acordate in temeiul prezentului capitol sau potrivit capitolului I – «Inlesniri la plata pentru obligatiile bugetare datorate dupa data declararii starii de urgenta, administrate de organul fiscal central» din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 181/2020 privind unele masuri fiscal-bugetare, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene, cu modificarile ulterioare, care si-a pierdut valabilitatea, precum si obligatiile fiscale care reprezinta conditie de mentinere a valabilitatii unei esalonari la plata acordate in temeiul capitolului I – «Inlesniri la plata pentru obligatiile bugetare datorate dupa data declararii starii de urgenta, administrate de organul fiscal central» din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 181/2020, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) obligatiile fiscale care au scadenta si/sau termenul de plata dupa data eliberarii certificatului de atestare fiscala;
c) obligatiile fiscale care, la data eliberarii certificatului de atestare fiscala, intra sub incidenta art. 167, in limita sumei de rambursat/de restituit/de plata de la buget;
d) obligatiile fiscale stabilite prin acte administrative fiscale care, la data eliberarii certificatului de atestare fiscala, sunt suspendate in conditiile art. 14 sau 15 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare. In cazul in care suspendarea executarii actului administrativ fiscal inceteaza dupa data comunicarii unei decizii de esalonare la plata, debitorul poate solicita includerea in esalonare a obligatiilor fiscale ce au facut obiectul suspendarii, precum si a obligatiilor fiscale accesorii aferente. In acest scop, organul fiscal comunica debitorului o instiintare de plata privind obligatiile fiscale individualizate in acte administrative pentru care a incetat suspendarea executarii, precum si deciziile referitoare la obligatiile fiscale accesorii aferente;
e) obligatiile fiscale admise la masa credala, pentru debitorii pentru care s-a deschis procedura insolventei;
f) obligatiile fiscale care reprezinta ajutor de stat acordat din surse sau resurse de stat ori gestionate de stat, precum si fonduri europene sau fonduri publice nationale aferente fondurilor europene.
 
Esalonarea la plata nu se acorda pentru obligatiile fiscale in suma totala mai mica de 500 lei in cazul persoanelor fizice, 2.000 lei in cazul asocierilor fara personalitate juridica si 5.000 lei in cazul persoanelor juridice.
 

Lista conditiilor pe care trebuie sa le indeplineasca debitorii:

 
Debitorul trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
 
a) sa depuna o cerere la organul fiscal, la care debitorul poate anexa graficul de esalonare cuprinzand cuantumul propus al ratelor de esalonare;
b) sa nu se afle in procedura falimentului;
c) sa nu se afle in dizolvare;
d) sa nu inregistreze obligatii fiscale restante cu o vechime mai mare de 12 luni anterioara datei depunerii cererii si nestinse la data eliberarii certificatului de atestare fiscala;
e) sa nu i se fi stabilit raspunderea potrivit legislatiei privind insolventa si/sau raspunderea solidara, potrivit prevederilor art. 25 si Pe langa acestea, debitorul trebuie sa aiba depuse toate declaratiile fiscale, potrivit vectorului fiscal in conformitate cu ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala prin care sunt aprobate formularele de inregistrare fiscala a contribuabililor/platitorilor si a tipurilor de obligatii fiscale care formeaza vectorul fiscal. Aceasta conditie trebuie indeplinita la data eliberarii certificatului de atestare fiscala. Conditia aceasta se considera indeplinita si in cazul in care, pentru perioadele in care nu s-au depus declaratii fiscale, obligatiile fiscale au fost stabilite, prin decizie, de catre organul fiscal.
 

Dispozitii privind cererea de acordare a esalonarii la plata

 
Esalonarile la plata a obligatiilor fiscale se solicita de catre debitor in baza unei cereri, al carei model este prevazut in anexa nr. 1, depusa la organul fiscal. 
 
Modalitatile de depunere sunt urmatoarele:
 
a) la registratura organului fiscal; 
b) prin posta, cu confirmare de primire; 
c) prin intermediul serviciului ”Spatiu privat virtual”. 
 
