BNR avertizeaza asupra percicolelor: S-a tras masiv valuta de pe piata romaneasca! Mugur Isarescu avertizeaza: problema cea mai mare e deficitul bugetar
bnrmugur isarescudeficit bugetarinflatiecurs valutar
Intr-o perioada ce se dovedeste a fi din ce in ce mai dificila, cu pietele financiare destabilizate de incertitudinea politica, Banca Nationala avertizeaza ca iesirile de capital din luna mai au atins un nivel istoric. Este una dintre cele mai puternice presiuni pe piata valutara romaneasca din ultimii ani, iar guvernatorul Mugur Isarescu atrage atentia ca problema cea mai mare in momentul de fata este reprezentata de deficitul bugetar. In opinia sa, stabilitatea economica a tarii depinde acum de capacitatea autoritatilor de a livra rapid un pachet credibil de consolidare fiscala.
Iesirile de capital, alimentate de discursul politic haotic si incertitudinile post-electorale, au pus presiune pe cursul valutar si au dus la interventii masive din partea BNR. „Am intervenit in ziua imediat dupa alegeri cu sume foarte mari. S-a creat o celula de criza, a venit ministrul de Finante la sediul nostru si am gasit solutii pentru a evita o ruptura grava a cursului”, a declarat Isarescu. De altfel, cursul sub 5 lei pentru un euro a fost „imposibil de aparat” in acest context, a recunoscut seful BNR.
Presiunea pe lichiditate, iesirile de capital, si deteriorarea perceptiei investitorilor sunt efecte directe ale deficitului bugetar excesiv si al lipsei de coerenta in politici. Reactia pietelor a fost deja una de avertisment, ceea ce inseamna ca mingea este acum in terenul Guvernului.
Stabilitatea leului si a economiei depind de increderea pietelor
Problema principala nu este cursul de schimb, ci finantarea deficitului bugetar, a subliniat guvernatorul. Romania s-a bazat in ultimii ani pe intrari consistente de capital pentru a acoperi deficite mari, dar orice schimbare de perceptie a investitorilor poate rupe acest echilibru fragil. „Daca se razgandesc capitalurile, ramanem cu un deficit greu de finantat”, a avertizat Isarescu. Mesajul este clar: stabilitatea leului si a economiei depind de increderea pietelor, iar aceasta poate fi pierduta peste noapte.
In ceea ce priveste
inflatia, Isarescu a transmis un mesaj cat se poate de prudent: prognoza a fost usor revizuita in sus, la 4,6% pentru finalul lui 2025. Cu toate acestea, BNR considera ca inflatia vine in jos, ceea ce creeaza premisele pentru o eventuala scadere a dobanzii cheie in a doua parte a anului. „Daca avem stabilitate. Daca presiunea pe curs continua, dobanda ar putea scadea pe hartie, dar sa creasca in piata, cum s-a intamplat recent”, a explicat guvernatorul, facand referire la explozia ROBOR din ultimele zile.
Pe fondul acestor tensiuni, credibilitatea devine cuvantul-cheie. Isarescu sustine ca Romania se joaca cu focul: „Restabilirea increderii pietelor este esentiala. Nu poti vorbi de nationalizari si apoi sa te intrebi de ce fug capitalurile. Trebuie seriozitate, relatie stransa cu Comisia Europeana si accelerarea absorbtiei fondurilor europene. Altfel, totul se poate prabusi”.