Fiscalitate, inflatie, criza economica, recesiune? Cum arata orizonturile 2023, prin ochii Bancii Nationale - ampla analiza a lui Isarescu
previziuni economiceinflatie 2023economie 2023dobanda cheie
Banca Nationala a Romaniei tocmai a decis sa scumpeasca si mai mult dobanda cheie, care a fost urcata marti la nivelul de 7% pe an, in incercarea de a tempera inflatia agresiva care a pus stapanire pe economie. Odata cu inasprirea conditiilor de politica monetara, BNR a realizat si o ampla analiza a economiei noastre nationale, amintind aspecte relevante pentru anul 2022, dar punctand si cateva predictii importante pentru anul in curs.
Astfel, de la BNR aflam ca rata anuala a inflatiei a ajuns in noiembrie 2022 la 16,76 la suta, peste nivelul prognozat, dupa ce in octombrie a scazut la 15,32 la suta, de la 15,88 la suta in septembrie.
"Rata anuala a inflatiei CORE2 ajustat si-a accelerat usor ascensiunea in primele doua luni din trimestrul IV 2022, contrar previziunilor, marindu-se de la 11,9 la suta in septembrie la 14,0 la suta in luna noiembrie 2022, ca urmare a cresterilor cvasi-generalizate de preturi consemnate pe cele trei segmente ale inflatiei de baza. Evolutia inflatiei CORE2 ajustat continua sa reflecte efectele majorarilor ample ale cotatiilor materiilor prime agroalimentare si ale costurilor cu energia si transportul, alaturi de influentele blocajelor in lanturi de productie. Acestea au fost potentate si in acest interval de cotele inalte ale asteptarilor inflationiste pe termen scurt si de rezilienta cererii pe anumite segmente, precum si de ponderea insemnata detinuta in cosul de consum de produsele alimentare si de cele importate.
Rata anuala a inflatiei calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC – indicator al inflatiei pentru statele membre UE) a crescut in luna noiembrie 2022 la 14,6 la suta, de la 13,4 la suta in septembrie. Totodata, rata medie anuala a inflatiei IPC si cea calculata pe baza IAPC s-au marit in noiembrie la 13,1 la suta si la 11,4 la suta, de la 11,8 la suta, respectiv 10,2 la suta in septembrie 2022, ramanand insa la valori inferioare celor prevalente in regiune si in tarile baltice", se detaliaza in raport.
In continuare, economistii din cadrul BNR vorbesc despre faptul ca activitatea economica a crescut in trimestrul III 2022 cu 1,3 la suta fata de precedentele trei luni, la fel ca in trimestrul II, depasind astfel semnificativ previziunile, evolutie ce face probabila o noua marire a excedentului de cerere agregata in acest interval, contrar asteptarilor.
In schimb, fata de aceeasi perioada a anului anterior, cresterea PIB a continuat sa decelereze in trimestrul III 2022 - la 4,0 la suta de la 5,1 la suta in trimestrul II -, ramanand totusi insemnata din perspectiva istorica. Cresterea economica a fost sustinuta, de aceasta data, in principal de formarea bruta de capital fix, si doar in secundar de consumul gospodariilor populatiei, in timp ce evolutia exportului net a redevenit puternic contractionista, in conditiile in care dinamica anuala a volumului importului a depasit-o sensibil pe cea a volumului exportului de bunuri si servicii.
"Pe acest fond, soldul negativ al balantei comerciale si-a accelerat considerabil cresterea in raport cu perioada similara a anului anterior, in pofida restrangerii decalajului nefavorabil dintre variatia anuala in scadere a preturilor importurilor si cea a preturilor exporturilor, iar deficitul de cont curent si-a dublat dinamica anuala.
Cele mai recente date si analize indica o incetinire semnificativa a cresterii economiei in trimestrul IV 2022 fata de intervalul precedent, sub impactul prelungirii razboiului din Ucraina si al extinderii sanctiunilor asociate, implicand o crestere totusi robusta a PIB fata de aceeasi perioada a anului 2021, pe fondul unui efect de baza", mai puncteaza BNR.
Referitor la puterea monedei noastre nationale, BNR precizeaza ca leul a manifestat o tendinta de apreciere fata de euro si in ultimele doua luni ale anului 2022. Totodata, in raport cu dolarul SUA, moneda nationala s-a intarit semnificativ, ca urmare a evolutiilor de pe pietele financiare internationale.
2023 ne-ar putea aduce scaderi de preturi, dar incertitudinile raman mari
Potrivit actualelor evaluari, rata anuala a inflatiei va scadea probabil in trimestrul I 2023 in linie cu cea mai recenta prognoza pe termen mediu (noiembrie 2022), dar va cobori semnificativ mai alert ulterior, ajungand la nivelul de o cifra inca din trimestrul III al anului curent, ca efect al prelungirii schemelor de plafonare si compensare a preturilor la energie pana la 31 martie 2025, concomitent cu modificarea caracteristicilor acestora incepand cu 1 ianuarie 2023.
"Razboiul din Ucraina si sanctiunile asociate continua insa sa genereze incertitudini si riscuri considerabile la adresa perspectivei activitatii economice, implicit a evolutiei pe termen mediu a inflatiei, prin efectele posibil mai mari exercitate asupra puterii de cumparare si increderii consumatorilor, precum si asupra activitatii, profiturilor si planurilor de investitii ale firmelor, dar si prin potentiala afectare mai severa a economiei europene/globale si a perceptiei de risc asupra economiilor din regiune, cu impact nefavorabil asupra costurilor de finantare.
Totodata, absorbtia fondurilor europene, in principal a celor aferente programului Next Generation EU, este conditionata de indeplinirea unor tinte si jaloane stricte in implementarea proiectelor. Ea este insa esentiala pentru realizarea reformelor structurale necesare, inclusiv a tranzitiei energetice, precum si pentru contrabalansarea, cel putin partiala, a impactului contractionist al socurilor pe partea ofertei, amplificate de razboiul din Ucraina si de inasprirea conditiilor economice si financiare pe plan international.
Incertitudini si riscuri semnificative sunt asociate insa si conduitei politicii fiscale, date fiind, pe de o parte, tinta de deficit bugetar stabilita pentru 2023 in vederea continuarii consolidarii bugetare in contextul procedurii de deficit excesiv si al majorarii semnificative a costului finantarii, si, pe de alta parte, seturile de masuri de sprijin prevazute a fi aplicate ori prelungite in acest an, intr-o conjunctura economica si sociala ce ramane dificila pe plan intern si global, cu potentiale implicatii adverse asupra parametrilor bugetari", avertizeaza BNR.
Foto: freepik.com