Circa 40% din casele romanilor din mediul urban au nevoie de reparatii
locuinte romanicase romanireparatii locuinte
Un studiu IRSOP efectuat pentru BCR Banca pentru Locuinte (BCR BpL) releva ca din cele aproximativ 7,5 milioane de gospodarii din Romania, 40% din casele si blocurile din mediul urban au nevoie de reparatii, iar, dintre aceste reparatii, 52% sunt considerate urgente.
In acelasi timp, datele Institutului National de Statistica arata ca, in intreaga tara, circa 16% dintre gospodarii se confrunta cu probleme locative grave, cum ar fi deteriorari, igrasie, scurgeri ale retelelor de apa si canalizare, lumina insuficienta.
Totodata, 34% dintre gospodariile din mediul rural nu au grup sanitar iar, in cazul locuintelor din mediul urban, procentul este de 8,5%, in timp ce 32% nu au baie sau dus in interior.
Conform studiului IRSOP, circa 68% dintre cei intervievati vor sa inceapa proiecte de imbunatatire locativa in urmatorii cinci ani, iar 37% intentioneaza sa faca acest lucru in urmatoarele 12 luni.
Cele mai frecvente planuri de imbunatatiri locative pentru urmatorii cinci ani vizeaza renovarea locuintei (29%), cumpararea unei locuinte noi (23%), cumpararea unei case la tara (23%), izolarea termica (23%), reparatii la instalatiile sanitare sau electrice (21%), achizitionarea unei centrale termice (16%), diverse lucrari la acoperis sau terasa (15%), construirea unei case (13%), reparatii la structura de rezistenta (11%), cumpararea unui teren (9%), extinderea locuintei actuale (8%).
Din punct de vedere al resurselor de finantare a investitiilor locative, 68% dintre respondenti au planuri de investitii locative, in urmatorii cinci ani, procentul fiind in crestere fata de cel inregistrat in anul 2014 si care era de 56%.
Totodata, 25% au fonduri rezervate pentru investitii locative, numarul acestora din urma fiind in scadere fata de cel inregistrat in urma cu un an si care era de 29%.