O incursiune prin jurnalul Lenutei Ceausescu (III). Astazi, putina aritmetica si panseuri despre evenimentele din decembrie 1989
Am zabovit cateva zile citind insemnarile pe care Elena Ceausescu le-a facut in agendele sale (de fapt, niste bloc-notes-uri). Imi este limpede care era nivelul de educatie si coeficientul de inteligenta ale acestei femei care a facut cinci ani de scoala (sunt cinci pentru ca a repetat clasa a IV-a, pe cand avea 14 ani). Ce nu pot pricepe este cum de a putut ajunge un asemenea specimen rebutat al doilea pol de putere in Romania, care putea influenta inclusiv deciziile luate la primul nivel al puterii.
Nu cred ca Elena Ceausescu si-a croit singura drumul catre "Cabinetul 2". Cred ca a fost "impinsa de la spate" de toti cei care au lingusit-o (lingusindu-l, prin ea, pe mult-stimatul si iubitul secretar general al PCR), de toti cei care i-au repetat zi de zi ca este inteligenta, ca parerile ei sunt esentiale, ca deciziile ei sunt cele corecte, ca are viziune, ca este o savanta, apoi ca este o savanta de renume mondial.
Daca-i spui prostului ca e prost n-o sa cada pe ganduri din pricina asta, in schimb te va uri de moarte. Daca, in schimb, ii spui prostului ca e de o inteligenta sclipitoare, si-i repeti de suficiente ori acest lucru, o sa-i placa sa te creada si-o sa te indrageasca.
Elena Ceausescu a fost "creata" de catre cei aflati in primele linii ale "aparatului de partid si de stat" pentru a-si conserva privilegiile si pentru a dobandi altele noi.
Iar astazi, dupa 30 de ani, multi dintre copiii si nepotii si rudele de tot felul ale celor care au "construit-o" pe Elena Ceausescu sunt antreprenori de succes, campioni ai democratiei si ai economiei de piata.
Contributiile Elenei Ceausescu la regulile aritmeticii
Din cand in cand, in bloc-notes-urile in care E.C. isi consemna panseurile apar si unele socoteli (nu pot fi numite calcule). Acestea nu au nicio legatura cu continutul insemnarilor, drept pentru care nu putem sti la ce i-au servit tovarasei. Se prea poate, insa, ca atunci cand auzea niste cifre autoarea sa fi simtit irepresibila nevoie sa le adune, sa le scada, sa le inmulteasca sau sa le imparta, ca doar asta se face cu cifrele, nu-i asa?
Paginile care contin insemnari "matematice" par a fi opera unui elev de clasa a III-a care ar trebui trimis la o scoala ajutatoare, nicidecum ale unui profesor-doctor-inginer. Iata cateva mostre:
Sau cum arata o scadere (asta pare sa fie) in viziunea Elenei Ceausescu:
Avem si un exemplu de asa-zisa impartire:
Carne, peste si pantofi pentru popor
Tovarasa se arata interesata, in a doua jumatate a anilor 1980, si de problemele "alimentatiei rationale" a populatiei precum si de problemele legate de consumul general al populatiei. Iata dovada:
"Criteri de consum alimentar program sa asigure o alimentati rational 70 kg carne 10 peste = 86 kg. Incaltaminte 3-4 perechi. Pe plan mondil se reduce pricipiul echitabil in consum (…)"
Decembrie 1989 - ultimele insemnari
Nici evenimentele din anul 1989 nu au lasat-o indiferenta pe Elena Ceausescu. Ultima insemnare din bloc-notes-ul tovarasei comenteaza evenimentele de la Timisoara:
"Evenimentele de la Timisoara si care nu a incetat ma voi adresa intregei natiuni este necesar sa se explice tuturor cetateni ca toate aceste au fost organizate de servicile straine de a destabiliza si a antenta la indepedenta suverantati (…)"
Sfarsitul acestei ultime insemnari este de un comic grotesc. Elena Ceausescu se pare ca gasise solutia pentru a pune capat revoltei anticomuniste care incepuse la Timisoara:
"Sa raspundem prin realizarea planului."
Ce a urmat se stie…