De ce sa iti declari, de fapt, veniturile la ANAF, daca desfasori o activitate independenta. Putini romani si-au dat seama

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
De ce sa iti declari, de fapt, veniturile la ANAF, daca desfasori o activitate independenta. Putini romani si-au dat seama
De ce sa iti declari, de fapt, veniturile la ANAF, daca desfasori o activitate independenta. Putini romani si-au dat seama
de Magda Florea la 06 Oct. 2022
Urmareste-ne pe Google News
anafconformare voluntarafisc

Daca desfasori o activitate profesionala individuala, conform legislatiei fiscale in vigoare ai obligatia sa iti declari veniturile catre Fisc si, dupa caz, sa platesti anumite taxe, impozite, contributii etc. Doar ca putini romani stiu ca aceasta obligatie vine la pachet cu unele beneficii. Ne explica mai multe despre acestea Stela Andrei, Partener, Impozit pe venit si contributii sociale, EY Romania, Autori: Stela Andrei, Partener, Impozit pe venit si contributii sociale, EY Romania.


Se spune ca doar doua lucruri sunt sigure in viata oricarui pamantean si unul dintre ele o reprezinta taxele. Se mai spune ca problema conformarii fiscale este la fel de veche, precum taxele in sine. Si daca ar fi, in final, sa relationam cu exemplul privind educarea copiilor nostri asupra a ceea ce reprezinta taxele, prin a le manca 45% din inghetata, atunci putem sustine ca si educatia fiscala, chiar de la o varsta frageda, este importanta. 
 
Ce este insa cert, chiar daca ne place sau ba (din diverse motive), indiferent de sistemul fiscal al fiecarui stat, cetatenii trebuie sa-si achite benevol, integral, la scadenta, impozitele pe care le au in sarcina. Daca pentru taxele  retinute la sursa in Romania contribuabilul nu are niciun cuvant de spus si pur si simplu lasa conformarea in sarcina celui care ii plateste venitul, in multe alte cazuri intervine conformarea voluntara a persoanei fizice. Evident, acest demers nu presupune ca persoana este libera sa plateasca sau nu taxele datorate (sa nu uitam ca taxele sunt un lucru cert), ci ca persoana ar trebui sa-si asume si sa respecte obligatiile care ii revin, nu sa astepte sa fie fortat de catre fisc la plata acestora. Astfel, intervine un element important care tine de vointa (sau bunavointa) de a fi un bun contribuabil. 
 
In contextul cresterii conformarii voluntare, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a demarat campanii de informare pentru cresterea conformarii  voluntare in domeniul impozitului pe venit si al contributiilor sociale. 
 
Altfel, cresterea gradului de inrolare in sistemul fiscal al persoanelor care presteaza diferite servicii nefiscalizate reprezinta o prioritate pentru ANAF. Vorbim despre comert online, meditatii, cedarea folosintei bunurilor, comert stradal, activitati de intermediere, prestari de servicii (inclusiv online), servicii necalificate catre populatie (zugravi, instalatori, service auto etc.), dezvoltari imobiliare, piata auto second-hand si altele.
 
O arie sensibila de servicii cu risc crescut de neconformare, si nu doar in Romania, ci si in alte state, este cea care tine de domeniul infrumusetarii. Astfel ca ne-am propus in acest articol sa atingem subiectul persoanelor fizice neinregistrate fiscal, ce presteaza servicii de infrumusetare precum: manichiura / pedichiura, tratamente faciale, tratamente corporale, modelare / micropigmentare sprancene, machiaj, aplicare gene false etc.
 
Despre ce este vorba si ce este de facut? Daca privim din unghiul contribuabilului, acesta obtine un venit ce ii intra in portofel / buzunar in forma sa bruta, iar din perspectiva autoritatilor fiscale, acesta poate fi, de departe, un venit nefiscalizat. Posibil multi dintre noi, macar o data in viata, am apelat la un astfel de serviciu de infrumusetare prestat de o persoana fizica, de cele mai multe ori, din propria sa locuinta. Cum am ajuns acolo? Si daca noi am ajuns, de ce am crede ca ANAF nu poate ajunge?
 
Propunem ca la acest moment sa nu ne gandim la ANAF si la instrumentele pe care inspectorii institutiei le au la indemana pentru a identifica persoanele fizice care obtin astfel de venituri (verificarea ulterioara a inregistrarii fiscale este doar un pas de urmat, fara mari impedimente) ci la clientul care apeleaza la astfel de servicii. Cum se pot identifica persoanele care presteaza astfel de servicii nedeclarate?
 
