Romania, tara cu cele mai mici preturi la alimente din UE. Dar cati romani chiar isi permit sa le cumpere?
romaniauniunea europeanapreturi alimentescumpiri alimentecos de cumparaturiputere de cumparare
Romania apare din nou pe primul loc in clasamentele europene, dar nu la capitolul prosperitate. Conform datelor Eurostat publicate de Institutul National de Statistica (INS), Romania a fost, in 2024, tara cu cele mai mici preturi la alimente si bauturi nealcoolice din Uniunea Europeana.
Cu un nivel al preturilor de doar 76% fata de media din Uniunea Europeana, tara noastra este urmata de Slovacia (83%) si Polonia (87%). Insa aceasta aparenta de accesibilitate nu reflecta neaparat realitatea traita de multi romani, mai ales daca ne gandim la cei din mediul rural sau din orasele mici.
Cifrele, desi corecte, nu tin cont de contextul veniturilor. Pentru o mare parte din populatia Romaniei, salariile nu tin pasul nici macar cu preturile mici. De exemplu, in multe zone din rural sau in judete mai putin dezvoltate, venitul mediu net nu depaseste 2.000-2.500 de lei, suma insuficienta pentru un trai decent. Chiar daca alimentele sunt teoretic mai ieftine decat in alte state europene, multi romani sunt fortati sa se limiteze la strictul necesar sau chiar sa renunte la unele produse.
Romanii se limiteaza la strictul necesar atunci cand vine vorba de cumparaturi
Romania ocupa si primul loc la nivelul cel mai scazut al preturilor pentru „Recreere si cultura”, cu un indice de 67% din media UE. Insa, ca si in cazul alimentelor, nu este vorba despre un avantaj competitiv, ci mai degraba despre o adaptare a cererii la
puterea de cumparare. Activitatile culturale si de timp liber raman inaccesibile pentru multi romani, in ciuda preturilor mai mici. Chiar si in mediul urban, unde veniturile sunt ceva mai ridicate, prioritatile bugetare sunt adesea strict legate de supravietuire – mancare, utilitati si transport.
La nivel general, Romania se situeaza pe locul al doilea in UE in ceea ce priveste cele mai scazute preturi la bunurile de consum si servicii din cosul final al gospodariilor, cu 36% sub media Uniunii Europene, dupa Bulgaria. Insa, aceasta „ieftinire” aparenta vine la pachet cu un alt record: al doilea cel mai mic PIB pe cap de locuitor din UE. In 2024, Romania a inregistrat un nivel de 78% din media europeana la acest capitol, semn ca productivitatea si valoarea adaugata economica raman inca reduse.