Canicula topeste si banii din buzunar. Facturile la curent au bubuit, au crescut si de trei ori
caniculafacturi
Pe fondul temperaturilor ridicate, romanii apeleaza tot mai frecvent la aerul conditionat, insa confortul se plateste scump! Facturile la curent au duduit in ultima perioada.
In functie de consum, pe luna iunie, consumatorii casnici ar putea plati facturi chiar si de trei ori mai mari, din cauza caniculei.
Din pacate, e un context foarte nefavorabil facturilor la curent. Pe de-o parte, dupa cum spunema mai sus, costurile unei persoane fizice sau juridice cresc din cauza necesitatii de a porni dispozitivele de aer conditionat chiar si 5 sau 6 ore pe zi, iar pe de alta, de la 1 iulie se majoreaza si tarifele pentru serviciile de sistem.
"Agentia Nationala pentru Reglementare in Energie (ANRE) a decis majorarea cu 40% a tarifului pentru serviciile de sistem, esentiale pentru mentinerea in siguranta a sistemului energetic national. Anterior, acest tarif fusese deja majorat la 1 ianuarie, de la 6,64 lei pe MWh la 9,17 lei pe MWh. De la 1 iulie, tariful pentru serviciile de sistem va creste de la 9,17 lei la 12,84 lei/ MWh.
Aceasta majorare se va reflecta in facturile tuturor consumatorilor din Romania, indiferent de categoria din care fac parte", conform
Romaniatv.net.
Cum sa economisesti energie electrica pe timp de vara
Pentru a face economi la consumul de energie electrica, poti apela la diferite metode pentru a racori locuinta si a mentine temperatura confortabila mai multe ore. Iata ce poti face:
In primul rand, deschide ferestrele pe timp de noapte si dimineata devreme, cand aerul este mai rece. Creeaza curenti de aer prin deschiderea ferestrelor de pe parti opuse ale casei.
De asemenea, utilizarea ventilatoarelor de tavan, de podea sau de fereastra poate ajuta la circulatia aerului si la crearea unei senzatii de racoare. Ventilatoarele de tavan ar trebui sa se roteasca in sens invers acelor de ceasornic pentru a impinge aerul in jos si a crea un efect de briza.
In al doilea rand, util ar fi sa folosesti jaluzele sau draperii opace pentru a bloca lumina directa a soarelui. Draperiile din material reflectorizant sau cele de culoare deschisa sunt cele mai eficiente.
Poti, de asemenea, sa aplici folie reflectorizanta pe ferestre pentru a reduce absorbtia caldurii solare. In acelasi timp, plantarea copacilor si a arbustilor in jurul ferestrelor poate oferi umbra si poate reduce temperatura interioara.
O alta recomandare utila poate fi sa opresti sau sa deconectezi aparatele electronice atunci cand nu sunt utilizate, deoarece acestea genereaza caldura. Utilizeaza becuri economice sau LED, care emit mai putina caldura comparativ cu becurile incandescente.
Evita utilizarea cuptorului sau a aragazului pe timp de zi. In schimb, opteaza pentru preparate reci sau foloseste aparate care emit mai putina caldura, cum ar fi cuptorul cu microunde sau gratarul electric.
Foto: freepik.com