Avertisment clar: Romania nu poate supravietui fara Uniunea Europeana si NATO!
aafbruniunea europeana
Romania isi bazeaza stabilitatea economica si securitatea nationala pe trei piloni esentiali: apartenenta la Uniunea Europeana, la NATO si continuarea parcursului de aderare la OECD. Aceste structuri internationale asigura tarii noastre acces la finantare, dezvoltare economica, securitate nationala si modernizare institutionala. Intr-o economie globalizata si interdependenta, orice incercare de a pune sub semnul intrebarii aceste parteneriate ar genera un val de incertitudini si riscuri majore, afectand nivelul de trai al cetatenilor. In acest sens, Asociatia Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR), care reuneste in prezent peste 100 de membri cu un nivel inalt de pregatire si experienta profesionala in banci, societati de administrare a fondurilor de pensii, societati de administrare a investitiilor, societati de servicii de investitii financiare, societati de asigurari si leasing, companii de consultanta si audit fiscal-contabil, precum si companii multinationale si antreprenoriale, vine co o pozitie transanta: "Nicio alternativa la Uniunea Europeana, NATO sau OECD nu poate fi rezonabila".
Mesajul transmis de AAFBR: "Prezervarea fara conditionari a apartenentei la Uniunea Europeana si NATO, precum si continuarea parcursului de aderare la OECD (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica) reprezinta pilonii fundamentali ai dezvoltarii economice a Romaniei si asigurarii securitatii nationale pe termen lung.
Mentinerea angajamentului fata de sistemul de valori al democratiilor occidentale si fata de aliantele si tratatele internationale la care Romania este parte, va continua sa reprezinte catalizatorul obligatoriu al securitatii nationale, dezvoltarii economiei si al cresterii standardelor de calitate a vietii, pentru cetatenii romani.
Romania s-a dezvoltat dupa aderarea la UE, in 2007
Accesarea fondurilor europene dupa aderarea la Uniunea Europeana in 2007 a accelerat dezvoltarea unui numar important de companii din Romania, a comunitatilor locale, in mod special a agriculturii, dar si a infrastructurii educationale si de sanatate. Recent, in mare masura, gratie mecanismelor de finantare europene, tara noastra parcurge cel mai amplu program de constructii de infrastructura rutiera din istoria Romaniei, care fara indoiala va genera o dezvoltare economica consistenta in urmatoarele decenii.
O alta masura a parcursului Romaniei catre o dezvoltare economica sustenabila si predictibila, consta in demersurile pentru aderarea la OECD. In acest scop, Romania trebuie sa adopte cele mai bune practici internationale in multiple zone, precum guvernanta, educatie, sanatate si economie. Indeplinirea acestui obiectiv in urmatorii ani, ar echivala cu integrarea Romaniei in grupul celor mai sanatoase medii de afaceri la nivel global.
Astfel, consideram ca dezbaterile politice interne in contextul alegerilor parlamentare si prezidentiale, trebuie sa plece de la evidentele obiective enumerate, pentru ca nu poate avea vreun sens ideologic, social sau economic, punerea in discutie a apartenentei la structurile si aliantele unde Romania este membra. Provocarile Romaniei sunt legate strict de dezvoltarea sa cu pasi eficienti in cadrul organizatiilor internationale, aspecte indispensabile pentru asigurarea securitatii si prosperitatii cetatenilor sai in decadele viitoare.
In saptamanile urmatoare, principala asteptare a comunitatii financiare internationale, este legata de un angajament ferm al viitorului guvern, sprijinit de o majoritate parlamentara pro-europeana, in vederea inscrierii Romaniei incepand cu 2025 pe un parcurs credibil in ceea ce priveste ajustarea graduala a deficitului fiscal major de circa 8% estimat pentru 2024. Din aceasta perspectiva, asumarea unui viitor program de guvernare cu reforme autentice, in frunte cu conturarea unei vizibilitati in ceea ce priveste existenta unei vointe politice catre limitarea deficitului bugetar, este esentiala pentru obiectivul major al mentinerii Romaniei in categoria de rating “recomandat pentru investitii” de catre agentiile de rating internationale.
Intoarcerea Romaniei la o economie cvasi-inchisa este imposibil de realizat fara suferinte sociale imense.Romania, la fel ca toate tarile dezvoltate este dependenta de liberul schimb de marfuri si de finantarea internationala. Romania nu are capacitatea industriala si capitalul uman pentru a fi autosuficienta. Romania, in ultimii 30 de ani s-a integrat in economia mondiala si functioneaza in baza principiilor unei economii deschise de piata, democratice. Aceasta tranzitie a fost indelungata si desi bunastarea nu s-a transmis in mod egal, ea este totusi usor de observat in viata de zi cu zi. Increderea partenerilor internationali se poate pierde usor, dar este foarte greu de recastigat".
Sursa foto: freepik.com