Constructia celui mai lung pod suspendat din Europa va incepe anul acesta
cel mai lung pod suspendat din europa
Este vorba despre podul peste stramtoarea Messina, care va lega insula Sicilia de Italia continentala (provincia Calabria). Ideea unui asemenea pod exista inca de pe vremea romanilor si ea se afla de mult timp pe agenda guvernului italian, doar ca materializarea ei n-a depasit niciodata faza de simpla intentie (de vina sunt mai multi factori, pe care ii vom prezenta mai jos). Anul acesta insa, Matteo Salvini, Ministrul Infrastructurii si Transporturilor din Italia, este hotarat sa demareze constructia acestui pod, cu termenul de finalizare in 2032 si un cost estimat de 13,5 miliarde de euro.
Stramtoarea Messina are doar 3 km, ca urmare un pod care sa o traverseze n-ar parea sa puna cine stie ce probleme – cel mai lung pod peste apa, The Causeway, din Louisiana, SUA, are peste 38 km (!), de peste 10 ori mai mult.
Doar ca stramtoarea Messina este foarte adanca si situata intr-o zona seismica, fapt care a exclus din start modul clasic de constructie, cu piloni amplasati in mare. Singura varianta a ramas, asadar, cea a unui pod suspendat intre doua turnuri ridicate pe cele doua tarmuri, cu un tablier lung de 3 km sustinut doar de cabluri, lucru foarte greu de realizat din punct de vedere tehnic.
Un proiect viabil nu s-a nascut deci usor, a fost nevoie de solutii ingineresti revolutionare, care sa asigure atat stabilitatea podului la vanturi extreme, de peste 300 km/h, cat si rezistenta la cutremure majore. Insa acest proiect a fost recent finalizat si el a devenit instantaneu standardul pentru acest gen de poduri, intrand in jargonul constructorilor sub numele de “standardul Messina”.
Constructia podului poate incepe si exact asta intentioneaza sa faca ministrul Salvini, motivat atat de ideea eliminarii izolarii Siciliei de restul tarii, cat si de interesele economice clare. Sicilia este situata fix in mijlocul Marii Mediterane si, daca ar fi legata de continent prin trafic feroviar, ar putea prelua o parte din marfurile transportate de navele care vin prin Canalul Suez si care in momentul de fata se duc direct la Rotterdam.
Se estimeaza ca aceasta noua ruta de transport ar aduce anual un plus de 3 miliarde de euro la PIB-ul Italiei, ceea ce este extrem de avantajos, mai ales daca luam in considerare intreaga perioada de exploatare a acestui pod, anume 200 de ani.
Apoi, podul va avea efecte benefice si asupra mediului, pentru ca, odata cu inaugurarea lui, va disparea mare parte din traficul aerian si cu feriboturi care asigura legatura insulei cu Italia continentala. Studiile arata ca in doar 10 ani emisiile nocive s-ar reduce cu 90% fata de nivelul actual.
Lucrurile se prezinta, deci, foarte bine, doar ca autoritatile italiene mai au de rezolvat o problema: mafia. E cunoscut faptul ca familiile mafiote sunt extrem de interesate de lucrarile de infrastructura finantate din bani publici, iar Podul Messina, cu un cost de 13,5 miliarde de euro, este extrem de atractiv in acest sens.
Agentia italiana anti-mafia (Direzione Investigativa Antimafia, DIA) chiar a avertizat intr-un raport difuzat saptamana aceasta ca familiile Cosa Nostra (Sicilia), Camorra (Napoli) si ‘Ndrangheta (Calabria), altminteri rivale, s-au aliat si colaboreaza, cu scopul de a controla acest proiect.
Sursa foto: freepik.com