Vom analiza un caz simplu, al doamnei pe care o vom numi, sa spunem, “Ochi frumosi”, ce doreste sa apeleze la serviciul de aplicare de gene false, pentru a avea o privire “mai intensa”. Doamna Ochi frumosi identifica un grup dedicat de Facebook, unde multe persoane posteaza diverse anunturi si solicita raspunsuri la diferite probleme pe care le au de rezolvat. Astfel ca, doamna in discutie solicita o recomandare privind o persoana care aplica gene false rapid si, bineinteles, durabile. In scurt timp, recomandarile de astfel de persoane vor curge cu zecile, poate chiar de ordinul sutelor. O mare parte dintre acestea se vor referi la persoane particulare care ofera acest serviciu si mai putine poate vor fi pentru saloane de infrumusetare, unde persoana X aplica gene. 
 
Se pare astfel ca dintr-o simpla postare pe Facebook, doamna Ochi frumosi isi poate alege, dupa bunul plac, pe doamna “Aplic gene false”, “Aplic gene false la domiciliu”, “Gene pe placul tau”, etc. Dintr-o simpla postare nu vom ajunge sa aflam doar despre o persoana care presteaza acest serviciu, ci despre o multime de persoane, pentru ca raspunsurile de genul “Recomand X,Y,Z” vor curge lant, recomandari la care doamnele X,Y,Z chiar raspund si multumesc pentru recomandare.
 
Astfel, se pot facil identifica persoanele care presteaza activitati fara a avea vreo forma legala si chiar se pot estima si niste potentiale venituri pe care o astfel de persoana le poate castiga. 
 
Un  calcul simplu arata astfel: 
 
- pornim de la un tarif minim de 150 lei (avand in vedere ca nu este un salon de infrumusetare si pretul poate fi, in general, mai mic), desi tarifele pot fi mult mai mari ajungand si la un nivel de cateva sute sau chiar mii de lei 
Se pare astfel ca dintr-o simpla postare pe Facebook, doamna Ochi frumosi isi poate alege, dupa bunul plac, pe doamna “Aplic gene false”, “Aplic gene false la domiciliu”, “Gene pe placul tau”, etc. Dintr-o simpla postare nu vom ajunge sa aflam doar despre o persoana care presteaza acest serviciu, ci despre o multime de persoane, pentru ca raspunsurile de genul “Recomand X,Y,Z” vor curge lant, recomandari la care doamnele X,Y,Z chiar raspund si multumesc pentru recomandare.
 
Astfel, se pot facil identifica persoanele care presteaza activitati fara a avea vreo forma legala si chiar se pot estima si niste potentiale venituri pe care o astfel de persoana le poate castiga. 
 
Daca aceste persoane ar avea o forma legala de functionare, de exemplu ar fi inregistrate ca persoane fizice autorizate (PFA), acestea ar datora, anual, atat impozit pe venit, cat si contributii sociale. Ar putea plati la venit real sau la o norma de venit care ar putea fi mult mai mica decat venitul incasat. Nu vom intra in detalii si calcule estimative, pentru ca ANAF a elaborat un Ghid privind obligatiile fiscale ce le revin persoanelor fizice care presteaza activitati de infrumusetare / intretinere corporala. Acest ghid poate fi consultat pe site-ul ANAF, la sectiunea de asistenta contribuabili (Ghid_infrumusetare_2022.pdf (anaf.ro)), unde de altfel se pot regasi si multe alte ghiduri pentru diverse tipuri de venituri.  
 
Este de mentionat ca unele reguli se schimba de la 1 ianuarie 2023, de exemplu in ceea ce priveste nivelul contributiilor sociale care se vor plati (CAS si CASS – se adauga noi plafoane) si cel al venitului anual pentru aplicarea normelor de venit (care se reduce la echivalentul a 25.000 euro). Desfasurarea activitatii ca PFA este doar un exemplu, existand si alte forme de desfasurare a respectivei activitati ca persoana juridica. 
 
