Cum a modificat pandemia numarul de ore de lucru la nivelul Uniunii Europene
Dupa ce a dat publicitatii un studiu asupra modificarilor survenite in gradul de ocuparea a fortei de munca in 2020, anul declansarii pandemiei, Eurostat, organismul care se ocupa cu statistica la nivelul Comisiei Europene, a publicat si o analiza a influentei pe care au avut-o restrictiile impuse de pandemie asupra numarului de ore de munca per angajat in tarile Uniunii Europene.
In primul studiu mentionat, Eurostat a constatat, in 2020, o reducere a gradului de ocupare a fortei de munca (persoane cu varste cuprinse intre 20 si 64 de ani) fata de 2019.
In 2020, la nivelul UE, gradul de ocupare a fortei de munca a scazut cu 0,7 puncte procentuale fata de anul anterior.
Conform studiului, gradul de ocupare a fortei de munca in Romania a fost, anul trecut, de 71% (al saselea cel mai mic grad de ocupare dintre toate tarile Uniunii).
Masurile luate de autoritati urmare a declansarii pandemiei au influentat si numarul de ore de lucru in tarile UE.
Pentru a evalua modificarile survenite in privinta numarului de ore lucrate, Eurostat a ales drept referinta anul 2006, care a primit indexul 100.
Pornind de la aceasta baza de calcul, Eurostat a calculat un index al orelor de munca in 2020 de 96,8 fata de 101,8 cat fusese cu un an inainte.
Cea mai mare scadere a numarului de ore lucrate s-a inregsitrat in trimestrul al doilea al anului trecut, cand indexul a scazut la 85,9.
In 2020, numarul de ore de munca al femeilor a scazut cu 6,1 puncte de index, in vreme ce scaderea numarului de ore de munca in cazul barbatilor a fost de 4,3 puncte de index.
Cele mai mari scaderi ale numarului de ore de lucru s-au inregsitrat in Spania si Cipru, in trimestru al doilea al anului trecut (-45% fata de aceeasi perioada a anului anterior).
Pe totalul Uniunii Europene, in majoritatea tarilor numarul orelor de lucru a fost mai mic in fiecare trimestru al anului trecut fata de 2019, cu cateva exceptii.
Prima dintre ele este Luxemburgul, unde numarul orelor de lucru a crescut, in trimestrul intai al anului trecut, cu 7,8% fata de 2019 si Romania, unde tot in primul trimestru din 2020 numarul de ore de lucru a crescut cu 2,1% fata de anul anterior.
Cresteri, e drept ca mai mici, ale numarului de ore de lucru s-au mai inregistrat in trimestrul al treilea al anului trecut fata de aceeasi perioada din 2019 in Danemarca si Estonia: +0,5% respectiv +1,5%.
Analiza Eurostat nu ofera explicatii pentru exceptiile anterior mentionate.
Sursa foto: pexels.com