Evaziunea fiscala devine istorie in Romania. Masuri fara precedent, nimeni nu va mai putea ascunde bani de stat
evaziune fiscalafactura electronicaro e factura 2024
Incepand de anul viitor, evazionistii vor avea viata imposibila in Romania. Intra in vigoare facturarea electronica in relatia comerciala B2B (Business to Business)!
Ministrul Finantelor, Marcel Bolos, sustine ca prin aceasta masura lupta contra evaziunii fiscale va urca la un alt nivel!
"Lupta impotriva combaterii fraudei si a evaziunii fiscale intra intr-o noua etapa in Romania.
Datorita unei decizii luate astazi de Consiliul Uniunii Europene, de la 1 ianuarie 2024
facturarea electronica va obligatorie pentru toate tranzactiile intre firme.
Este un instrument valoros pentru a urmari in timp real a lanturile de fraudare in materie de TVA, aspect foarte important in eforturile noastre de a creste gradul de colectare si a proteja bugetul public.
Faptul ca facturarea electronica asigura o inregistrare precisa si verificabila a tranzactiilor comerciale faciliteaza procesul de verificare si audit. Asa ne asiguram ca tranzactiile sunt conforme cu reglementarile fiscale si nu au fost manipulate in mod fraudulos.
"Dupa implementarea SAF-T, companiile din Romania urmeaza sa-si adapteze sistemele interne pentru a emite facturile electronice si a le transmite prin RO e-Factura. Acest proces ar presupune o serie de analize interne, modificari de ordin tehnic, alocarea de resurse umane, dezvoltarea sau contractarea unor aplicatii, precum si de resurse financiare suplimentare.
Ca prim pas, avand in vedere ca este necesara validarea unor elemente obligatorii care trebuie sa fie prezente in acest format de factura, trebuie sa tinem cont ca identificarea lor este in sine o provocare, unele dintre ele avand asociate codificari specifice care vor fi incluse in factura in format .xml, de exemplu codurile de taxa, codurile NC, tipul facturii, unitatile de masura etc. De asemenea, unele companii utilizeaza mai multe sisteme ERP in vederea emiterii facturilor, astfel incat acest proces trebuie efectuat pentru fiecare model de factura utilizat, din sistemele informatice aferente.
Va fi necesara efectuarea unei analize detaliate a procesului intern actual de facturare, volumului facturilor si nevoile proprii, potentialul de automatizare a procesului, implicarea resurselor umane, regulile de securitate, precum si functionalitatile necesare care ar fi benefice pentru echipele din departamentele financiar-contabile si care sa asigure un proces de facturare cat mai facil", explica Inge Abdulcair, Director PwC Romania si Ramona Curta, Senior Manager PwC Romania.
Foto: manager.ro