Traditii, obiceiuri si superstitii de Sfantul Andrei: ce trebuie sa stie credinciosii din toata tara

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Traditii, obiceiuri si superstitii de Sfantul Andrei: ce trebuie sa stie credinciosii din toata tara
Traditii, obiceiuri si superstitii de Sfantul Andrei: ce trebuie sa stie credinciosii din toata tara
de Magda Florea la 30 Nov. 2022
Urmareste-ne pe Google News
sf andreitraditiiobiceiurisuperstitiisfantul apostol andreibiserica ortodoxa romanaborevanghelieiisuscrestinism

30 noiembrie, sarbatoarea Sfantului Apostol Andrei, are o semnificatie deosebita pentru poporul roman, deoarece Sfantul Andrei este cel care a adus crestinismul pe meleagurile noastre, fiind considerat parintele spiritual al romanilor si ocrotitorul Romaniei.

Povestea Sfantului Andrei, ocrotitorul Romaniei

Sfantul Andrei, "cel intai chemat" la apostolie era frate al lui Simon Petru, care s-a numarat, de asemenea, printre cei 12 apostoli ai Domnului, fiind amandoi fiii pescarului Iona. Erau originari din Betsaida, localitate situata pe tarmul Lacului Ghenizaret (Marea Galileii), din provincia Galileea, in nordul Tarii Sfinte. Amandoi au fost pescari, alaturi de tatal lor.

Amandoi s-au numarat printre "ucenicii" Sfantului Ioan Botezatorul, ascultand timp indelungat predicile acestuia in pustiul Iordanului, cu indemnuri la pocainta si cu proorocia despre venirea lui Mesia.
 
Evanghelia dupa Ioan mentioneaza ca Andrei ar fi fost mai intai ucenic al lui Ioan Botezatorul, care i-ar fi recomandat sa-l urmeze pe Isus. Conform aceleiasi evanghelii, Andrei l-ar fi dus pe fratele sau Simon Petru la Isus, spunandu-i ca l-a gasit pe Mesia (Ioan 1,35-42). De aici provine caracterizarea lui Andrei ca "cel dintai chemat". In enumerarile apostolilor (Mt 10,2, Mc 3,18, Lc 6,14, F. Ap. 1,13) Andrei este mentionat mereu intre primii patru. Cu toate acestea, nu se numara printre cei trei pe care Isus i-a tratat in anumite situatii ca pe cei mai apropiati ai sai (Petru, Iacob si Ioan).
 
Andrei a fost ucenic al lui Ioan Botezatorul, cand, la o vreme dupa botezul lui Isus, auzindu-l pe Ioan Botezatorul spunand despre Isus: "Iata mielul lui Dumnezeu !” (Ioan 1,36) i-a urmat lui Isus, devenind astfel primul apostol. Dupa invierea lui Isus si Pogorarea Duhului Sfant (la Rusalii), apostolii au mai ramas cativa ani la Ierusalim, incepand formarea Bisericii.

La Sinodul Apostolic care a avut loc in jurul anilor 49-50 d.Hr. la Ierusalim, apostolii s-au intalnit si au tras la sorti pentru a decide unde va merge fiecare. In Traditia Bisericii Apostolului Andrei i-a revenit Scytia (Dobrogea). Mai intai, Andrei l-a insotit pe fratele sau (Apostolul Petru) prin Asia Mica, apoi a trecut in peninsula Balcanica prin teritoriul Turciei de azi, ajungand in Scytia, unde s-a oprit un timp. Apoi a continuat misiunea de propovaduire a evangheliei, ajungand pana in sudul Rusiei de astazi.

El a predicat in tinutul Scythia Minor (Dobrogea), traind pe teritoriul judetului Constanta de azi. A fost martirizat, la 30 noiembrie, anul 60, in timpul domniei Imparatului Nero, fiind rastignit cu capul in jos pe o cruce in forma de X, care de atunci este numita "Crucea Sfantului Andrei".
 

Sfantul Apostol Andrei, slavit cu precadere in Bisericile rusa, greaca si romana 

 
Sfantul Apostol Andrei se bucura de o cinstire deosebita in Bisericile rusa, greaca si romana, datorita faptului ca a predicat in teritorii care apartin azi Rusiei, Greciei si Romaniei. Patriarhia ecumenica din Constantinopol il socoteste chiar ca "intemeietor" al acestui "scaun apostolic". Se cuvine ca Biserica Ortodoxa Romana sa-l cinsteasca si mai mult si sa-l considere nu numai ca "cel dintai chemat la apostolie", ci si ca pe cel dintai propovaduitor al Evangheliei la stramosii nostri, ca pe un "apostol" al neamului nostru, al Ortodoxiei romanesti! Iar crestinismul romanesc trebuie sa fie considerat ca fiind de origine apostolica.
 
Ca atare, socotim ca se impune ca ziua de 30 noiembrie sa fie trecuta in calendarele bisericesti ortodoxe cu litera rosie, ca o adevarata sarbatoare a crestinismului romanesc. Ea ar premerge zilei de 1 decembrie, ziua nationala sau a unitatii romanilor de pretutindeni. S-ar impreuna astfel sarbatoarea Bisericii cu sarbatoarea neamului, dupa cum Biserica si neamul au fost una in tot decursul istoriei noastre!
 
