Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei explica in primul rand ca OUG 114 aduce schimbari importante in mod brutal in unele dintre cele mai importante sectoare ale economiei romanesti, sectoare care sustin modernizarea economiei si calitatea vietii populatiei. In forma sa actuala, OUG 114 impune taxa pe lacomie, suprataxarea companiilor din energie si telecomunicatii, cresterea salariului din constructii si modificari in legatura cu pensiile private. In viziuna CDR, OUG 114 induce “un soc nejustificat in energie, telecomunicatii, sistemul financiar-bancar si pe piata de capital, riscand sa le impinga intr-o criza profunda”.
CDR sustine ca oamenii de afaceri pe care ii reprezinta, romani si straini, se declara uimiti de “maniera antagonica in care necesitatea masurilor a fost prezentata si de sugestia ca mediul privat - in special companiile straine - este cauza esecurilor statului de a colecta taxe si impozite”. Conform scrisorii deschise transmise premierului Viorica Dancila, CDR avertizeaza ca efectul cumulat al masurilor incluse in aceasta ordonanta de urgenta “ar putea accelera panta descendenta pe care intra economia romaneasca”.
In sprijinul avertizarilor pe care le face, CDR aminteste de calculele realizate de Banca Nationala a Romaniei, calcule care arata ca exista “o probabilitate foarte mare ca majoritatea bancilor din Romania sa aiba pierderi in urmatorii ani”.
O a doua scrisoare deschisa pe aceasta tema este semnata de mai multi profesori de economie care provin de la unele dintre cele mai prestigioase institutii de invatamant din Romania: Academia de Studii Economice din Bucuresti, Universitatea Alexandru-Ioan Cuza din Iasi si Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca.
Profesorii semnatari au identificat cateva dintre efectele nocive pe care OUG 114 le-ar aduce asupra sistemului financiar-bancar din Romania. In primul rand, profesorii de economie sunt de parere ca OUG 114 va duce la cresterea costului de finantare a statului. Acestia avertizeaza ca in urma acestei ordonante, costurile cu taxarea activelor se vor repercuta in cele din urma asupra clientilor bancilor. Totodata, bancile vor fi nevoite sa isi incetineasca ritmul de crestere al creditelor.
In continuare, cadrele didactice noteaza faptul ca aceasta masura va ingreuna situatia bancilor cu capital romanesc in special, cele cu capital strain nefiind atat de afectate. De asemenea, un alt efect identificat de profesorii economici din tara se refera la scumpirea rapida a produselor si serviciilor bancare. In acelasi timp, este foarte probabila si scaderea calitatii serviciilor bancare.
Poate si mai important de atat, profesorii de economie subliniaza ca prin aceasta ordonanta, BNR pierde din capacitatea de a implementa politica monetara. De asemenea, o astfel de masura afecteaza independenta bancii centrale, fiind sursa de risc sistemic.
Citeste si: Metrorex IEFTINESTE tariful pentru parcarea la Straulesti. Cat costa acum
Ultimele NOUTATI
1 Mai muncitoresc: De la mitinguri fortate la gratare clandestine - cum se sarbatorea Ziua Muncii in vechiul regim
Chinezii au planuri incredibile! Incep rapid sa construiasca 10 noi reactoare nucleare, investitie de 27 de miliarde de dolari
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si