Palatul Primaverii, fosta resedinta a familiei Ceausescu, intra in circuitul turistic
palatul primaveriipalat ceausescufamilia ceausescu
Mai multe oficialitati au deschis publicului, sambata, fosta resedinta a sotilor Ceausescu, situata pe Bulevardul Primaverii.
La deschidere, au participat viceprim-ministrul Vasile Dincu, ministrul pentru Consultare Publica si Dialog Civic, Victoria-Violeta Alexandru, si seful Secretariatului General al Guvernului, Sorin Chelmu.
Palatul Primaverii a fost inclus in circuitul turistic si va putea fi vizitat, incepand cu data de 19 martie, de miercuri pana duminica, intre orele 10.00 si 18.00, in grupuri de minimum cinci persoane si maximum 15, pe baza de programare cu cel putin o zi inainte de vizitare.
Turul palatului dureaza 45 de minute. Un bilet standard costa 30 de lei, iar unul destinat turistilor straini, cu ghid vorbitor de limba engleza, costa 45 de lei.
Elevii studentii si pensionarii vor plati numai 15 lei.
Vizitatea palatului este gratuita pentru prescolari, veterani de razboi, eroi ai Revolutiei, membrii ICOM sau UAP si pentru specialistii altor muzee.
Potrivit siteului palatulprimaverii.ro, construit la mijlocul anilor 1960 din comanda politica si cunoscut in epoca drept obiectivul P50, Palatul Primaverii a fost, in intreaga perioada a dictaturii ceausiste (1965 - 1989), resedinta privata a sotilor Nicolae si Elena Ceausescu si a copiilor acestora, Zoe, Valentin si Nicu.
Ridicat chiar in perioada ascensiunii la putere a locatarului sau, palatul a fost marit in anii 1970 - 1971.
Desi, la mijlocul anilor 60, arhitectul la moda al nomenclaturii era Cezar Lazarescu, pentru realizarea resedintei familiei Ceausescu a fost preferat arhitectul Aron Grimberg-Solari (n.1928).
Arhitectura palatului este completata de ansamblul peisagistic conceput de arhitectul Robert Woll (care este si principalul designer de mobilier al resedintei) si de inginerul peisagist Teodosiu.
Resedinta surprinde atat prin spatialitate, volumetrii echilibrate, cat si prin decorul interior luxos, confortabil, datorat arhitectilor Robert Woll si Agrippa Popescu.
Bogatia materialelor si a tehnicilor folosite, profuziunea materialelor ornamentale, selectivitatea stilistica datorata grosso-modo neo Clasicismului/neo Renasterii tarzii, au rolul implicit de a prefigura vizual interioarele "somptuoase" ale casei.