3 greseli financiare pe care le fac tinerii absolventi la inceput de cariera
greseli financiareinceput de cariera
In curand vom avea o noua generatie de tineri care vor iesi de pe bancile scolilor si vor intra pe piata muncii. Din pacate, spun expertii financiari, foarte multi dintre ei fac greseli grave atunci cand vine vorba despre bugetul lor, tocmai din lipsa de experienta, sau incurajati de entuziasmul ca acum isi castiga singuri banii.
Iata care sunt cele mai frecvente trei greseli de ordin financiar pe care le fac tinerii la inceput de cariera:
1. Isi privesc salariul ca pe un "supliment"
In momentul in care incep sa isi castige primii bani, tinerii abordeaza salariul ca pe un supliment, fara sa constientizeze ca, in fapt, inainte de a-si face planuri de cheluiala, trebuie sa acopere "datoriile", sa isi asigure hrana, plata utilitatilor, si nu sa se aventureze in vacante scumpe sau shopping de lux.
Multi tineri, entuziasmati de faptul ca acum isi castiga singuri banii, presupun ca pot face cu ei orice isi doresc si nu de putine ori ajung sa apeleze tot la fondurile familiei pentru intretinerea si cheltuielile lor legate de hrana sau locuinta.
Pentru a evita aceasta greseala, expertii financiari recomanda intocmirea unui buget. Se pleaca intai de la cheltuielile fixe (chirie, utilitati, hrana), se aloca un fond de rezerva pentru cheltuieli iminente sau economii, iar apoi, restul bugetului se poate cheltui dupa bunul plac.
2. Isi cumpara o locuinta
Visul multor tineri este sa ajunga sa se angajeze pentru a contracta un credit ipotecar. Ei bine, e indicat sa nu se faca acest pas in primii 4-5 ani de cariera, pentru ca in aceasta perioada domina incertitudinea, tanarul nu are o experienta suficient de mare pentru a fi icnadrat pe o functie ierarhic superioara si prin urmare, un credit in aceste conditii ar putea fi o povara. E indicat sa se astepte momentul in care exista stabilitate in cariera si evolutie profesionala, un venit stabil si consistent.
Multi tineri contracteaza credite cu grandul ca familia ii va ajuta, insa e indicat ca deciziile financiare sa priveasca doar capacitatea individuala de a rambursa si de a face fata cheltuielilor, pentru a depinde doar de tine si puterile tale de-a lungul timpului.
3. Nu iau in calcul impozitele, darile catre stat
Multi tineri la inceput de cariera nu sunt constienti de venitul real pe care il castiga. Nu ne referim aici la "net", ci la faptul ca, periodic, trebuie achitate o serie de impozite si taxe catre stat, care ajung sa scada venitul anual per ansamblu.
Spre exemplu, taxele pentru locul de parcare, impozitul la masina, etc. Sunt aspecte pe care nu toti cei aflati la inceput de cariera le iau in considerare si, prin urmare, ajung sa nu detina, la momentul platii, sumele necesare, pentru ca isi cheltuie veniturile fara sa aloce un buget special pentru aceste tipuri de cheltuieli.