Este important de remarcat ca desi de mai bine de doi ani vorbim numai de crestere din punct de vedere al economiei, romanii nu resimt mai deloc acest lucru. Statisticile ne arata ca preturile produselor de baza se scumpesc de la un an la altul, ba chiar de la luna la luna. In aceste conditii, oamenii nu au cum sa resimta aceasta crestere economica atunci cand vine vorba de viata de zi cu zi. Ba mai mult decat atat, Comisia Nationala de Strategie si Prognoza, institutie aflata in subordinea Guvernului, a dat publicitatii la inceputul acestei saptamani un raport in care sunt prevazute noi cresteri de preturi in perioada urmatoare!
Asa cum mentionam si in debutul acestui material, prima prognoza facuta de Comisia Europeana se refera la cresterea economica reala pe care o va inregistra tara noastra. Astfel, institutia europeana estimeaza ca Romania va avea o crestere economica reala de 3.3% in 2019, respectiv de 3.1% in 2020. Asadar, Comisia Europeana si-a modificat previziunile facute in urma cu cateva luni, atunci cand a prognozat o crestere economica de 3.8% pentru acest an. Facand referire la cursul pe care il va avea cresterea economica, Comisia Europeana trage un semnal de alarma cu privire la faptul ca incertitudinea si impredictibilitatea politicilor publice pot avea efecte negative asupra consumului si investitiilor.
Mergand mai departe, Comisia Europeana se asteapta ca deficitul bugetar sa creasca pana la 3.5% din PIB in 2019, respectiv pana la 4.7% din PIB in 2020. Institutia europeana noteaza ca principalul motiv care va sta in spatele cresterii cheltuielilor va fi reprezentat de cresterea cheltuielilor cu salariile din sectorul public. Totodata, incepand cu toamna acestui an vor creste si cheltuielile cu pensiile, avand in vedere ca punctul de pensie se va majora cu nu mai putin de 15% in luna septembrie. Odata cu toate aceste cresteri, Comisia noteaza ca vor creste si contributiile sociale.
In continuare, Comisia Europeana estimeaza un deficit comercial in crestere la 8% din PIB, mai mare cu 0.7 procente in comparatie cu anul 2018. De asemenea, in viziunea specialistilor din cadrul CE, datoria publica a tarii noastre ar urma sa creasca in 2019 de la 35% din PIB in 2018 la 36% din PIB. In acelasi timp, europenii estimeaza ca datoria publica a tarii noastre va ajunge in anul 2020 la un nivel de 38.4% din PIB, ceea ce este mai mult decat ingrijorator. In cele din urma, se vorbeste si despre o inflatie de 3.6% pentru anul 2019, respectiv de 3% pentru anul 2020.
In ciuda unei cresteri economice estimate la nu mai putin de 5.5%, Comisia Nationala de Strategie si Prognoza se asteapta la o crestere a preturilor in perioada urmatoare. In aceste conditii, PIB-ul nominal in moneda nationala a fost ajustat in sus de la 1.022 de miliarde de lei pana la 1.031 de miliarde de lei. In continuare, CNSP isi modifica prognoza referitoare la inflatie, aceasta fiind ajustata de la 2.8% la 3.2%. Comisia Nationala de Strategie si Prognoza estimeaza si un nou curs de schimb de 4.74 lei/euro, in crestere de la 4.67 lei/euro.
Ultimele NOUTATI
Fondatorul TikTok a ajuns cel mai bogat om din China, intr-o perioada in care numarul miliardarilor este in declin
Gata cu camataria IFN-urilor. S-a dat legea care te protejeaza de dobanzile colosale la imprumuturi
Invata sa iti gestionezi banii in 2025: ce ar trebui sa stii despre investitii si economii
Educatia financiara in 2025: pasii esentiali pentru o gestionare mai buna a banilor
Cat te costa sa traiesti in Brasov, daca platesti chirie? Utilitati + costuri personale + o iesire la restaurant
Partenerii nostri
STUDIU - toate companiile au declarat majorari salariale in 2024
Conduita la locul de munca - ce reprezinta un comportament periculos pentru sine sau pentru colegi?
Noul regim al amenzilor in sistemul e-TVA
Ce aspecte sa aveti in vedere despre activele corporale si necorporale