O noua amnistie fiscala: Guvernul vine cu un proiect de lege surpriza pentru firmele romanesti

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
O noua amnistie fiscala: Guvernul vine cu un proiect de lege surpriza pentru firmele romanesti
O noua amnistie fiscala: Guvernul vine cu un proiect de lege surpriza pentru firmele romanesti
de Magda Florea la 28 Sep. 2021
Urmareste-ne pe Google News
amnistie fiscalatransportatoridiurnaanaf

Partidul National Liberal a depus in Parlament un proiect de lege pentru amnistierea obligatiilor fiscale ale transportatorilor si muncitorilor deplasati in strainatate. Este vorba despre obligatiile fiscale calculate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) ca urmare a reincadrarii sumelor reprezentand indemnizatii si diurne ca venituri salariale si impozitarea lor. De asemenea, actul normativ vizeaza obligatiile calculate de la 1 iulie 2015.
 


Pe langa amnistierea obligatiilor fiscale ale transportatorilor si muncitorilor deplasati in strainatate in conditiile precizate anterior, noul proiect de lege al PNL prevede noi obligatii pentru inspectorii ANAF.

Mai exact, ANAF va putea face reincadrarea acestor indemnizatii numai in baza constatarilor realizate Inspectiei Muncii, prin care, potrivit legislatiei in materie, natura acestora este stabilita ca venit din salarii sau asimilat salariilor.


Citeste si: ANOFM: Vom avea Kurzarbeit si in 2022
 
 
De asemenea, alte noutati aduse de noul proiect de lege sunt:
 
  • Diferentele de obligatii fiscale principale si/sau obligatiile fiscale accesorii, stabilite de ANAF prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului si platite prin orice fel de mijloace, se restituie firmelor. Restituirea se face la cererea contribuabililor.
  • Termenul de prescriptie a dreptului de a cerere restituirea pentru sumele platite la ANAF incepe sa curga de la data intrarii in vigoare a legii.
  • Nu vor putea fi rambursate sumele pentru care instanta a stabilit, prin hotarari judecatoresti ramase definitive si irevocabile, ca sunt datorate bugetului general consolidat.
  • Apare un nou criteriu pentru limita indemnizatiillor platibile in strainatate, care se va incadra nu doar inplafonul a  2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna prin hotarare a Guvernului pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, dar si in limita a 3 salarii de baza corespunzator locului de munca ocupat.
  • Plafonul aferent valorii a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat se calculeaza prin raportarea celor 3 salarii la numarul de zile lucratoare din luna respectiva, iar rezultatul se multiplica cu numarul de zile din perioada de delegare/detasare .
 

Gorgiu, PNL: "Fara impozite la diurnele angajatilor care efectueaza transport international"

 
"PNL, modificari fiscale benefice pentru mediul de afaceri. Fara impozite la diurnele angajatilor care efectueaza transport international.
 
 Au existat interpretari diferite ale prevederilor referitoare la regimul fiscal aplicabil diurnei acordate soferilor care efectueaza transport in strainatate pe perioada detasarii, ceea ce a condus la reincadrarea acesteia ca venit asimilat salariilor.
 
 Este nevoie de o ajustare a cadrului legal pentru a ne adapta realitatii sociale. In acest context si cunoscand problemele pe care le intampina salariatii soferi care efectueaza transport rutier international, am initiat, alaturi de cativa colegi deputati, Bogdan Hutuca, George Tuta si Tudor Polak, o propunere legislativa necesara pentru clarificarea expresa a regimului fiscal aplicabil indemnizatiei specific detasarii transnationale, pentru inlaturarea acestor interpretari diferite ale prevederilor legislatiei si pentru a reduce povara fiscala a soferilor. 
 
De asemenea, se propune ca, pentru perioada 1 iulie 2015 – data intrarii in vigoare a legii -, sa nu se reincadreze sumele de aceasta natura si sa nu se emita decizii de impunere. 
 
Daca, insa, pana la data intrarii in vigoare, contribuabilii au platit sumele din deciziile de impunere, atunci acestia au dreptul la restituirea acestor sume, la cerere in termenul de prescriptie legal care se calculeaza de la data de 1 ianuarie 2022", a scris Alina Gorghiu pe Facebook.

