Masurile de restrictie impuse de autoritati in timpul crizei sanitare provocate de pandemia de coronavirus le-a dat multor angajati din toate colturile lumii posibilitatea de a lucra de la distanta. Desigur, cei mai multi angajati au preferat sa lucreze din confortul propriei locuinte, insa nu putini sunt cei care isi doresc sa duca lucrurile la un alt nivel - sa lucreze remote, din strainatate.
Joburile remote nu erau deloc multe inainte de debutul crizei sanitare din 2020, insa tot mai multe companii au inteles ca nu au de ales in conditiile actuale. In plus, sondajele arata ca oamenii au fost mult mai productivi in perioada in care au lucrat de acasa, cee ce i-a facut pe cei din conducerea multor companii sa isi dea seama ca afacerile lor nu se vor prabusi in cazul in care angajatii nu vor mai lucra din birouri.
Analizele din ultimele luni ne arata ca tot mai multi romani isi doresc sa lucreze de la distanta. Specialistii in resurse umane au remarcat, de asemenea, faptul ca in ultimele luni au fost atinse niveluri record ale cererilor primite pentru locuri de munca remote. Evident, in aceste conditii, companiile sunt nevoite sa se adapteze la noua realitate si sa ofere oamenilor aceasta posibilitate de a lucra de acasa sau, de ce nu, chiar din strainatate.
Lucratul remote vine la pachet cu o serie intreaga de avantaje, intr-adevar, insa exista anumite lucruri de care cei care isi doresc un astfel de job ar trebui sa tina cont!
Diverse tari din lumea intreaga ofera anumite vize si pachete speciale pentru cei care isi doresc sa lucreze remote de pe teritoriul lor. Cerintele variaza insa destul de mult de la un program la altul, ceea ce inseamna ca este nevoie de multa atentie. Spre exemplu, Islanda a anuntat un proiect la care pot aplica toti cei care castiga un salariu lunar de cel putin 8.000 de dolari. Conditiile sunt ceva mai simple in Antigua, acolo unde cei care aplica la program trebuie sa dovedeasca ca au un venit anual de cel putin 50.000 de dolari.
Inainte de a aplica la un program de acest fel este mai mult decat recomandat sa vorbesti cu angajatorul tau. Unele companii te pot lasa sa lucrezi de la distanta, dar asta nu inseamna ca poti lucra de oriunde in lume. Orice decizie ai lua, trebuie sa iti informezi angajatorul cu privire la locul din care vei lucra in urmatoarea perioada.
Lucrurile se pot schimba destul de mult in cazul in care decizi sa lucrezi de la distanta de pe un alt continent, de exemplu. Un aspect extrem de important de luat in seama este cel al diferentei de fus orar, in special in cazul in care trebuie sa respecti un orar strict al orelor de munca. Apoi, in anumite zone ale lunii unele platforme si aplicatii nu functioneaza, ceea ce poate cauza probleme de comunicare cu colegii, clientii si nu numai.
Ultimele NOUTATI
Partenerii nostri
INS: venituri medii in crestere - 8.210 lei pe o gospodarie, respectiv 3.274 lei per persoana
Norme SSM - CONDITII pentru conducerea pe drumurile publice a unui stivuitor
Ce activitati pot presta administratorii, in cadrul unui SRL?
Titluri de stat TEZAUR: Se lanseaza o noua editie cu dobanzi neimpozabile de pana la 7%
Radiere SRL fara activitate: obligatii si proceduri legale
Venituri din activitati independente si dividende: tratamentul fiscal din punct de vedere al CASS
Reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana: obligatiile angajatorului
Litigiile de munca si drepturile angajatilor: Cand este timpul sa apelezi la un avocat?
Te-ar putea interesa si