De ce va fi forta de munca provocarea cea mai mare a anului 2020

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
De ce va fi forta de munca provocarea cea mai mare a anului 2020
De ce va fi forta de munca provocarea cea mai mare a anului 2020
de Vlad Strunescu la 28 Dec. 2019
Urmareste-ne pe Google News
criza forta muncapenurie muncitoripenurie angajatibarometru frames

Criza fortei de munca, accentuarea inflatiei, perspectivele deprecierii monedei nationale si extinderea blocajului financiar vor reprezenta, in 2020, cele mai importante provocari pentru mediul de afaceri.

Anul viitor este vazut de majoritatea investitorilor drept unul in care masurile reale de reforma vor fi, din pacate, inghetate, cu consecinte directe in inrautatirea cadrului macro-economic. Acestea sunt concluziile celei de-a IX-a editii a Barometrului privind starea economiei, realizat de compania de consultanta Frames.

 
Dupa ce, la precedentul barometru de opinie, din iulie 2019, inflatia si deprecierea leului se aflau in prim-planul temerilor investitorilor, in 2020, criza fortei de munca tinde sa revina in prim-plan.
 
Intrebati care ar putea fi principalele provocari cu care se va confrunta mediul de afaceri in anul viitor, peste 60% dintre firmele intervievate au indicat problema fortei de munca, 53% dintre respondenti au mentionat accentuarea blocajului financiar, 49% cresterea inflatiei iar 36% s-au aratat ingrijorati de o potentiala evolutie negativa a cursului de schimb.
 
Potrivit Frames, criza fortei de munca s-a accentuat in 2019, iar importul de muncitori straini nu a reusit sa compenseze nici 10% din necesar. 
 
Dincolo de stimularea consumului, cresterile salariale din mediul bugetar au accentuat dezechilibrele din piata muncii. In 2020, planurile de dezvoltare ale multor companii se afla in stand-by din cauza problemelor de personal pentru care, din pacate, statul intarzie sa dea solutii, cea mai solicitata de investitorii fiind o necesara scadere a impozitelor pe salarii. In plus, este nevoie de un plan de masuri pentru reintoarcerea romanilor, mai ales a celor tineri, in tara, dupa modelul polonez.
 
Dincolo de criza fortei de munca, investitorii estimeaza ca economia va continua sa se confrunte cu aceleasi probleme structurale ca si in 2019.
 
"Intr-un an cu doua runde de alegeri, este putin probabil sa asistam la masurile de restructurare necesare echilibrarii cadrului macro-economic, avand in vedere potentialul impact negativ din punct de vedere electoral.
 
In aceste conditii, problemele din 2019 precum blocajul financiar se vor accetua in anul viitor, mai ales in conditiile in care finantarea business-ului va continua sa fie o adevarata misiune imposibila pentru majoritatea investitorilor", afirma expertii Frames.
 
Interesant este ca din topul temerilor investitorilor a iesit cresterea fiscalitatii, semn ca oamenii de afaceri spera ca 2020 sa aduca un Cod Fiscal fara modificari importante, avand in vedere contextul electoral.
 

Ce va face economia in 2020

Temerile investitorilor privind decelerarea evolutiei economice din semestrul al doilea al anului in curs, prezentate in editia din iulie a Barometrului Frames, s-au confirmat, cresterea economica fiind sub cea estimata de Comisia Nationala de Prognoza si de fostul guvern.
 
In noua cercetare, realizata in aceasta luna, oamenii de afaceri estimeaza ca, in 2020, economia va continua sa puna frana, pe fondul accentuarii dezechilibrelor macro-economice.
 
Conform analizei, 59% dintre companiile chestionate estimeaza ca economia va creste, anul viitor, cu 3-3,5%, iar 27% prevad un avans sub 3%. Numai 14% au indicat un avans al PIB peste 3,5%.
 
In schimb, proiectul de buget pe 2020 se bazeaza pe o crestere economica de 4,1%, un deficit bugetar de 3,59% si o rata medie a inflatiei de 3,1%.
 
"In 2020, consumul, cu bune si rele, va continua sa reprezinte motorul principal al economiei insa cu o rata de crestere ceva mai temperata. Anul viitor va aduce multe semne de intrebare in sectoare precum agricultura, aflata inca in zona meteo-sensibila, constructiile - in conditiile incertitudinilor legate de Programul Prima Casa, si mai ales in zona productiei industriale, unde ultimele luni au marcat o decelerare semnificativa.
 
In conditiile in care principalii parteneri comerciali ai Romaniei se confrunta, la randul lor, cu probleme economice, provocarile vor fi semnificative, cu impact direct in economie", a declarat Adrian Negrescu, managerul Frames.
 
Combinatia intre deprecierea leului si cresterea preturilor in economie a afectat semnificativ economia reala in 2019, iar acest fenomen tinde sa se accentueze in 2020.
 
Dupa ce, in barometrul din iulie 2019, o treime dintre oamenii de afaceri chestionati de Frames prognozau cursul de schimb al euro, in a doua parte a anului, in intervalul 4,7-4,75 lei, fapt confirmat de evolutia din prezent, pentru 2020, 68% dintre investitori anticipeaza un curs oficial in jur de 4,85 lei/euro.
 
