Cursul euro a trecut oficial la pragul de 4.67 de lei in data de 9 ianuarie, pentru prima data in istorie. Desi aceasta devalorizare a leului era prognozata inca de anul trecut, aceasta a luat prin surprindere economia romaneasca prin prisma rapiditatii cu care s-a instalat.
Analistii au inceput sa vorbeasca inca din toamna anului trecut despre un an 2019 care ne va duce pe toti ceva mai aproape de o noua criza economica mondiala. La acea vreme, analistii financiari se asteptau la o depreciere a monedei nationale pana la un curs de aproape 4.7 lei pentru un euro, curs care ar fi urmat sa fie atins abia la jumatatea anului curent. De asemenea, acestia avertizau inca din iarna ca din luna noiembrie a anului curent, cursul ar urma sa atinga un nivel de 4 lei si 74 de bani. Acum, cifrele ne arata ca moneda nationala s-a depreciat mult mai rapid, cursul sarind deja de pragul de 4.71 lei pentru un euro.
Analistii financiari atrageau, de asemenea, atentia inca de anul trecut ca Romania este dependenta de pietele internationale. Acest lucru se intampla pentru ca productia interna nu tine pasul cu cererea, dar si pentru ca o buna parte din productia industriala a tarii merge la export. De asemenea, specialistii internationali atrageau atentia inca din anul trecut ca economia Statelor Unite si a Europei va incetini incepand cu anul 2019. Bineinteles, aceste evolutii vor afecta mai mult sau mai putin si economia romaneasca.
Mai mult decat atat, specialistii din tara noastra avertizau la inceputul acestui an ca Romania s-ar putea confrunta cat de curand cu o recesiune tehnica, ceea ce inseamna ca exista un risc foarte mare ca in doua trimestre PIB-ul sa scada.
Masurile luate de coalitia de guvernare PSD - ALDE pe parcursul si, in special, la finele anului trecut au facut ca economia romaneasca sa resimta un nou soc puternic. Acum, cand nimeni nu mai poate contesta efectele evidente produse, analistii financiari din tara noastra fac noi avertizari cu privire la ceea ce se va intampla in perioada urmatoare. Conform ultimelor estimari pe acest subiect, deprecierea monedei nationale va continua si in urmatoarele sase luni, media prognozata fiind de 4.716 lei/euro. De asemenea, specialistii vorbesc despre o medie prognozata de 4.788 lei/euro atinsa la inceputul lui 2020.
Aceste noi estimari sunt facute in contextul in care Indicatorul de Incredere Macroeconomica al CFA Romania a scazut in ultima luna a anului trecut cu 15.6 puncte fata de luna precedenta. De asemenea, fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul a scazut cu 12.3 puncte. Mai exact, Indicatorul a ajuns la o valoare de 28.7 puncte, aceasta cifra datorandu-se celor doua componente ale Indicatorului. Astfel, Indicatorul conditiilor curente a ajuns pana la o valoare de 46.4 puncte, in timp ce Indicatorul anticipatiilor a scazut pana la o valoare de 19.9 puncte.
Prin intermediul acestui Indicator de Incredere Macroeconomica, cei de la CFA Romania isi propun sa cuantifice anticipatiile specialistilor financiari in legatura cu activitatea economica din tara noastra pentru un orizont de timp de un an.
Ultimele NOUTATI
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Bateriile fotovoltaice beneficiaza de TVA redus la 9% – Ce inseamna pentru prosumatori
Oracolul din Omaha, miliardarul Warren Buffet, despre volatilitatea extrema a pietelor de azi: Pastrati-va calmul si veti fi recompensati pe termen lung
Finantari uriase pentru IT-isti romani: 60 de milioane de motive sa crezi in ideea ta
FMI anunta o franare economica globala: „Nu am mai vazut asa ceva in ultimul secol!”
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si
Bateriile fotovoltaice beneficiaza de TVA redus la 9% – Ce inseamna pentru prosumatori
Oracolul din Omaha, miliardarul Warren Buffet, despre volatilitatea extrema a pietelor de azi: Pastrati-va calmul si veti fi recompensati pe termen lung