Dincolo de suferinta umana si fluxul istoric de refugiati, razboiul majoreaza preturile la alimente si energie, alimenteaza inflatia si erodeaza valoarea veniturilor, perturband comertul, lantul de aprovizionare si remitentele in tarile vecine Ucrainei. De asemenea, erodeaza increderea si produce incertitudini in randul investitorilor, ceea ce scade valoarea activelor, inaspreste conditiile financiare si ar putea duce la iesiri de capital de pe pietele emergente, mai spun analistii Fondului.
Rusia si Ucraina sunt mari producatori de marfuri, iar intreruperile au determinat cresterea preturilor globale, in special la petrol si gaze naturale. Costurile alimentelor au crescut, cu graul, pentru care Ucraina si Rusia reprezinta 30 la suta din exporturile globale, atingand un record.
Efectele vor fi resimtite diferit, in fiecare parte a lumii
Dincolo de raspandirea globala, tarile cu expuneri comerciale directe, turism si financiare vor simti presiuni suplimentare. Economiile bazate pe importurile de petrol vor inregistra deficite fiscale si comerciale mai mari si o presiune mai mare asupra inflatiei, desi unii exportatori, cum ar fi cei din Orientul Mijlociu si Africa, ar putea beneficia de preturi mai mari.
Cresterile mai abrupte ale preturilor la alimente si combustibili pot genera un risc mai mare de tulburari in unele regiuni, din Africa Subsahariana si America Latina pana in Caucaz si Asia Centrala, in timp ce e probabil ca insecuritatea alimentara sa continue sa creasca in anumite parti ale Africii si Orientului Mijlociu.
Pe termen mai lung, "razboiul ar putea afecta in mod fundamental ordinea economica globala si geopolitica prin reconfigurarea lantului de aprovizionare, a livrarilor de energie, a retelelor de plati si a modului in care statele vor regandi detinerile valutare", mai noteaza expertii FMI.
Previziuni economice la adresa Europei
Referindu-se strict asupra efectelor economice ale razboiului in Europa, FMI noteaza ca autoritatile guvernamentale din regiune se pot confrunta cu presiunile fiscale din cauza cheltuielilor suplimentare pentru bugetele de securitate si aparare energetica.
Exista, de asemenea, riscuri privind intreruperea lantului de aprovizionare cu energie, risc de accelerare a inflatiei si de incetinire a redresarii economice post-pandemice.
"Traim intr-o lume mai predispusa la socuri", a declarat recent directorul general al FMI, Kristalina Georgieva.