Angajatii vor SALARII mai MARI: sunt hotarati sa ceara singuri o majorare, daca seful nu o va oferi
salarii mai marilefuri mai marimajorari salarialeangajati
Salariile din Romania au devenit in mare parte insuficiente pentru ca angajatii sa-si poata permite sa acopere cheltuielile crescute din cauza inflatiei. Alimentele sunt mai scumpe, facturile au devenit piperate, ratele la banci sunt greu de suportat si, in general, viata este mai scumpa, orice ai decide sa faci. Prin urmare, salariatii vor lefuri mai mari si au de gand sa le si ceara!
Un studiu recent realizat in randul angajatilor romani indica faptul ca foarte multi s-au hotarat sa se aseze la masa cu seful si sa ii solicite acestuia sa bage mai adanc mana in buzunar.
Ca sa faca fata cheltuielilor tot mai mari, salariatii au nevoie de salarii mai generoase
Conform datelor raportului “Four Reasons Why 2023 Is the Year to Make Your Career Move”, realizat de Grafton Recruitment, patru din 10 persoane cu pregatire specializata intentioneaza sa ceara o crestere salariala in urmatoarele 12 luni.
De asemenea, aceeasi intentie o au si angajatii fara pregatire. In cazul acestora, ne arata analiza, 25% dintre cei fara pregatire sunt decisi sa solicite mai multi bani de la angajatori, pentru a face fata crizei actuale a costului vietii, care ne macina tuturor puterea de cumparare si nivelul de trai, implicit.
Este foarte posibil ca multe dintre cereri sa fie si aprobate cu succes, dat fiind faptul ca alte analize, de aceasta data realizate in randul companiilor, arata ca multi manageri au majorat bugetele pentru salarii si se pregatesc sa majoreze lefurile, in lunile urmatoare.
“Experienta vasta pe piata muncii ne-a aratat ca, desi simt nevoia unei schimbari, multe persoane se confrunta cu teama de a legana barca in ape tulburi. Insa, resemnarea pasiva nu este intotdeauna o abordare corecta.
Chiar daca se vorbeste tot mai mult de o recesiune globala, in prezent exista mai multe posturi vacante in diferite sectoare, comparativ cu anii trecuti. Vorbim astazi de o rata a locurilor de munca vacante care aproape s-a dublat la 3% in iunie 2022 de la 1,6% in iunie 2020, conform datelor Eurostat.
Iar acest lucru reprezinta un mare avantaj pentru angajatii pregatiti de o schimbare, atat din punct de vedere al oportunitatilor, cat si din punct de vedere al timpului. In plus, daca privim si din perspectiva ofertelor, cu cat sunt mai multe posturi vacante, cu atat mai multi angajatori se vor lupta pentru a-si asigura cel mai bun talent. Iar, din perspectiva angajatilor, mai multe posturi vacante inseamna mai multa putere de negociere”, explica Elisabeta Moldoveanu, business unit manager, Grafton by Gi Group Holding.
Salariile vor fi si mai mari, dar si transparente!
Pe de alta parte, salariile nu doar ca vor fi mai mari, dar vor fi si afisate in mod transparent, in anunturile de angajare. Cea mai recenta directiva a Parlamentului European vine sa modifice comportamentul angajatorilor romani, in sensul in care incepe sa fie imbratisat si la noi in tara curentul transparentizarii salariilor. Deja zeci de mii de joburi disponibile pe platformele de recrutare au salariul "la vedere".
Mai multe detalii despre acest subiect gasiti aici > Patronii romani incep sa afiseze salariile la vedere: cei mai transparenti sunt angajatorii din retail
Foto: manager.ro