Despre inflatie s-a vorbit in nenumarate randuri in ultima perioada, aceasta reprezentand principala tema de discutie a ultimului razboi de pe scena politica romaneasca, intre fosta guvernare social-democrata si actuala guvernare liberala de la Palatul Victoria. Ministrul Finantelor, Florin Citu, anunta astazi o asa zisa victorie in acest conflict cu social-democratii, cifrele publicate la sfarsitul acestei saptamani de la Eurostat confirmand ca rata inflatiei a scazut in timpul guvernarii liberale, la fel cum au scazut si dobanzile pentru credite. Mai mult decat atat, ministrul liberal sustine ca rata inflatiei va scadea si mai mult in perioada urmatoare.
Ministrul Florin Citu a publicat pe aceasta tema pe o retea de socializare si o analiza referitoare la rata anuala a inflatiei in luna iunie in anii 2018, 2019 si 2020 in toate statele membre ale blocului comunitar european. Conform graficelor publicate, in iunie 2018, tara noastra raporta o rata anuala a inflatiei de 4.7%, cu 2.7% mai mare decat media Uniunii Europene. Lucrurile nu au stat mai bine nici in iunie 2019, atunci cand Romania inregistra o rata anuala a inflatiei de 3.9%, in timp ce media europeana era de doar 1.6%. Atat in 2018, cat si in 2019, Romania a inregistrat cele mai mari rate anuale ale inflatiei din intreaga Uniune Europeana.
Rata anuala a inflatiei din acest an a scazut pana la un nivel de 2.2%, insa trebuie sa mentionam ca si media europeana a scazut considerabil, pana la 0.8%. Totusi, diferenta nu mai este atat de semnificativa, insa problemele din acest punct de vedere raman inca in picioare in cazul tarii noastre. Tarile membre ale blocului comunitar european care inregistreaza cele mai mari rate anuale ale inflatiei in iunie 2020 sunt Polonia, Cehia, Ungaria si Romania. Banca Nationala a Romaniei a redus in aceste conditii prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, de la 3% la 2.8%.
Liberalul Florin Citu isi continua atacul la fosta guvernare social-democrata, punctand ca cifrele publicate astazi de Eurostat distrug “propaganda mizerabila pe care o face PSD in aceste zile referitor la rata inflatiei”. Facand referire la guvernarea social-democrata, Citu aminteste ca in perioada 2017 - 2019 Romania a detinut in fiecare an “primul loc in topul rusinii si al saracirii populatiei”, inregistrand cea mai mare rata anuala a inflatiei din UE. Revenind apoi la datele publicate in cursul zilei de astazi de cei de la Eurostat, Florin Citu a tinut sa mentioneze ca cel mai important aspect este ca toti romanii beneficiaza acum de aceasta rata a inflatiei mai mica si de dobanzile mai mici la credite.
Ministrul Finantelor Publice, liberalul Florin Citu, a mai tinut sa precizeze la finalul acestei saptamani si ca nu exista niciun risc ca tara noastra sa ramana fara bani in acest an. Motivul pe care il expune Florin Citu este unul cat se poate de simplu, astazi fiind asigurata finantarea pentru tot anul a unui deficit bugetar mai mare decat cel estimat. Mai mult decat atat, ministrul liberal sustine ca va ramane si un buffer considerabil pentru guvernul urmator!
Florin Citu pune aceste rezultate bune pe seama strategiei precaute pe care au folosit-o liberalii de cand au ajuns la Palatul Victoria, inca din primul moment fiind luat in calcul scenariul cel mai negru. Indiferent insa de scenariul de lucru, liberalul sustine ca nu exista niciun risc in acest an ca Romania sa ramana fara finantare.
Ultimele NOUTATI
12.000 de lei salariu NET pentru romanii cu liceu, fara facultate: cele mai bine platite joburi din Romania
Afacerea pe care o poti deschide la tine in curte, la tara, cu doar 500-1.000 de lei. Din prima vanzare castigi 5.000 de lei!
Dispare amenda automata pentru lipsa rovinietei - Legea noua mult asteptata de soferi
Ce se mai intampla cu pensiile private ale romanilor? Ultima lor speranta la o batranete linistita
Cea mai mare pensie speciala din Romania sare de 25.000 de lei lunar. Ce a muncit norocosul beneficiar la viata lui
Se fac angajari la stat - vezi aici lista oraselor cu cele mai multe posturi si studiile de care ai nevoie
Partenerii nostri
Baza de calcul pentru concediu medical - este influentata de indicele de inflatie?
Ce conteaza cu adevarat pentru tinerii din generatia Z la locul de munca
Cum sa folositi SAGA pentru PFA: Ghid pentru evidente fiscal-contabile perfect legale
Imprumuturi intre societati: care sunt conditiile de acordare?
Reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana: obligatiile angajatorului
Litigiile de munca si drepturile angajatilor: Cand este timpul sa apelezi la un avocat?
Te-ar putea interesa si
Dispare amenda automata pentru lipsa rovinietei - Legea noua mult asteptata de soferi
Ce se mai intampla cu pensiile private ale romanilor? Ultima lor speranta la o batranete linistita