Patronii romani fac afaceri dupa ureche. Doar 2 din 10 antreprenori romani au cultura antreprenoriala solida!
patroni romaniantreprenori
Imagineaza-ti ca iti deschizi o afacere cu mult entuziasm, dar, dupa cateva luni, te trezesti coplesit de probleme: banii se scurg ca prin sita, clientii nu sunt multumiti, iar tu alergi de dimineata pana seara incercand sa tii totul sub control. Suna cunoscut? Ei bine, asta e realitatea multor antreprenori romani care, asa cum spune consultantul de business Florin Leuca, "inca fac afaceri dupa ureche".
Potrivit unei
analize publicate de StartupCafe.ro, lipsa strategiei, procesele slabe si controlul financiar inexistent sunt cateva dintre greselile care trag afacerile in jos. Hai sa vedem ce nu merge si, mai ales, ce poti face ca sa-ti pui afacerea pe picioare.
Greseli pe care le fac antreprenorii si care costa scump
1. Pornesti fara un plan clar
Cati dintre noi nu am zis macar o data: „Lasa, merge si asa”? Din pacate, in business, „merge si asa” e reteta sigura pentru esec. Multi antreprenori romani sar peste etapa unui plan de afaceri bine pus la punct. Fara o viziune clara si obiective concrete, e ca si cum ai naviga fara harta. Rezultatul? Afacerea stagneaza sau, mai rau, se prabuseste.
Ia-ti timp sa-ti definesti obiectivele. Unde vrei sa fie afacerea ta peste un an? Dar peste cinci? Scrie un plan de afaceri care sa includa pasi clari si indicatori de performanta. Daca nu stii de unde sa incepi, un consultant de business te poate ghida.
2. Pierzi controlul asupra banilor
Florin Leuca subliniaza ca 8 din 10 antreprenori nu tin o evidenta clara a costurilor. Imagineaza-ti ca esti la volan, dar nu vezi indicatorul de combustibil. La un moment dat, motorul se opreste. Cam asa se intampla cand nu monitorizezi fluxul de numerar. Multi antreprenori descopera problemele de cash flow abia cand e prea tarziu, uneori chiar in pragul insolventei.
Foloseste un soft de contabilitate sau angajeaza un contabil care sa-ti tina evidenta cheltuielilor si veniturilor. Fa un obicei din a verifica lunar situatia financiara, ca sa prinzi din timp orice derapaj.
3. Vrei sa faci totul singur
Esti antreprenor, nu supererou. Totusi, multi se implica in toate detaliile afacerii, de la raspunsul la e-mailuri pana la livrarea produselor. Acest micromanagement nu doar ca te epuizeaza, dar iti fura timpul pe care l-ai putea dedica strategiei sau cresterii afacerii. Mai mult, fara procese clare, delegarea devine un haos.
Ce sa faci: Creeaza proceduri standard pentru activitatile repetitive si angajeaza oameni competenti carora sa le delegi. De exemplu, un specialist in marketing poate face minuni pentru vizibilitatea afacerii tale, in timp ce tu te concentrezi pe directia generala.
4. Subestimezi banii de care ai nevoie
Ai calculat cat te costa sa-ti lansezi afacerea, dar ai uitat de cheltuielile neprevazute. Sau poate ai crezut ca vei atrage clienti imediat si banii vor curge. Realitatea e ca multe afaceri esueaza pentru ca antreprenorii nu au suficient capital si nu stiu cum sa atraga finantari.
5. Uiti de clienti si de calitatea produsului
Un produs mediocru sau un serviciu care lasa de dorit alunga clientii mai repede decat orice campanie de marketing. Totusi, unii antreprenori neglijeaza feedback-ul clientilor sau nu investesc in imbunatatirea ofertei.
Asculta-ti clientii. Cere-le parerea si foloseste-o pentru a-ti perfectiona produsul. Un client multumit nu doar ca revine, ci te si recomanda altora.
6. Alegi gresit oamenii din echipa
O afacere e doar atat de buna pe cat e echipa din spatele ei. Din pacate, multi antreprenori angajeaza in graba, fara sa verifice daca oamenii impartasesc valorile companiei. Rezultatul? Conflicte, productivitate scazuta si un mediu de lucru tensionat.
Investeste timp in recrutare. Cauta oameni care nu doar ca au competentele necesare, ci si se potrivesc cu cultura ta organizationala. Ofera-le training si motiveaza-i cu bonusuri sau oportunitati de crestere.
De ce esueaza atat de multe afaceri?
Statistica e dura: 20% dintre firmele din Romania dau faliment in primul an, 50% in primii cinci ani si 70% in primii sapte ani. De ce? Pentru ca doar 2 din 10 antreprenori au o cultura antreprenoriala solida, spune Leuca. Lipsa educatiei in business si reticenta de a cere ajutor sunt ca o ancora pentru multe firme.
Cum sa treci de la „dupa ureche” la succes?
Vestea buna e ca tot mai multi antreprenori isi dau seama ca au nevoie de schimbare. Potrivit lui Leuca, cererea pentru consultanta de business a crescut cu 50% in ultimul an, mai ales in randul firmelor cu cifre de afaceri intre 150.000 si 10 milioane de euro, din domenii precum IT, real estate sau educatie.
Un consultant te poate ajuta sa:
-
Iti definesti o strategie clara.
-
Iti optimizezi costurile si fluxurile financiare.
-
Construiesti procese care sa-ti eficientizeze afacerea.
-
Recrutezi si motivezi o echipa performanta.
-
Cresti satisfactia clientilor prin marketing si servicii de calitate.
Sa fii antreprenor in Romania nu e usor, dar nu trebuie sa fie nici o lupta continua. A face afaceri "dupa ureche" poate functiona o vreme, dar, pentru succes pe termen lung, ai nevoie de strategie, disciplina si oameni potriviti alaturi de tine. Investeste in educatia ta antreprenoriala, cere ajutor atunci cand e cazul si construieste-ti afacerea pe o fundatie solida. Asa vei transforma visul tau in realitate, fara sa te mai simti ca un pompier care stinge incendii zi de zi.
Sursa foto: freepik.com