In luna martie a anului curent, depozitele clientilor rezidenti neguvernamentali au inregistrat o crestere modesta de 0,3% fata de luna precedenta, atingand suma de 584,458 miliarde de lei. Comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, acestea au inregistrat o crestere semnificativa de 11,4% (echivalentul a 4,5% in termeni reali), conform unui comunicat emis recent de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Depozitele in lei ale rezidentilor, reprezentand 70,4% din totalul depozitelor clientilor neguvernamentali, au inregistrat o crestere de 0,8% in luna februarie 2024, atingand suma de 411,450 miliarde de lei. Acestea au inregistrat o crestere semnificativa de 17% fata de aceeasi perioada din 2023 (9,7% in termeni reali), conform informatiilor furnizate de BNR.
Depozitele in lei ale gospodariilor populatiei au crescut cu 1,1% fata de luna anterioara, atingand suma de 225,944 miliarde de lei, si cu 21,8% fata de aceeasi perioada din anul anterior (14,2% in termeni reali).
Depozitele in lei ale altor sectoare, cum ar fi societatile nefinanciare si institutiile financiare nemonetare, au inregistrat o crestere de 0,5% fata de luna precedenta, ajungand la 185,506 miliarde de lei, si o crestere de 11,6% fata de luna martie 2023 (4,7% in termeni reali).
Depozitele in valuta ale rezidentilor, exprimate in lei si reprezentand 29,6% din totalul depozitelor clientilor neguvernamentali, au inregistrat o scadere de 0,9% in luna februarie 2024, ajungand la suma de 173,007 miliarde de lei. In comparatie cu luna martie 2023, indicatorul exprimat in lei a crescut cu 0,2%.
Depozitele in valuta ale gospodariilor populatiei, exprimate in lei, au inregistrat o scadere de 0,2% fata de luna februarie 2024, ajungand la suma de 119,702 miliarde de lei. In comparatie cu aceeasi perioada din 2023, scaderea acestui indicator exprimat in lei a fost de 2,2%.
Depozitele in valuta ale altor sectoare, exprimate in lei, au inregistrat o scadere de 2,3% fata de luna februarie 2024, ajungand la suma de 53,305 miliarde de lei (o evolutie similara a avut loc si in cazul exprimarii in euro). In comparatie cu martie 2023, indicatorul exprimat in lei s-a majorat cu 6,0% (5,5% in cazul exprimarii in euro).
Citeste si: Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Se scumpesc vacantele! Paradoxal, s-ar putea sa fie mai scump sa mergi la Constanta decat in Grecia sau Italia
Ce se intampla cu prosumatorii din Romania dupa 1 iulie? Raspunsuri oficiale de la ANRE
Tik Tok si-a infiintat subsidiara in Romania. Nici nu e de mirare, romanii sunt campioni la cadouri si tap-tap
Lectie de economie predata in mare stil de Polonezi - de la saracie similara Romaniei postdecembriste, la cea mai mare economie din Estul Europei
Cati bani are, de fapt, Jeff Bezos si ce si-ar putea cumpara daca ar vrea sa-i cheltuiasca pe toti?
Partenerii nostri
Ce software de gestiune sa alegi pentru restaurant in functie de specificul locatiei
Dividende interimare neplatite integral: Cum influenteaza noua cota de 16% impozitul datorat
Prescriptia obligatiilor fiscale: Cand se prescrie anul 2019
Te-ar putea interesa si
Tik Tok si-a infiintat subsidiara in Romania. Nici nu e de mirare, romanii sunt campioni la cadouri si tap-tap
Lectie de economie predata in mare stil de Polonezi - de la saracie similara Romaniei postdecembriste, la cea mai mare economie din Estul Europei