Europa pregateste o actualizare a securitatii cibernetice
atac ciberneticsecuritate ciberneticamediul digital
Atacurile cibernetice pot dauna serviciilor legate de infrastructura precum furnizarea de electricitate sau controlul traficului aerian. UE a aprobat primele norme privind securitatea cibernetica pentru a ne putea apara mai bine impotriva acestor atacuri. Aceste norme vor fi dezbatute de catre Parlament si votate miercuri.
Parlamentul va vota miercuri directiva privind Securitatea Retelelor si a Informatiei (NIS) care stabileste o abordare comuna a securitatii cibernetice. Aceasta directiva va contine sectoarele in care companiile care furnizeaza servicii critice (energie, transport, bancar) vor trebui sa demonstreze ca pot face fata atacurilor cibernetice. De asemenea, acestea vor fi obligate sa raporteze autoritatilor nationale incidentele grave legate de securitate.
In plus, furnizorii de servicii digitale precum Amazon sau Google vor trebui sa semnaleze autoritatilor nationale atacurile importante. Directiva isi propune sa intareasca cooperarea statelor membre in domeniul securitatii cibernetice.
Mediul nostru digital se mareste bazandu-se pe retelele electronice si sistemele informationale. In paralel, frauda online si atacurile cibernetice care perturba serviciile online au crescut. Furtul de identitate, site-urile bancare false, spionajul industrial sau atacurile care pun stapanire pe un server pana cand acesta nu mai raspunde sunt din ce in ce mai raspandite. Amenintarile sunt numeroase si tintesc persoane fizice, juridice, intreprinderi si autoritati publice.
Directorul Agentiei Uniunii Europene pentru Securitatea Retelelor si a Informatiilor (ENISA), Udo Helmbrecht, a estimat costurile anuale privind atacurile asupra sistemelor informatice ale companiilor si cetatenilor la 260-340 miliarde de euro.
Potrivit unui sondaj realizat de Eurobarometru, publicat in 2015, cetatenii UE sunt ingrijorati cu privire la securitatea cibernetica: 89% din totalul utilizatorilor de internet evita divulgarea informatiilor personale online. 85% sunt de acord ca riscul de a deveni o victima a criminalitatii informatice este in crestere. Exista mai mult de 150.000 de virusi si alte coduri malitioase in circulatie, zilnic.
Sursa: europarl.europa.eu
Foto: pixabay.com
Economist
Experienta: 5 ani de activitate in management si marketing