Cum poate concordatul preventiv sa salveze multe dintre firmele afectate de coronacriza economica

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cum poate concordatul preventiv sa salveze multe dintre firmele afectate de coronacriza economica
Cum poate concordatul preventiv sa salveze multe dintre firmele afectate de coronacriza economica
de Vlad Strunescu la 12 Apr. 2020
Urmareste-ne pe Google News
procedura concordat preventivalternativa insolventacriza economica romaniaalternativa faliment

Accentuarea crizei economice, pe fondul pandemiei de coronavirus, a afectat cateva zeci de mii de firme, care angajeaza peste 1,2 milioane de salariati, iar primele efecte s-au vazut in suspendarea activitatii, in somajul tehnic si disponibilizarile de personal.

Accentuarea crizei ar putea duce la un val semnificativ de insolvente si falimente. Exista insa o alternativa care poate salva multe dintre companii: concordatul preventiv, o procedura mai eficienta decat insolventa.

Citeste si: 3,3 miliarde de euro de la Comisia Europeana pentru sustinerea IMM-urilor din Romania
 
Este o realitate crunta ca pandemia generata de COVID-19 are impact asupra economiei romanesti. Din ce in ce mai multe firme sunt afectate si resimt efectele negative ale suspendarii activitatii.
 
Potrivit expertilor de la Sierra Quadrant, masurile guvernamentale sunt bune, dar efectele acestora sunt doar pe termen scurt.
 
Pe termen mediu si lung, orice antreprenor trebuie sa sa gandeasca la cum va resuscita businessul.
 
Multe afaceri vor intra in faliment. Procedura insolventei este cunoscuta multora, ca fiind o modalitate legala de recuperare a creantelor.
Pe de alta parte, procedura concordatului preventiv reprezinta un instrument juridic prin care este descurajata intrarea in insolventa a debitorului. Conform Sierra Quadrant, procedura concordatului preventiv este o alternativa a creditorilor care isi recupereaza creantele intr-un cadru ordonat de masuri destinate acoperirii creantelor acestora.
 
Prin intermediul procedurii de concordat colectiv, firmele afectate de criza pot cere creditorilor sansa de a se redresa, evitand astfel procedura reorganizarii judiciare, greoaie si anevoioasa si care de cele mai multe ori esueaza sau nu duce la rezultatul scontat.
 
Potrivit expertilor de la Sierra Quadrant, concordatul colectiv este avantajos pentru ca permite acoperirea in timp cat mai scurt si in proportie cat mai mare a datoriilor acumulate, cu scopul evitarii procedurilor de faliment.
 
in plus, debitorul poate cere judecatorului sindic suspendarea provizorie a executarilor silite urmand ca acestea sa se suspende de drept din momentul comunicarii hotararii de constatare a concordatului catre creditorii semnatari, suspendarea curgerii dobanzilor, penalitatilor si a cheltuielilor aferente creditorilor concordatari.
 

Pentru cine se potriveste concordatul preventiv

Procedura de concordat preventiv este o alternativa pentru firmele aflate intr-o situatie financiara dificila pe care doresc sa o redreseze, fara a influenta negativ relatiile cu partenerii comerciali si pentru creditorii care doresc sa-si recupereze creantele detinute impotriva acestor debitori, in cadrul unei proceduri cu un grad de control asupra mecanismelor de protectie a intereselor economice.
 
Potrivit legislatiei, concordatul preventiv reprezinta contractul incheiat intre debitorul aflat in dificultate financiara si creditorii sai care detin cel putin doua treimi din valoarea creantelor acceptate si necontestate de debitor, omologat prin judecatorul sindic, contract prin care debitorul propune un plan de redresare a intreprinderii sale prin care sa fie acoperite creantele creditorilor impotriva sa.
 
Conditia este ca respectivii creditori sa accepte si sa sprijine masurile financiare, in vederea redresarii intreprinderii debitorului.
 
Pentru ca acordul sa fie incheiat, este nevoie de mult tact si de o analiza profunda a firmei pentru ca intr-adevar acest instrument sa reuseasca.

"Aici intervine rolul profesionistului, al conciliatorului, care trebuie sa fie un practician cu experienta. Este nevoie de toate argumentele necesare, personalizate profilului firmei, pentru a putea convinge creditorii sa aleaga aceasta metoda de salvare a afacerii, deopotriva benefica. Creditorii trebuie sa fie convinsi sa accepte planul debitorului, precum si sa admita faptul ca si-ar putea incasa banii in conditii mai avantajoase prin incheierea concordatului, decat in cazul falimentului debitorului", afirma Ovidiu Neacsu, asociat coordonator Sierra Quadrant.
 
Procedura nu poate fi aplicata debitorilor condamnati pentru infractiuni economice, debitorilor deja in faliment ori care au mai beneficiat de procedura concordatului preventiv.
 
S-a avut in vedere protectia debitorului onest, care nu are intentia de a insela creditorii sau de a tergiversa procedura. Neexecutarea sau executarea necorespunzatoare a concordatului de catre debitor atrage automat falimentul acestuia, fara posibilitatea de a mai cere judecatorului sindic reorganizarea judiciara.
 
