Anul 2020 se dovedeste a fi un an extrem de dificil din punct de vedere economic pentru intreaga planeta in contextul crizei provocate de pandemia de coronavirus care s-a extins in cele din urma in toate colturile lumii. Criza sanitara este in continuare destul de accentuata, multe tari de pe aproape toate continentele confruntandu-se deja cu un al doilea val al pandemiei COVID-19. In aceste conditii, in ultimele luni se vorbeste din ce in ce mai des despre o noua criza economica care se va extinde la nivel global in perioada imediat urmatoare. Insa chiar si daca nu vom avea o criza economica, situatia nu va fi deloc roz pentru marea majoritate a statelor lumii.
Un semnal de alarma in acest sens a fost tras in aceasta saptamana si de Banca Mondiala, prin vocea economistului-sef Carmen Reinhart. In cadrul unei interventii video la o conferinta organizata ieri la Madrid, Carmen Reinhart a vorbit printre altele si despre redresarea economiei globale in contextul actualei crize provocate de pandemia de coronavirus. Chiar daca sustine ca “va exista cel mai probabil o redresare rapida dupa ce masurile de restrictie vor fi ridicate”, Carmen Reinhart atrage atentia ca redresarea ar putea dura chiar si pana la cinci ani. Bineinteles, evolutia economica va fi diferita de la tara la tara, contextul fiind unul diferit.
Carmen Reinhart a explicat astfel ca “recesiunea provocata de pandemie va dura mai mult in unele tari decat in altele”, inegalitatile sociale urmand sa devina din ce in ce mai vizibile in multe parti ale lumii in perioada urmatoare. Bineinteles, cele mai sarace state vor fi si cele mai afectate de aceasta criza actuala, ceea ce inseamna ca si recuperarea din punct de vedere economica va fi una mult mai dificila. Totodata, economistul-sef al Bancii Mondiale a mai avertizat ca pentru prima data in ultimii 20 de ani, ratele saraciei pe plan global vor creste in urma acestei crize.
In urma cu cinci ani, conform datelor puse la dispozitie de Banca Mondiala, la nivel global se putea vorbi despre un numar de aproximativ 734 de milioane de persoane care traiau in saracie extrema. Mai exact, aproape 10% din intreaga populatie a globului. Conform Bancii Mondiale, in aceasta categorie au fost inclusi toti cei care traiesc cu mai putin de 1.90 dolari pe zi. Numarul celor care traiesc in conditii de saracie extrema a crescut insa puternic in acest an, odata cu aparitia pandemiei COVID-19. Cauzele sunt multe, insa cele mai importante fac referire in primul si primul rand la locurile de munca care au fost pierdute in contextul pandemiei si mai apoi la dificultatile de aprovizionare din multe parti ale lumii, care au complicat accesul la hrana pentru multi oameni.
Chiar daca vorbim despre niste previziuni pentru perioada urmatoare din punct de vedere economic, trebuie sa evidentiem faptul ca la acest moment este extrem de greu de vorbit despre viitor, incertitudinile actuale punandu-le piedici in acest sens chiar si specialistilor din cele mai mari institutii ale lumii. Un vaccin disponibil in perioada urmatoare ar putea pune capat acestei crize, insa la ora actuala nimeni nu stie cat de aproape sau cat de departe ne aflam de o asemenea solutie medicala. La mijlocul acestei saptamani, presedintele american Donald Trump a surprins insa printr-o declaratie in care transmitea ca un vaccin ar putea fi disponibil chiar in cateva saptamani.
Ultimele NOUTATI
Secretele freelancingului de succes: cum poti sa faci bani online fara experienta anterioara
Premiile Comertului Online Romanesc acordate in cadrul editiei de 19 ani a Galei Premiilor eCommerce
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!
Cum sa platesti cu 50% mai putin la intretinere in aceasta iarna. Furnizorii nu vor sa stii cum!
Partenerii nostri
Documente necesare pentru decontarea diurnei si a cheltuielilor de transport si cazare
Concediere pentru inaptitudine medicala - PROCEDURA explicata de specialisti
Ministrul Muncii: Reducerea deficitului de forta de munca este prioritara
Incasare in numerar PFA: este obligata sa achizitioneze casa de marcat?
[INFOGRAFIC] PFA in sistem real vs. PFA la norma de venit: ce taxe si impozite datoreaza in 2024
Reevaluarea imobilizarilor corporale: GHID complet de teorie si practica
Somajul tehnic, ca solutie pentru reducerea costurilor: ce trebuie sa stii
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Te-ar putea interesa si
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!