Citeste si: 4 greseli pe care le fac oamenii care vor o schimbare in cariera
 

"Pe langa diminuarea poverii fiscale de pe umerii soferilor, legea adoptata ar preintampina migratia unor firme autohtone de transport international in alte tari"

 
Portivit liberalei, "o alta prevedere stabileste ca indemnizatia specifica detasarii transnationale poate fi reincadrata din punct de vedere fiscal de catre organul fiscal, ca venit asimilat salariilor pentru care se datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii, numai ca urmare a constatarilor Inspectiei Muncii. 
 
Aceeasi Inspectie a Muncii, care, prin inspectoratele teritoriale de munca, are obligatia ca la cererea persoanelor interesate, sa confirme incadrarea prestarilor de servicii ca fiind detasari transnationale, indiferent daca sunt efectuate in Romania sau in afara Romaniei. 
 
Subliniem ca, pe langa diminuarea poverii fiscale de pe umerii soferilor, legea adoptata ar preintampina migratia unor firme autohtone de transport international in alte tari. Este un proiect asteptat de toti profesionistii romani care opereaza transport rutier international, motiv pentru care facem apel la colegii parlamentari de la toate partidele sa participe activ, cu vot ”pentru”, la clarificarea situatiei impozitarii transportatorilor rutieri".

Citeste si: Miliardarii lumii dau din casa: cele mai eficiente sfaturi financiare pentru oamenii care vor sa faca avere
 

Chiar si cu noul proiect de lege, transportatorii vor iesi miercuri in strada. Ce nemultumiri au 

 
Chiar daca noul proiect de lege al PNL ar urma sa fie discutat in regim de urgenta in Parlament, transportatorii din Romania si-au programat un protest, in strada, miercuri, 29 septembrie.
 
”Desi apreciem ca noul proiect de lege va aduce o decizie in legatura cu amnistia fiscala, consideram ca protestul din data de 29 septembrie din Piata Victoriei din Bucuresti trebuie sa aiba loc intrucat transportatorii romani sunt ingrijorati de faptul ca procesul de aprobare in Parlament al noului proiect de lege privind amnistia fiscala este de lunga durata si de multe ori unele proiecte de lege au fost retrase. In acelasi timp, proiectul de lege mentine riscul reincadrarii diurnei in baza constatarilor Inspectiei Muncii, cu un impact negativ semnificativ asupra competitivitatii transportatorilor romani in UE, deja grav afectata de noile prevederi ale legislatiei europene aduse de Pachetul Mobilitate 1.
 
Totodata, nu este clar daca proiectul de lege inlocuieste diurna pentru deplasarile externe pentru toate domeniile de activitate si cum va fi afectata diurna pentru national. Daca astazi diurna se aplica conceptual si la national si la international cu valori diferite, noul proiect pare ca trateaza doar activitatea internationala, in timp ce pentru national ramane conceptul de diurna asa cum este in prezent stabilit prin legislatie”, sustin reprezentantii Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR).
 
Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania - UNTRR - a publicat o nota de informare cu privire la diurna – solutii pentru trecut, prezent si viitor – in care analizeaza scenariile vehiculate in prezent privind diurna, unde este abordat inclusiv proiectul de lege mentionat mai sus.
 
"Romania este singurul stat european care impoziteaza diurna, in timp ce state din Europa de Est, precum Polonia, Lituania sau Ungaria, isi protejeaza proprii transportatori. Efectele acestei masuri sunt devastatoare, cu atat mai mult cu cat taxarea se face retroactiv, penalitatile fiind imposibil de platit de vreo firma", sustin transportatorii.

Citeste si: Vine valul de insolvente peste firmele romanesti: avem companii sarace, dar patroni bogati
 

Transportatorii: "Guvernul penalizeaza transportatorii pentru gradul mic de vaccinare a populatiei Romaniei"

 
"Totodata, Guvernul penalizeaza transportatorii pentru gradul mic de vaccinare a populatiei Romaniei. Astfel, soferii profesionisti care nu sunt vaccinati sau nu au avut COVID-19 in ultimele 3 luni intra in carantina daca revin din tari rosii si galbene din punct de vedere al gradului de risc de contaminare cu COVID-19.
 