Procedura de concordat preventiv are caracter judiciar, deoarece este aplicata  de tribunal prin judecatorul sindic, si are un caracter secret si urgent, toate cererile fiind judecate in camera de consiliu cu precadere si de urgenta.
 
Partile sunt citate in termen de 48 de ore de la primirea cererii, iar partile aflate in strainatate vor fi citate prin intermediul mijloacelor rapide de comunicare.
 
"Este o procedura colectiva, deoarece sunt chemati sa participe toti creditorii debitorului, care voteaza proiectul de concordat, acesta devenindu-le opozabil dupa ce a fost omologat chiar si in situatia in care nu au semnat. Alta caracteristica a acestei proceduri este unitatea, deoarece la data constatarii vor fi suspendate urmaririle individuale ale creditorilor dar si curgerea accesoriilor creantelor acestora, pe perioada concordatului preventiv omologat creditorii nu vor putea cere deschiderea procedurii insolventei impotriva debitorului", explica Neacsu.
 
 

Care sunt efectele concordatului preventiv 

Procedura de concordat preventiv suspenda orice urmarire individuala impotriva debitorului si curgerea prescriptiei dreptului de a cere executarea silita a creantelor contra debitorului, precum si curgerea dobanzilor, penalitatilor si a oricaror alte cheltuieli aferente creantelor.
 
In plus, pe perioada concordatului preventiv omologat, nu se poate deschide procedura insolventei fata de debitor.
 
Legislatia prevede ca orice creditor care detine un titlu executoriu poate adera la concordat. Cererea de aderare se depune la conciliator, acesta incluzand-o in tabloul creditorilor concordatari.
 
Daca, in termen de 18 luni, nu au fost indeplinite obligatiile prevazute in concordatul preventiv, creditorii vor putea vota, la propunerea conciliatorului, prelungirea duratei concordatului cu maximum 6 luni fata de durata initiala.
 
"Scopul acestei proceduri este de a renegocia direct sau colectiv, cu majoritatea creditorilor, modalitati si termene de acoperire a creantelor care sa permita debitoarei redresarea economica si in acelasi timp sa ofere creditorilor o perspectiva mai buna de recuperare a creantelor fata de procedura insolventei", afirma Neascu.
 
Urmare a procedurii de concordat preventiv, creditorii nu pot deschide procedura insolventei fata de debitor, insa, avand in vedere termenele scurte asociate procedurii, determina recuperarea creantelor detinute mult mai rapida decat in procedura de drept comun sau in procedura insolventei.

Citeste si: Program special pentru magazine de Pastele catolic si ortodox
 
"Evitarea insolventei elimina si dezavantajul defavorizarii acestuia pe piata relevanta, care ar duce la o scadere a incasarilor acestuia si, pe cale de consecinta, a capacitatii de acoperire a creantelor. Un alt avantaj pentru creditori este ca procedura suspenda curgerea termenului de prescriptie a dreptului de a solicita executarea silita, prin semnarea acordului de concordat, astfel incat creditorul semnatar nu risca sa piarda posibilitatea de a valorifica titlul executoriu detinut impotriva debitorului", a mai declarat Neacsu.
Jurnalist Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri
Business

Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri

today29 Mar. 2024
Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager
Companii

Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager

today29 Mar. 2024
Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice
Life Style

Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice

today29 Mar. 2024
Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii

today29 Mar. 2024
Reductoarele melcate si coaxiale – parti integrante ale industriilor care folosesc utilaje si echipamente electrice
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Reductoarele melcate si coaxiale – parti integrante ale industriilor care folosesc utilaje si echipamente electrice

today29 Mar. 2024
Noua moneda meme Slothana, de pe Solana, strange 500.000 USD in prima zi de prevanzare – Urmatorul crypto care poate creste de 100x? (P)
Business

Noua moneda meme Slothana, de pe Solana, strange 500.000 USD in prima zi de prevanzare – Urmatorul crypto care poate creste de 100x? (P)

today29 Mar. 2024
3 moduri de a purta costumul de dama
Life Style

3 moduri de a purta costumul de dama

today28 Mar. 2024
Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor:
Companii

Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor: "Nu vor sa munceasca"

today28 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice
Life Style

Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice

today29 Mar. 2024
Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul...

Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii

today29 Mar. 2024
Reductoarele melcate si coaxiale – parti integrante ale industriilor care folosesc utilaje si echipamente electrice
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul...

Reductoarele melcate si coaxiale – parti integrante ale industriilor care folosesc utilaje si echipamente electrice

today29 Mar. 2024
Noua moneda meme Slothana, de pe Solana, strange 500.000 USD in prima zi de prevanzare – Urmatorul crypto care poate creste de 100x? (P)
Business

Noua moneda meme Slothana, de pe Solana, strange 500.000 USD in prima zi de prevanzare – Urmatorul crypto care poate creste de 100x? (P)

today29 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x