ANAF are 25.000 de angajati. Sunt multi, sunt putini?
bugetarianafsalariatiinstitutiile statului
Greu de spus daca sunt multi sau putini. O comparatie cu tarile mai apropiate de noi nu e deloc sugestiva, dat fiind ca Bulgaria are 8.000, Cehia 16.300, Ungaria 21.000, iar Polonia 60.000. Noi, daca raportam cei 25.000 de angajati ANAF la totalul populatiei, ne-am situa pe undeva pe la mijloc, deci n-ar fi nimic exagerat.
Lucrurile se schimba insa daca ne referim la eficienta cu care muncesc acesti angajati. Astfel, Fiscul din Romania colecteaza anual taxe si impozite in valoare de cca 44 de miliarde de euro, ceea ce inseamna in jur de
1,7 milioane de euro per angajat.
Avem, alaturi de bulgari, cea mai mica rata de colectare din Europa. Stam mai slab decat Ungaria (2,1 milioane), Polonia (2,43 milioane) sau Cehia (3,8 milioane) si nici nu e cazul sa ne comparam cu Franta (10,3 milioane), Marea Britanie (15 milioane) sau Austria (17,8 milioane de euro per angajat).
E-adevarat, cand vorbim despre eficienta ANAF trebuie sa luam in calcul si marimea economiei, nivelul taxelor si politicile fiscale, dar si un element care macina de ani de zile nervii tuturor, ai contribuabililor si ai functionarilor ANAF, la gramada: lipsa unui sistem informatic performant.
E o problema veche, a carei rezolvare este blocata artificial, desi exista bani, dintr-un motiv foarte simplu:
un sistem informatic performant nu poate fi manevrat politic.
In final, doua cuvinte si despre Fiscul din S.U.A., celebrul si foarte temutul Internal Revenue Service (IRS): are 76.000 de angajati care aduc cate 55,6 milioane de dolari la buget. Iar pentru fiecare 100 $ colectati, IRS cheltuieste 34 de centi.
Citeste si:
Parlamentarii propun ca, pe langa Prima Casa si Prima Masina, romanii sa poata beneficia si de Prima Lumina
Sursa foto: www.gandul.info