Masura este unica in Europa, soferii profesionisti fiind exceptati de la masura carantinei in toate tarile, cu scopul de a mentine lanturile de aprovizionare cu marfa, asa cum recomanda si Comisia Europeana, care a creat in acest sens “culoare verzi” si a indemnat la exceptarea de la carantinare a soferilor profesionisti
 
La acestea se adauga si majorarea uriasa a tarifelor la asigurarile RCA in urma falimentului City Insurance, criza la care au contribuit din plin autoritatile romane printr-o supraveghere defectuoasa a sectorului RCA", au mai spus acestia.
 
De asemenea, atrag atentia transportatorii, transportul rutier este unul dintre cele mai competitive si mai importante sectoare economice ale Romaniei, doar in ultimii 4 ani avand o contributie la exportul de servicii de peste 22,3 miliarde euro. Transportul rutier si serviciile conexe genereaza circa 5% din PIB al Romaniei si angajeaza peste 350.000 de persoane.

Citeste si: Guvernul vrea sa creasca salariul minim la 1.524 lei de la 1 ianuarie 2022
 


 

Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Ce trebuie sa faci daca ti-a expirat permisul de conducere: reguli 2024
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Ce trebuie sa faci daca ti-a expirat permisul de conducere: reguli 2024

today18 Apr. 2024
Cum poti sa incepi sa investesti la Bursa de Valori Bucuresti
Financiar-Bancar

Cum poti sa incepi sa investesti la Bursa de Valori Bucuresti

today18 Apr. 2024
Nichita Stanescu - o noua carte a marelui poet apare dupa 40 de ani de la moartea sa - De dor de sufletul lui Andersen
Cultura generala

Nichita Stanescu - o noua carte a marelui poet apare dupa 40 de ani de la moartea sa - De dor de sufletul lui Andersen

today18 Apr. 2024
GHID FISCAL. Noi reguli de la ANAF pentru persoanele fizice care inchiriaza sau subinchiriaza bunuri mobile si imobile: cum se calculeaza taxele catre stat
Ultimele stiri economice

GHID FISCAL. Noi reguli de la ANAF pentru persoanele fizice care inchiriaza sau subinchiriaza bunuri mobile si imobile: cum se calculeaza taxele catre stat

today18 Apr. 2024
Primele semne clare de criza in imobiliare incep sa apara: raport oficial de la o institutie a statului
Imobiliare

Primele semne clare de criza in imobiliare incep sa apara: raport oficial de la o institutie a statului

today18 Apr. 2024
Idei de activitati care-ti aduc bani de acasa: iti trebuie doar un calculator, internet si un card bancar pe care sa ti se vireze banii
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Idei de activitati care-ti aduc bani de acasa: iti trebuie doar un calculator, internet si un card bancar pe care sa ti se vireze banii

today18 Apr. 2024
Cele mai grave greseli la volan: aceste gesturi duc anual la mii de decese
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Cele mai grave greseli la volan: aceste gesturi duc anual la mii de decese

today17 Apr. 2024
Verificari obligatorii la masina, cand vine vara: nu mai amana vizita la service
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Verificari obligatorii la masina, cand vine vara: nu mai amana vizita la service

today17 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Nichita Stanescu - o noua carte a marelui poet apare dupa 40 de ani de la moartea sa - De dor de sufletul lui Andersen
Cultura generala

Nichita Stanescu - o noua carte a marelui poet apare dupa 40 de ani de la moartea sa - De dor de sufletul lui Andersen

today18 Apr. 2024
GHID FISCAL. Noi reguli de la ANAF pentru persoanele fizice care inchiriaza sau subinchiriaza bunuri mobile si imobile: cum se calculeaza taxele catre stat
Ultimele stiri economice

GHID FISCAL. Noi reguli de la ANAF pentru persoanele fizice care inchiriaza sau subinchiriaza bunuri mobile si imobile: cum se calculeaza taxele catre stat

today18 Apr. 2024
Primele semne clare de criza in imobiliare incep sa apara: raport oficial de la o institutie a statului
Imobiliare

Primele semne clare de criza in imobiliare incep sa apara: raport oficial de la o institutie a statului

today18 Apr. 2024
Idei de activitati care-ti aduc bani de acasa: iti trebuie doar un calculator, internet si un card bancar pe care sa ti se vireze banii
Banii tai - sectiune de educatie...

Idei de activitati care-ti aduc bani de acasa: iti trebuie doar un calculator, internet si un card bancar pe care sa ti se vireze banii

today18 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x