Economistul care a anticipat criza din 2008 vine cu aceeasi previziune si pentru 2021: Ne indreptam spre stagflatie
nouriel roubinipreviziuni economice
Nouriel Roubini, economistul recunoscut la nivel mondial pentru prezicerea crizei financiare din 2008, arunca o patura de incertitudine economica si peste anul 2021.
Economistul sustine ca economia globala se indreapta spre "stagflatie". Roubini se refera la un fenomen economic ce se caracterizeaza prin inflatie mare, crestere economica mica sau nula si rata ridicata a somajului.
Profesorul de economie de la NYU Stern, a carui porecla este "Dr. Doom", datorita inclinatiei sale catre predictii cumplite, a avertizat ca bancile centrale si guvernele "pregatesc scena pentru mama crizei datoriilor stagfationale in urmatorii cativa ani".
Rezerva Federala si Trezoreria, impreuna cu echivalentele lor din intreaga lume, s-au bazat pe politici fiscale si monetare ultra-slabe pentru a stimula cresterea economica in ultimul deceniu. Aceasta abordare s-a dublat in timpul pandemiei.
Astfel, s-au cheltuit miliarde de dolari pe cecuri de stimulare si achizitii de obligatiuni si mentinand ratele dobanzilor aproape de zero. Aceste eforturi au umflat si mai mult preturile actiunilor, caselor si altor active si, de asemenea, au incurajat imprumuturile agresive, a spus Roubini.
Expertul a atras atentia si asupra stocului de criptomonede, caracterizandu-le ca fiind o dovada a "exuberantei irationale".
Roubini se asteapta ca, in perioada urmatoare, inflatia sa fie trasa in sus de o cerere exploziva, in timp ce presiunile de aprovizionare precum protectionismul, destramarea lanturilor globale de aprovizionare si atacurile cibernetice asupra infrastructurii cheie vor contribui si ele la cresterea preturilor.
Guvernele lumii s-au imprumutat bani grei. Sunt mai datoare in 2021 decat in urma cu 50 de ani
Mai mult, guvernele au imprumutat sume mari de bani pentru a-si finanta planurile de stimulare si sunt mult mai indatorate acum decat acum 50 de ani, a spus Roubini.
Nouriel Roubini crede ca Executivele lumii vor avea o misiune dificila in a-si acoperi datoriile, dar si in a salva bancile, companiile si gospodariile.