Un adevar pe care politicienii evita sa ni-l spuna: bugetul public se umple de bani de pe urma facturilor uriase platite de romani
criza energeticabuget nationalfurnizori
Statului nu-i merge deloc rau, in plin puseu inflationist, cu o criza energetica scapata de sub control, care a urcat la niveluri record costurile facturilor romanilor la gaze si electricitate.
Anul acesta, din sectorul energetic statului ii vor intra in vistierie peste 43 de miliarde de lei. Banii provin din diverse taxe si dividende.
"Din rapoartele ANRE si din declaratiile din presa, statul a platit furnizorilor pentru decontare 4,5 miliarde de lei, in perioada noiembrie 2021 – martie 2022, prima parte a schemei, OUG 118, suma platita in proportie de 99%. In primul trimestru al acestui an statul ar urma sa colecteze aproape 11 miliarde de lei, din care 2,9 miliarde TVA aditional, 5,3 miliarde din supraimpozitarea producatorilor – Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, OMV Petrom, precum si 2,6 miliarde din dividende. Inmultind cu patru, rezulta ca pentru tot anul statul roman incaseaza peste 43 de miliarde de lei, chiar mai mult, pentru ca preturile au crescut intre timp fata de primul trimestru”, explica Laurentiu Urluescu, presedintele Asociatiei Furnizorilor de Energie din Romania (AFEER), care admite faptul ca problema nu e doar in Romania, ci in toata Europa, avem o criza energetica internationala!
Te-ar putea interesa si: Ciolacu vorbeste despre mafia din Energie. De fapt, producatorii ar fenta statul: platesc taxe prea mici. Paradoxal, legea care le ofera portite de scapare a fost asumata si de PSD
Furnizorii, care nu fac nici eu profituri mici in aceasta perioada, asteapta mult si bine banii de la stat, plangandu-se in mai multe randuri de faptul ca au fost nevoiti sa sustina din propriul buzunar masurile de sprijinire a populatiei in fata exploziei de preturi din sectorul energetic:
"Suntem la patru luni de cand a inceput OUG 27, iar bancile sunt supraexpuse pe sectorul energetic si deja vad energia ca fiind un sector de risc si costul creditarii a crescut. Furnizorii garanteaza cu contractele, iar bancile spun ca exista riscul sa nu se plateasca banii inapoi, avand in vedere intarzierea cu care statul deconteaza. Fiecare furnizor cauta bani de unde poate sa scoata, de la banci, actionari, alte business-uri", mai spune Urluescu, citat de Agerpres.
Context:
Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) anunta, zilele acestea, ca a dat unda verde la 2,44
miliarde lei catre furnizorii de energie, pentru mecanismul de plafonare si compensare a facturilor.
"Avand in vedere activitatea desfasurata ANRE cu privire la colectarea, verificarea datelor, intocmirea fiselor de analiza si determinarea sumelor ce se cuvin spre decontare de la bugetul statului prin intermediul bugetului Ministerului Energiei si Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale in conformitate cu prevederile actelor normative incidente, situatia cererilor de decontare pentru perioada noiembrie 2021 - martie 2022, respectiv aprilie 2022 - martie 2023 se prezinta astfel: pentru OUG 118/2021 (noiembrie 2021 - martie 2022), numar total societati care au depus cereri: 80, numar total cereri depuse: 350, numar total cereri aprobate: 259, numar total cereri neeligibile: 58. Suma totala transmisa spre decontare catre Ministerul Energiei: 2,26 miliarde de lei. Valoare totala cereri neeligibile: 10,2 milioane lei, valoare totala solicitata: 2,27 miliarde de lei", transmite institutia.
Foto: pixabay