Sa ne rugam Sfantului Andrei, increstinatorul daco-romanilor, zicand: "Pe propovaduitorul credintei la geto-daci si slujitor al Cuvantului, pe Andrei cel dintai chemat sa-l laudam, ca pe stramosii nostri i-a adus la cunostinta lui Hristos, crucea in maini tinand si izbavind din  inselaciunea vrajmasului sufletele lor, pe care le-a adus la Dumnezeu ca dar bine primit. Pe acesta, toti romanii sa-l laudam si sa-l cinstim, ca sa se roage neincetat lui Hristos Dumnezeu, ca sa ne fereasca de toata rautatea si sa mantuiasca sufletele noastre". (Stihira glasului 6 la Utrenia din 30 noiembrie cu unele adaptari). 
 

Traditii, obiceiuri si superstitii de Sfantul Andrei

 
Noaptea de Sfantul Andrei este insotita de multe traditii si superstitii, fiind momentul in care spiritele ies in lume, lupii vorbesc cu grai omenesc, iar oamenii se apara de rele cu vraji si usturoi.
 

Iata cateva obiceiuri care se pun in practica in noaptea de 30 noiembrie:

 
Noaptea de Sfantul Andrei este un fel de noapte magica, cand, pentru a se tine in cumpana raul, se fac diferite gesturi care sa protejeze. Unul din ele este faptul ca se unge cu usturoi la tatana usii, la prag, la geamuri, peste tot pe unde in casa ar putea sa intre raul. Chiar la grajduri se punea ca nu cumva sa intre vrajitoarele, sa intre raul.
 
Se spunea de asemenea ca in ajun circula strigoi, acestia fiind suflete pedepsite care din cauza unei vieti nepotrivite sau luata prin violenta bantuie, si atunci tot drept aparare se folosea usturoiul, copiilor li se facea cruciulita cu usturoi pe manuta, li se facea de mancare cu usturoi, cam toate sunt in jurul acestei idei de lupta impotriva magicului negativ.
 
Fetele care vor sa se marite ascund sub perna un fir de busuioc, pentru a-si visa iubitul. Totodata, cele care vor sa isi vada ursitul  trebuie sa stea goale intre doua oglinzi, la miezul noptii, cu doua lumanari aprinse in mana. In oglinda din spate vor vedea scene din viitorul lor, inclusiv chipul celui care le va fi sot. O alta metoda pentru a afla cum arata ursitul este urmatoarea: fata tine doua lumanari aprinse in mana si priveste intr-un pahar cu apa in care a fost aruncata o verighete sfintita, pentru cununie.
 
La miezul noptii de Sfantul Andrei, fetele intorc un ulcior de lut cu gura in jos, pun pe fundul vasului 3 carbuni incinsi si rostesc o incantatie, pentru a cuceri inima baiatului iubit.
 
In noaptea de Sfantul Andrei, cei care vor sa afle dezlegarea unor mistere sau enigme din trecut trebuie sa participe la un ritual bizar in cimitir. Intr-un vas cu apa descantata, ei vor vedea tot ce s-a intamplat.
 
Spiritele rele nu vor avea acces in casa daca gospodinele vor intoarce in seara de Sfantul Andrei toate canile si vasele cu gura in jos.
 
Tot pentru alungarea spiritelor se agata usturoi la intrare, iar animalelor li se pune in mancare busuioc si in apa cateva picaturi de agheasma.
 
De asemenea, in noaptea de Sfantul Andrei se pune grau la incoltit, pentru ca gospodarii sa afle cum va fi recolta de anul viitor, dar si cat de prospera va fi casa si familia lui.
 
Nu in ultimul rand, traditia spune ca vremea din aceasta noapte ne va spune cum va fi iarna care urmeaza. Astfel, daca cerul va fi senin si nu va viscoli, vom avea parte de o iarna blanda.

 


 
 
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Romanilor le-a trecut supararea pe banci? Din ce in ce mai multi isi fac depozite in lei si euro
Financiar-Bancar

Romanilor le-a trecut supararea pe banci? Din ce in ce mai multi isi fac depozite in lei si euro

today27 Apr. 2024
6 sfaturi pentru a te prezenta impecabil in timpul calatoriilor de afaceri
Business

6 sfaturi pentru a te prezenta impecabil in timpul calatoriilor de afaceri

today26 Apr. 2024
PEPE inregistreaza o crestere de 15% dupa listare pe Coinbase. In ce directie se indreapta Dogeverse? (P)
Business

PEPE inregistreaza o crestere de 15% dupa listare pe Coinbase. In ce directie se indreapta Dogeverse? (P)

today26 Apr. 2024
Pune co-crearea in practica prin Idea Morph
Life Style

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph

today26 Apr. 2024
Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate
Business

Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate

today26 Apr. 2024
5 idei profitabile de afaceri in agricultura
Business

5 idei profitabile de afaceri in agricultura

today26 Apr. 2024
Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card
Economie

Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card

today26 Apr. 2024
Guvernul modifica din nou Codul fiscal:  romanii care au locuinte scumpe se vor trezi somati de ANAF
Economie

Guvernul modifica din nou Codul fiscal: romanii care au locuinte scumpe se vor trezi somati de ANAF

today26 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

PEPE inregistreaza o crestere de 15% dupa listare pe Coinbase. In ce directie se indreapta Dogeverse? (P)
Business

PEPE inregistreaza o crestere de 15% dupa listare pe Coinbase. In ce directie se indreapta Dogeverse? (P)

today26 Apr. 2024
Pune co-crearea in practica prin Idea Morph
Life Style

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph

today26 Apr. 2024
Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate
Business

Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate

today26 Apr. 2024
5 idei profitabile de afaceri in agricultura
Business

5 idei profitabile de afaceri in agricultura

today26 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x