Indiferent de forma in care sunt prestate activitatile, este relativ facil de identificat pe de o parte persoane care presteaza astfel de servicii, fara a fi inregistrate fiscal si fara a declara vreun venit, dar si persoane (chiar si saloane) care, chiar daca sunt inregistrate, declara venituri mult mai mici decat cele efectiv realizate (ex. se intampla sa-ti doresti o programare si sa iti poti gasi loc doar in cateva luni, onorariile fiind de altfel destul de mari, si chiar promovate pe retelele de socializare).
 
Nu ne indoim de faptul ca ANAF are deja la indemana, isi va dezvolta sau imbunatati diverse instrumente de analiza si control prin care sa coroboreze date din teren. Astfel, este foarte posibil sa identifice, la un moment dat, persoanele care ofera acest tip de servicii fara a le fiscaliza, adica fara a-si inregistra o forma legala de activitate comerciala (PFA, SRL) sau chiar si cazul celora care subdeclara veniturile.
 
In concluzie, am putea enumera cel putin trei motive pentru care s-ar impune conformarea voluntara si in cazul afacerilor cu servicii de infrumusetare:
 
1. Pentru a evita sanctiunile prevazute de lege, in cazul depistarii in urma unui control, care poate aparea oricand, pe neasteptate. 
2. Pentru a putea atrage, ulterior infiintarii ca forma comerciala de lucru – PFA, SRL – finantari diverse (inclusiv bancare) sau parteneriate, pentru extindere si dezvoltare. 
3. Nu mai putin important este aspectul moral, de bun contribuabil, ca pozitionare vizavi de obligatiile care ne revin fiecaruia, contribuabil mic sau mare, persoana fizica sau juridica. Indiferent ca ne place sau nu, traim si functionam intr-un stat cu un sistem fiscal, care trebuie respectat. Conformarea voluntara este un pas spre normalitate, ca atitudine corecta si un exemplu pe care il dam si generatiilor tinere.
 
Si daca unii au argumentele la ei pentru neconformare (si aici am putea dezbate destul de mult pe subiect), putem totusi spune ca fuga de conformare inseamna asumarea unor riscuri: amenzi, costuri retroactive semnificative si chiar riscul de inchidere a afacerii.
 
Astfel, in contextul in care se discuta despre reforma ANAF si demersurile pe care aceasta le intreprinde, dar mai ales pentru ca “paza buna trece primejdia rea”, recomandam ca persoanele care desfasoara astfel de activitati sa ia masurile necesare pentru a se inregistra, fiscalizand astfel benevol veniturile obtinute, inainte ca ANAF sa ajunga in control si sa ia masurile legale.
 
Te-ar putea interesa si: Incepe Rabla Local 2022: statul iti cumpara masina veche cu bani grei si NU te obliga sa iei alta noua
 
Foto: freepik.com
 
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

6 sfaturi pentru a te prezenta impecabil in timpul calatoriilor de afaceri
Business

6 sfaturi pentru a te prezenta impecabil in timpul calatoriilor de afaceri

today26 Apr. 2024
PEPE inregistreaza o crestere de 15% dupa listare pe Coinbase. In ce directie se indreapta Dogeverse? (P)
Business

PEPE inregistreaza o crestere de 15% dupa listare pe Coinbase. In ce directie se indreapta Dogeverse? (P)

today26 Apr. 2024
Pune co-crearea in practica prin Idea Morph
Life Style

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph

today26 Apr. 2024
Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate
Business

Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate

today26 Apr. 2024
5 idei profitabile de afaceri in agricultura
Business

5 idei profitabile de afaceri in agricultura

today26 Apr. 2024
Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card
Economie

Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card

today26 Apr. 2024
Guvernul modifica din nou Codul fiscal:  romanii care au locuinte scumpe se vor trezi somati de ANAF
Economie

Guvernul modifica din nou Codul fiscal: romanii care au locuinte scumpe se vor trezi somati de ANAF

today26 Apr. 2024
Specialist in Finante: Desi cresc impozitele, se adanceste deficitul, ceea ce inseamna ca statul risipeste prea mult banul public
Economie

Specialist in Finante: Desi cresc impozitele, se adanceste deficitul, ceea ce inseamna ca statul risipeste prea mult banul public

today26 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph
Life Style

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph

today26 Apr. 2024
Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate
Business

Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate

today26 Apr. 2024
5 idei profitabile de afaceri in agricultura
Business

5 idei profitabile de afaceri in agricultura

today26 Apr. 2024
Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card
Economie

Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card

today26 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x