Topul celor mai dorite joburi din Romania: zeci de mii de candidati si-au depus CV-urile
joburipiata munciilocuri de muncaangajarirecrutare
Piata muncii din Romania pare sa se revigorat dupa cei doi ani pandemici. Firmele arunca pe piata tot mai multe oferte, iar candidatii si-au recapatat curajul de a explora noi oportunitati.
In aceasta perioada, se remarca anumite domenii de activitate care se bucura, pe de-o parte, de un numar mare de
locuri de munca publicate de angajatori, dar si de un interes deosebit din partea candidatilor.
Conform unei analize recent efectuate pe piata muncii de la noi din tara, domeniile cele mai active sunt: vanzari, IT, telecom, management, financiar, contabilitate si inginerie.
Cele mai ravnite joburi sunt in vanzari
Aici avem cele mai multe oferte de munca disponibile, dar si cel mai pronuntat interes din partea romanilor care cauta un job. Numai in vanzari, de exemplu, avem 70.000 de aplicari in luna aprilie. In management sunt peste aproximativ 53.000 de aplicari, iar in financiar si administrativ, aproape 40.000 de aplicari, respectiv 27.000 de aplicari. Si IT-ul este foarte cautat de romani, cu 26.000 de aplicari.
Analizand distributia joburilor la nivelul judetelor tarii, observam ca exista regiuni unde ofertele de munca sunt canalizate catre anumite sectoare. De exemplu, Clujul are foarte mare nevoie de angajati pe zona IT, in timp ce pentru Brasov si Arad sunt foarte multe joburi disponibile in inginerie. Bucurestiul si Ilfovul ofera, de asemenea, perspective bune pentru domenii precum logistica.
O pondere importanta din joburi ofera posibilitatea muncii in sistem hibrid
Se pare ca lectiile pandemiei raman in picioare. Angajatorii au luat la cunostinta dorintele angajatilor, in special cele legate de flexibilizarea programului, motiv pentru care multe oferte de munca ofera exact acest benefixiu: posibilitatea de a munci si de acasa si de la birou. Concret, in aprilie 16% dintre anunturile de joburi sunt dedicate muncii hibrid.
Nu putini sunt angajatorii care ofera chiar posibilitatea de a munci 100% de acasa. Mai exact, 10% din volumul total al joburilor disponibile sunt dedicate persoanelor care nu vor sa aiba nicio legatura fizica cu biroul.
Joburile hibrid si remote au atras in aprilie peste 15% dintre aplicari si au reprezentat aproximativ 5% din volumul de cautari inregistrate dupa cuvinte cheie.
Din pacate, cele mai multe oferte de angajare din Romania tin "secret" salariul in momentul publicarii anuntului pe platformele de recrutare. Studii recente indica faptul ca acesta reprezinta un dezavantaj pentru compania care dedice sa lanseze o astfel de oferta de angajare, dar chiar si asa numai 1 din 5 joburi de pe platformele de profil are salariul publicat.