Sute de mii de angajati vor fi nevoiti din acest moment sa se alinieze unor noi reguli menite sa reduca cheltuielile publice, in contextul in care ne confruntam cu un deficit bugetar semnificativ care ne-a atras critici inclusiv din partea institutiilor financiare internationale.
Pentru a nu risca sa fim sanctionati de UE si sa pierdem fondurile europene atat de necesare dezvoltarii si reformarii sistemelor publice din Romania, trebuie luate masuri care sa scada cheltuielile statului.
Asa s-a ajuns la decizia de a elimina facilitatile fiscale pentru numerosi angajati, respectiv cei din IT, Agricultura, Industria Alimentara si Constructii.
Iata cele 3 masuri fiscale importante care intra in vigoare in noiembrie
1. Dispare scutirea de impozit pe venit pentru IT-isti
Pentru salariile mai mari de 10.000 de lei, IT-istii vor plati de acum incolo impozit pe venit de 10%, de la 1 noiembrie. Totusi, mentinerea unui prag atat de generos este o facilitate in sine.
Daca firmele angajatoare nu vor compensa "pierderea", angajatii vor primi salarii mai mici incepand de luna aceasta.
2. Fara facilitati fiscale pentru angajatii din Agricultura, Industria Alimentara si Constructii
Conform prevederilor ce intra in vigoare de la 1 noiembrie 2023, angajatii din domeniile de activitate mentionate mai sus nu vor mai fi scutiti de la plata contributiei la sanatate (CASS) si a contributiei asiguratorie pentru munca (CAM).
Totusi, Guvernul a avut grija sa majoreze lefurile minime in Agricultura si Industria Alimentara, la 3.436 lei, in timp ce angajatii din Constructii vor primi cel putin 4.582 lei. Masura ar urma sa asigure angajatii ca nu li se vor taia bani din salarii.
3. Se limiteaza platile cash
Incasari in numerar de la o persoana juridica, PFA, II, IF, liber profesionist, ONG, alte asocieri cu sau fara personalitate juridica, se pot face in limita unui plafon maxim de 1.000 lei/persoana.
Magazinele de tip cash & carry pot efectua incasari in numerar de la aceleasi persoane in limita unui plafon de cel mult 2.000 lei/persoana.
Platile, in numerar, catre furnizori de bunuri sau servicii, persoane juridice, PFA, II, IF, liber profesionisti, ONG, alte asocieri cu sau fara personalitate juridica, se limiteaza la un total zilnic de cel mult 2.000 lei/zi si nu mai mult de 1.000 lei/persoana.
Catre magazine de tip cash & carry se pot face plati numerar de cel mult 2.000 lei/zi;
Avansuri spre decontare acordate, in numerar, salariatilor proprii pentru plati efectuate catre persoane juridice, PFA, II, IF, liber profesionist, ONG, alte asocieri cu sau fara personalitate juridica, se limiteaza si ele la maxim 1.000 lei/zi/salariat;
Incasarile numerar pentru facturile a caror valoare este mai mare de 1.000 lei (respectiv 2.000 lei in cazul magazinelor de tip cash & carry) – NU se pot fragmenta, iar platile numerar pentru facturile a caror valoare este mai mare de 1.000 lei (respectiv 2.000 lei in cazul magazinelor de tip cash & carry) – NU se pot fragmenta.
Legea mai prevede, printre altele, faptul ca sunt interzise incasarile si platile fragmentate de la/catre o persoana, pentru operatiunile de incasari/plati in numerar cu o valoare mai mare decat plafonul de 5000 lei/zi/persoana, precum si fragmentarea tranzactiilor reprezentand cesiuni de creante sau alte drepturi, primiri ori restituiri de imprumuturi sau alte finantari, dividende, respectiv fragmentarea unei livrari de bunuri sau a unei prestari de servicii, cu valoare mai mare decat plafonul zilnic.
Se interzic incasari si plati in numerar efectuate cu titlu de imprumuturi intre persoane juridice, PFA, II, IF, liber profesionisti, ONG, alte asocieri cu sau fara personalitate juridica si persoane fizice in calitate de asociati/actionari/administratori/persoane fizice/alti creditori exclusiv creditorii institutionali care desfasoara activitati de intermediere financiara prevazute de lege.
Incasari si plati intre persoane fizice (populatie) si persoane juridice, PFA, II, IF, liber profesionist, ONG, alte asocieri cu sau fara personalitate juridica, reprezentand contravaloarea unor livrari ori achizitii de bunuri sau a unor prestari de servicii, dividende, cesiuni de creante sau alte drepturi si primiri ori restituiri de imprumuturi sau alte finantari, se efectueaza cu incadrarea in plafonul zilnic de 5.000 lei catre/de la o persoana, pana la 31 decembrie 2024 si la 2.500 lei incepand cu anul 2025;
Foto: manager.ro