Angajatii cu salarii minime pe contractele de munca au primit o veste buna la mijlocul acestei saptamani, guvernantii anuntand o crestere a veniturilor pentru acestia. Mai exact, salariul minim pe economie ar urma sa creasca de la 3.000 la 3.300 de lei. Totusi, cati bani in plus le vor intra oamenilor la sfarsitul lunii in buzunare?
Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical, sustine ca romanii nu au prea multe motive de bucurie, doua treimi din suma cu care se va majora salariul minim ducandu-se de fapt sub forma de venituri la bugetul de stat si la bugetul de asigurari sociale. Astfel, statul va castiga cateva miliarde de lei bune in urma acestei cresteri a salariului minim pe economie.
„In ceea ce priveste salariul minim, discutiile au fost in parametrii pe care eu vi i-am adus la cunostinta in decembrie anul trecut, cand am atras atentia cel putin ca acea deducere fiscala – si am reamintit domnului Ciuca, prezent la intalnire, si domnului Ciciu – ca noi am fost cei care am ridicat valul de pe faimoasa bunavointa a Guvernului Romaniei din decembrie anul trecut, care a zis ‘Uite, puteti sa beneficiati si de aceasta deducere fiscala de 200 de lei pentru salariatii platiti pe salariul minim’, ca sa incurajeze, chipurile, angajatorii sa umble la salarii. Atunci am intrebat si ne-au spus „un an de zile”, a spus astazi Dumitru Costin pe aceasta tema.
Seful Blocului National Sindical a continuat in aceeasi directie, incercand sa explice de ce aceasta marire a salariului minim pe economie nu aduce de fapt mare lucru in buzunarele angajatilor. “Astazi am constatat ca aceasta minune n-a durat nici macar pana in 31 decembrie anul curent. S-au gandit ca, odata cu aceasta Hotarare de Guvern, sa elimine si acea prevedere care, in traducere libera, inseamna urmatoarele lucruri: 300 de lei la brut, de la 3.000 la 3.300, din care 200 si un pic de lei, respectiv 210 – 215 lei, se vor face venit la bugetul de stat si la bugetul de asigurari sociale. Restul este suma neta care ramane in mana lucratorului platit cu un salariu minim mai mare, undeva la vreo patru poli pe luna”, a transmis el.
Potrivit spuselor lui, cresterea salariului minim de la 3.000 la 3.300 de lei de la 1 octombrie a fost varianta propusa de Guvernul Romaniei. O alta discutie va urma insa in doua saptamani, dupa ce Guvernul isi va asuma raspunderea in Parlament pe aceasta tema. Cu ocazie acestei noi discutii se va discuta insa despre valoarea salariului minim de la 1 ianuarie 2024.
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Partenerii nostri
INS: venituri medii in crestere - 8.210 lei pe o gospodarie, respectiv 3.274 lei per persoana
Norme SSM - CONDITII pentru conducerea pe drumurile publice a unui stivuitor
Ce activitati pot presta administratorii, in cadrul unui SRL?
Titluri de stat TEZAUR: Se lanseaza o noua editie cu dobanzi neimpozabile de pana la 7%
Radiere SRL fara activitate: obligatii si proceduri legale
Venituri din activitati independente si dividende: tratamentul fiscal din punct de vedere al CASS
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana: obligatiile angajatorului
Litigiile de munca si drepturile angajatilor: Cand este timpul sa apelezi la un avocat?
Te-ar putea interesa si