Despre inflatie s-a vorbit in nenumarate randuri in ultima perioada, aceasta reprezentand principala tema de discutie a ultimului razboi de pe scena politica romaneasca, intre fosta guvernare social-democrata si actuala guvernare liberala de la Palatul Victoria. Ministrul Finantelor, Florin Citu, anunta astazi o asa zisa victorie in acest conflict cu social-democratii, cifrele publicate la sfarsitul acestei saptamani de la Eurostat confirmand ca rata inflatiei a scazut in timpul guvernarii liberale, la fel cum au scazut si dobanzile pentru credite. Mai mult decat atat, ministrul liberal sustine ca rata inflatiei va scadea si mai mult in perioada urmatoare.
Ministrul Florin Citu a publicat pe aceasta tema pe o retea de socializare si o analiza referitoare la rata anuala a inflatiei in luna iunie in anii 2018, 2019 si 2020 in toate statele membre ale blocului comunitar european. Conform graficelor publicate, in iunie 2018, tara noastra raporta o rata anuala a inflatiei de 4.7%, cu 2.7% mai mare decat media Uniunii Europene. Lucrurile nu au stat mai bine nici in iunie 2019, atunci cand Romania inregistra o rata anuala a inflatiei de 3.9%, in timp ce media europeana era de doar 1.6%. Atat in 2018, cat si in 2019, Romania a inregistrat cele mai mari rate anuale ale inflatiei din intreaga Uniune Europeana.
Rata anuala a inflatiei din acest an a scazut pana la un nivel de 2.2%, insa trebuie sa mentionam ca si media europeana a scazut considerabil, pana la 0.8%. Totusi, diferenta nu mai este atat de semnificativa, insa problemele din acest punct de vedere raman inca in picioare in cazul tarii noastre. Tarile membre ale blocului comunitar european care inregistreaza cele mai mari rate anuale ale inflatiei in iunie 2020 sunt Polonia, Cehia, Ungaria si Romania. Banca Nationala a Romaniei a redus in aceste conditii prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, de la 3% la 2.8%.
Liberalul Florin Citu isi continua atacul la fosta guvernare social-democrata, punctand ca cifrele publicate astazi de Eurostat distrug “propaganda mizerabila pe care o face PSD in aceste zile referitor la rata inflatiei”. Facand referire la guvernarea social-democrata, Citu aminteste ca in perioada 2017 - 2019 Romania a detinut in fiecare an “primul loc in topul rusinii si al saracirii populatiei”, inregistrand cea mai mare rata anuala a inflatiei din UE. Revenind apoi la datele publicate in cursul zilei de astazi de cei de la Eurostat, Florin Citu a tinut sa mentioneze ca cel mai important aspect este ca toti romanii beneficiaza acum de aceasta rata a inflatiei mai mica si de dobanzile mai mici la credite.
Ministrul Finantelor Publice, liberalul Florin Citu, a mai tinut sa precizeze la finalul acestei saptamani si ca nu exista niciun risc ca tara noastra sa ramana fara bani in acest an. Motivul pe care il expune Florin Citu este unul cat se poate de simplu, astazi fiind asigurata finantarea pentru tot anul a unui deficit bugetar mai mare decat cel estimat. Mai mult decat atat, ministrul liberal sustine ca va ramane si un buffer considerabil pentru guvernul urmator!
Florin Citu pune aceste rezultate bune pe seama strategiei precaute pe care au folosit-o liberalii de cand au ajuns la Palatul Victoria, inca din primul moment fiind luat in calcul scenariul cel mai negru. Indiferent insa de scenariul de lucru, liberalul sustine ca nu exista niciun risc in acest an ca Romania sa ramana fara finantare.
Ultimele NOUTATI
1 Mai muncitoresc: De la mitinguri fortate la gratare clandestine - cum se sarbatorea Ziua Muncii in vechiul regim
Chinezii au planuri incredibile! Incep rapid sa construiasca 10 noi reactoare nucleare, investitie de 27 de miliarde de dolari
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si