Sustinerea unei afaceri nu este deloc o misiune usoara pentru cei mai multi dintre antreprenori, in special intr-un context economic deloc favorabil. Ultimele cifre ne arata cat de grava este situatia reala din Romania, numarul firmelor care si-au suspendat activitatea in anul 2023 fiind unul foarte mare.
Situatia economica actuala reflecta dificultatile cu care se confrunta mediul de afaceri din tara si necesitatea unor solutii urgente pentru a sprijini intreprinderile locale. Dinamica economica instabila, presiunile fiscale si schimbarile legislative sunt doar cateva dintre provocarile cu care se confrunta antreprenorii in aceasta perioada.
Antreprenoriatul este o calatorie plina de provocari si obstacole, iar antreprenorii se confrunta cu diverse dificultati pe parcursul dezvoltarii si gestionarii afacerilor lor. Una dintre cele mai mari provocari pentru antreprenori este sa-si gestioneze eficient resursele financiare. Acest lucru poate include stabilirea unui buget, gestionarea fluxului de numerar, obtinerea de finantare si gestionarea datoriilor. Ceea ce nu este deloc usor de pus in practica, multi antreprenori la inceput de drum fiind nevoiti sa isi inchida afacerile inca din primul an de activitate.
In 2023, numarul firmelor care si-au suspendat activitatea a fost de 16.335, ceea ce aduce cu sine o crestere de 4,04% in comparatie cu anul precedent, conform datelor publicate de Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC). Doar in luna decembrie au fost raportate, spre exemplu, 2.390 de suspendari de firme, cele mai multe dintre ele fiind chiar din Capitala.
Cele mai multe companii care si-au suspendat activitatea au fost inregistrate in Bucuresti, respectiv 1.979 (in crestere cu 13,61% fata de 2022). Capitala este urmata de judetele Cluj, cu 1.057 de firme suspendate (in crestere cu 30,17%), Iasi – 739 (plus 7,41%), Brasov – 722 (plus 2,27%), si Bihor – 671 (plus 12,58%).
In acelasi timp, cele mai putine suspendari au fost inregistrate in judetele Ialomita – 97 (in crestere cu 12,79% fata de 2022), Giurgiu – 96 (minus 25%), Tulcea – 101 (minus 21,09%), si Covasna – 123 (plus 1,65%).
In ceea ce priveste domeniile de activitate, cel mai mare numar de suspendari s-a raportat in comertul cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor, respectiv 3.891 (minus 10,12%), in activitati profesionale, stiintifice si tehnice – 1.666 suspendari (plus 13,64%), si in informatii si comunicatii – 1.610 suspendari (plus 38,55%).
Citeste si: Alta lista a rusinii de la ANAF. Vezi aici cine are datorii, poti sa verifici firma la care lucrezi
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Profita de Fidelis de iarna: investitii cu impact si dobanzi de pana la 7,9% pentru romanii care au bani pusi deoparte
Mos Craciun vine cu dobanzi generoase la titlurile de stat TEZAUR
Partenerii nostri
Dotarea locurilor de munca cu truse MEDICALE de prim ajutor - ce trebuie sa contina?
BNS: Codul Muncii nu s-a modificat, iar erorile nu au fost corectate!
STUDIU: Romanii nu doresc sa lucreze dupa pensionare, doar 1,7% dintre pensionari muncesc
Cadouri de Craciun pentru angajati: Aspecte esentiale despre regimul acordarii lor
O noua editie TEZAUR, cu dobanzi anuale de pana la 7.60%, debuteaza pe 9 decembrie 2024
Alegerile prezidentiale 2024 au fost ANULATE de Curtea Constitutionala
Legea care permite parintilor de gemeni sa intre impreuna in concediu pentru cresterea copilului