Vrei un salariu peste medie si nu stii in ce directie sa iti indrepti atentia? Ei bine, trebuie sa stii ca exista si salarii foarte bune in Romania, existand locuri de munca de unde ai putea pleca la final de luna chiar si cu peste 13.000 de lei. Si nu vorbim despre un job in domeniul IT, asa cum ai putea crede la prima vedere! Nici macar nu este vorba despre un job la birou.
In luna iulie 2024, salariul mediu net pe economie a fost de 5.242 lei, in crestere cu 1,3% fata de iunie si cu 14,8% fata de iulie 2023. Dupa sectorul petrolier, cele mai mari salarii medii nete sunt in IT (11.636 lei), transporturi aeriene (11.030 lei) si extractia petrolului brut si gazelor naturale (10.402 lei).
Pe de alta parte, cele mai mici salarii se regasesc in sectorul de fabricare a articolelor de imbracaminte (3.054 lei), hoteluri si restaurante (3.180 lei), si tabacirea pieilor (3.478 lei), in ciuda unor cresteri semnificative in aceste sectoare in ultimul an.
“Cresterea salariului mediu net, reflectata in datele INS pentru luna iulie, indica o tendinta de crestere moderata si constanta in acest an. Avand in vedere contextul economic actual, inclusiv inflatia usor ridicata, dar si masurile de sprijin guvernamentale si cresterea productivitatii in anumite sectoare, estimam ca salariile vor continua sa creasca pana la finalul anului 2024, insa intr-un ritm usor incetinit in comparatie cu cresterile din 2023. Factorii care ar putea influenta aceasta dinamica sunt fluctuatiile economice globale, inflatia, cererea de forta de munca in sectoare cheie si politicile fiscale”, a declarat Catalin Ciupag, branch manager in cadrul companiei de recrutare in regim temporar Prohuman Romania.
Salariile din industria petroliera din Romania sunt semnificativ mai mari decat in alte sectoare, reflectand cererea ridicata pentru competente specifice si riscurile asociate acestui domeniu. In iulie 2024, angajatii din fabricarea produselor de cocserie si prelucrarea titeiului au castigat un salariu mediu net de 13.052 lei, in crestere cu 38,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Aceste salarii sunt de patru ori mai mari decat cele din fabricile de imbracaminte, unde salariul mediu net este de doar 3.054 lei.
Mai departe, salarii destul de bune avem, bineinteles, si in industria IT. Salariul mediu net in acest domeniu a fost de 11.636 lei in luna iulie 2024. In cele din urma, pe podium mai regasim si sectorul transporturilor aeriene, salariul mediu net in acest domeniu fiind de 11.030 lei in luna iulie a acestui an.
„Desi putem observa o crestere moderata a salariilor pana in acest moment, evolutia salariilor in continuare, per ansamblu, este strans legata de competitivitatea industriei si de nevoia de forta de munca calificata. Industriile cu cea mai mare cerere de digitalizare si servicii specializate continua sa aibe cele mai mari salarii din piata, in timp ce sectoarele mai traditionale sau sezoniere inregistreaza cresteri modeste sau chiar stagnari”, a mai spus Catalin Ciupag.
Citeste si: Spune-mi ce job ai si iti spun ce sanse ai sa ramai somer din cauza inteligentei artificiale!
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Secretele freelancingului de succes: cum poti sa faci bani online fara experienta anterioara
Premiile Comertului Online Romanesc acordate in cadrul editiei de 19 ani a Galei Premiilor eCommerce
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!
Cum sa platesti cu 50% mai putin la intretinere in aceasta iarna. Furnizorii nu vor sa stii cum!
Partenerii nostri
Documente necesare pentru decontarea diurnei si a cheltuielilor de transport si cazare
Concediere pentru inaptitudine medicala - PROCEDURA explicata de specialisti
Ministrul Muncii: Reducerea deficitului de forta de munca este prioritara
Incasare in numerar PFA: este obligata sa achizitioneze casa de marcat?
[INFOGRAFIC] PFA in sistem real vs. PFA la norma de venit: ce taxe si impozite datoreaza in 2024
Reevaluarea imobilizarilor corporale: GHID complet de teorie si practica
Somajul tehnic, ca solutie pentru reducerea costurilor: ce trebuie sa stii
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Te-ar putea interesa si
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!