UE da bani firmelor romanesti! Patru noi linii de finantare disponibile, in ce conditii se pot accesa banii de la Bruxelles
fonduri europenegranturistart-up nationregional nord-est
UE da bani firmelor romanesti prin patru linii de finantare active in aceasta perioada, destinate in special microintreprinderilor si IMM-urilor. Granturile oferite de Bruxelles variaza intre 10.000 si 1 milion de euro, in functie de programul accesat, judetul din care provine firma si obiectivul investitiei. De la digitalizare si economie circulara pana la finantarea de start-up-uri, oportunitatile sunt multiple si acopera diverse regiuni ale tarii.
Primul program important este Start-Up Nation 2025, care acorda granturi de 50.000 euro tinerilor antreprenori din toata tara. Etapa de inscriere la cursurile de antreprenoriat – o conditie obligatorie pentru accesarea banilor – este inca deschisa. Peste 17.000 de locuri sunt disponibile la Pilonul I (sub 30 de ani), in timp ce locurile pentru cei peste 30 de ani s-au epuizat rapid.
Potrivit
startupcafe, cei care finalizeaza cursurile vor putea aplica efectiv pentru finantare incepand cu 1 iulie 2025. Programul vizeaza demararea de afaceri in domenii diverse si este unul dintre cele mai populare mecanisme de sprijin pentru tinerii antreprenori din Romania.
A doua linie prin care UE da bani firmelor romanesti este Programul Tranzitie Justa (PTJ), destinat microintreprinderilor din sase judete: Gorj, Hunedoara, Dolj, Galati, Prahova si Mures. Granturile variaza intre 50.000 si 300.000 euro, iar bugetul total depaseste 206 milioane euro. Proiectele pot fi depuse in MySMIS2021 intre 1 iulie si 1 septembrie 2025. Acest program urmareste sprijinirea tranzitiei economice in zonele monoindustriale, afectate de schimbarile din sectorul energetic si de dezindustrializare.
Granturi intre 10.000 si 100.000 euro pentru digitalizare
Pentru companiile care doresc sa se digitalizeze, exista o a treia oportunitate importanta. IMM-urile din judetele Timis, Arad, Caras-Severin si Hunedoara pot obtine
granturi intre 10.000 si 100.000 euro pentru achizitii de software, echipamente IT si servicii de digitalizare. Apelul de proiecte este deschis intre 1 iulie si 1 septembrie 2025. Bugetul total este de 15,38 milioane euro, iar accentul cade pe cresterea competitivitatii prin adoptarea de solutii tehnologice moderne.
Ultima linie activa este oferita prin Programul Regional Nord-Est, care ofera granturi intre 200.000 si 1 milion euro IMM-urilor din judetele Iasi, Bacau, Botosani, Neamt, Suceava si Vaslui. Obiectivul este sprijinirea investitiilor in economia circulara – reutilizarea, reciclarea si reducerea deseurilor in cadrul proceselor de productie. Proiectele pot fi depuse intre 2 iunie si 31 iulie 2025, in MySMIS2021. Bugetul total disponibil pentru aceasta linie este de 30 milioane euro.
UE da bani firmelor romanesti, dar accesul la aceste fonduri implica parcurgerea unor pasi administrativi rigurosi si pregatirea atenta a proiectelor. Autoritatile recomanda antreprenorilor sa consulte ghidurile oficiale si sa se pregateasca din timp, mai ales ca unele sesiuni de finantare sunt extrem de competitive. Informatiile complete si actualizate se regasesc pe platformele dedicate, cum ar fi site-ul MIPE si portalul MySMIS2021.
Citeste si: Se fac angajari MASIVE in toata Romania! Lista locurilor de munca disponibile, anuntata chiar de Ministerul Muncii
Sursa foto: pexels.com