Pentru debitorii care au infiintate sedii secundare inregistrate fiscal, potrivit legii, cererea de acordare a esalonarilor la plata se depune de catre debitor, atat pentru obligatiile fiscale datorate de acesta, cat si pentru cele ale sediilor sale secundare. 
 
Cererea se depune la organul fiscal competent pentru administrarea obligatiilor fiscale ale debitorului si se analizeaza raportat la totalul obligatiilor debitorului si ale sediilor sale secundare. 
 
Pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere, potrivit legii, cererea de acordare a esalonarilor la plata se depune de catre debitor, persoana fizica, separat pentru obligatiile fiscale ale persoanei fizice si separat pentru obligatiile fiscale ale persoanei/persoanelor fizice, dupa caz, care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere. 
 
Cererea/cererile se depune/depun la organul fiscal competent prevazut la Titlul III, Capitolul I din Codul de procedura fiscala si se analizeaza separat, nefiind conditionata depunerea uneia fata de cealalta. 
 
 In cazul in care debitorul opteaza pentru plata diferentiata a ratelor de esalonare, acesta mentioneaza in cerere propunerea de grafic, care va cuprinde, pentru fiecare rata, procentul care poate fi achitat din obligatiile fiscale principale si accesorii, respectiv: a) cel putin 5% din cuantumul obligatiilor fiscale ce pot fi esalonate la plata, pentru jumatate din perioada de esalonare solicitata, b) diferenta de procent se imparte in mod egal pentru fiecare rata de esalonare, pentru urmatoarele luni ramase din propunerea de grafic. 
 
In situatia in care perioada de esalonare la plata solicitata cuprinde un numar impar de luni de esalonare, numarul de luni rezultat din aplicarea prevederilor alin. (4) lit a) se rotunjeste in plus.
 
DOCUMENTUL poate fi consultat, in integralitate, aici

Citeste si: Cum sa raspunzi la una dintre cele mai frecvente intrebari din cadrul interviurilor de angajare
 


 

Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Arafat, mesaj dur despre noua tulpina Omicron: Va ajunge peste tot. Nimeni nu va putea s-o opreasca
Ultima ora

Arafat, mesaj dur despre noua tulpina Omicron: Va ajunge peste tot. Nimeni nu va putea s-o opreasca

Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, a vorbit duminica despre noua tulpina Omicron in termeni foarte duri, avertizand cu privire la faptul ca "nimeni nu va putea sa o...
today28 Nov. 2021
DOCUMENT. Cererea pentru compensarea facturilor, pentru IMM-uri: fara ea, furnizorii NU acorda reducerea
Companii

DOCUMENT. Cererea pentru compensarea facturilor, pentru IMM-uri: fara ea, furnizorii NU acorda reducerea

Mnistrul Energiei, Virgil Popescu, a anuntat ca, din 27 noiembrie, IMM-urile romanesti pot depune cerere pentru compensarea facturilor la energie electrica si/sau gazele naturale.   
today28 Nov. 2021
7 modele de Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"7 modele de Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Adauga comentariu

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Ce sa ii spui sefului, pentru a-ti acorda un program MAI FLEXIBIL de munca
Companii

Ce sa ii spui sefului, pentru a-ti acorda un program MAI FLEXIBIL de munca

today28 Nov. 2021
Cum sa te pregatesti pentru a renunta la locul de munca: 5 pasi de urmat, ca sa nu cazi din lac in put
Companii

Cum sa te pregatesti pentru a renunta la locul de munca: 5 pasi de urmat, ca sa nu cazi din lac in put

today27 Nov. 2021
Angajatii Amazon il acuza pe Bezos ca invarte banii cu lopata, dar pe ei ii plateste in bataie de joc: Ne pune sa muncim in fiecare sambata, pe 120 de euro bonus
Ultimele stiri economice

Angajatii Amazon il acuza pe Bezos ca invarte banii cu lopata, dar pe ei ii plateste in bataie de joc: Ne pune sa muncim in fiecare sambata, pe 120 de euro bonus

today27 Nov. 2021
Piata petroliera si bursele se prabusesc: noua varianta de virus a bagat spaima in investitori
Extern

Piata petroliera si bursele se prabusesc: noua varianta de virus a bagat spaima in investitori

today27 Nov. 2021

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"7 modele de Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x