De asemenea, 21% dintre cei chestionati se asteapta ca euro sa evolueze intre 4,85-4,9 lei, iar 11% vad cursul sub 4,85 lei/euro.
 
Potrvit Frames, presiunile pe cursul de schimb vor continua sa fie semnificative, in conditiile accentuarii dezechilibrului balantei comerciale. 
 
Stimularea consumului va determina cresterea, in continuare, a importurilor, iar presiunea inflationista se va accentua. BNR, cel mai probabil, va lasa leul sa evolueze pe un culoar mai amplu, in tentativa de a echilibra deficitele.
 
Intr-o economie sub zodia consumului, 61% dintre investitori estimeaza ca afacerile din comert vor genera cel mai ridicat nivel de interes. Serviciile (47%), constructiile (37%),  transportul si depozitarea (28%) si activitatile profesionale, stiintifice si tehnice (23%) se vor afla, de asemenea, in topul investitiilor interesante.
 
Este de remarcat scaderea semnificativa a apetitului pentru agricultura, silvicultura si pescuit fata de editia precedenta a Barometrului Frames, de la 27%, la 12%, un semn ca provocarile din zona de costuri de productie, pricing, distributie si vanzare s-au accentuat.
 
Importurile alimentare au ajuns, din pacate, sa ocupe mare parte din piata. Coroborat cu alte probleme, precum seceta, gripa aviara, cea porcina, business-ul agricol, in principal cel din zona micilor ferme, a devenit unul extrem de riscant, iar apetitul investitorilor a scazut semnificativ, afirma expertii.
 
Acest fapt este dovedit de datele Registrului Comertului care arata ca, in 2019, numarul firmelor noi din acest sector a scazut cu peste 50%.
 
Stimulat de cresterile salariale, consumul va continua sa genereze cel mai ridicat interes si in 2020, cu un tot mai puternic accent in zona de online. 
Sectorul de transport si depozitare, strans legat de acest segment, va aduce, de asemenea, o profitabilitate optima, iar serviciile dedicate firmelor si populatiei, vor inregistra, in continuare, un interes major.
 
Sectorul constructiilor va continua sa creasca, iar presiunea pe preturi se va accentua in zona marilor orase, unde cererea de spatii de locuit si de birouri este semnificativa.
 
Investitiile in zona de IT (software) vor reprezenta un punct de interes, grevate insa de criza de personal, extrem de puternica in acest sector, mai arata concluziile barometrului.
 

Oamenii de afaceri vor Cod Fiscal batut in cuie

Dincolo de provocarile economice si de investitiile cu potential din 2020, oamenii de afaceri au fost chestionati si in privinta masurilor pe care le considera necesare dezvoltarii un cadru economic stabil.
 
Predictibilitatea fiscala (73%) s-a aflat in topul mentiunilor. Un Cod Fiscal batut in cuie, fara modificari peste noapte (in genul propunerii privind scaderea TVA, fara fundamente economice), se afla, de cativa ani, in topul solicitarii oamenilor de afaceri, din pacate, neonorate de autoritati.
 
Digitalizarea administratiei publice (56%), investitiile in infrastructura (45%), reducerea aparatului bugetar (38%) si un plan national de reconversie profesionala (24%) se afla, de asemenea, in topul masurilor considerate prioritare de investitori.
 
"Informatizarea ANAF, a intregului sector public, o simplificarea a procedurilor administrative in relatia dintre mediul public si privat, implementarea unei Agende Digitale reale reprezinta unul dintre pasii care pot fi realizati incepand din 2020, daca exista vointa politica. 
 
Emiterea tuturor facturilor din economie, de exemplu, sub supravegherea Fiscului, va elimina, cu siguranta, o buna parte din economia subterana, iar plata taxelor si impozitelor online va eficientiza colectarea veniturilor bugetare. 
 
In plus, va determina o crestere a nivelului de credibilitate a Romaniei pe pietele internationale", a mai spus Adrian Negrescu.
 
Analiza Frames mai arata ca, in ce priveste restructurarea aparatului public, este putin probabil ca guvernul actual sa ia masurile necesare de reforma, mai ales ca nu beneficiaza de o majoritate parlamentara. 
 
Cum 2020 va fi un an de tranzitie spre o noua guvernare cu un orizont teoretic de 4 ani, cel mai probabil, masurile de reforma vor fi amanate pentru 2021, cand vom asista si la cresteri de taxe si impozite. Investitorii spera, din aceasta perspectiva, ca toate masurile luate de noua guvernare sa se fundamenteze pe analize de impact si pe consultari cu mediul de afaceri.

Citeste si: Analistii se asteapta ca euro sa se apropie periculos de pragul de 5 lei, in 2020
 
Barometrul semestrial privind starea economiei a fost realizat de Frames in perioada 1-15 decembrie 2019, prin chestionare online, telefonic si email, pe un esantion reprezentativ de 450 de firme din diverse domenii de activitate, de la comert, la servicii financiare, agricultura, energie, confectii, IT etc.
Jurnalist Manager.ro

Ultimele NOUTATI

3 moduri de a purta costumul de dama
Life Style

3 moduri de a purta costumul de dama

today28 Mar. 2024
Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor:
Companii

Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor: "Nu vor sa munceasca"

today28 Mar. 2024
Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024
250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?
Companii

250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?

today28 Mar. 2024
Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume
Economie

Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume

today28 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x