FMI lauda economia romaneasca: v-ati revenit bine dupa pandemie, dar nu ati scapat de pericole. Ce ni s-ar putea intampla, daca razboiul escaladeaza
fondul monetar internationaleconomia romaniei
Fondul Monetar International incepe sa-si recapete increderea vizavi de evolutia economica a Romaniei. Analistii FMI si-au corectat previziunile si noteaza ca se asteapta la o crestere economica peste asteptarile anterioare. Asta nu inseamna, insa ca am scapat de pericole. Razboiul constituie cel mai mare factor de risc la adresa stabilitatii noastre economice, iar escaladarea sa ne-ar aduce mari probleme.
Seful misiunii FMI pentru Romania, Jan Kees Martijin, noteaza ca tara noastra s-a recuperat bine, din punct de vedere financiar, dupa marile provocari aduse de criza sanitara globala.
"Economia Romaniei si-a revenit bine in urma pandemiei de Covid. Totusi, ca si alte tari europene, se confrunta in prezent cu riscuri de incetinire. PIB-ul a atins nivelul de dinaintea crizei in prima jumatate a anului 2021, apoi s-a redresat rapid in primul trimestru din 2022, dupa valul de Covid din toamna anului trecut", noteaza oficialul.
Totusi, n-am scapat de pericole
Razboiul in desfasurare de la granita Romaniei reprezinta cel mai mare factor de risc la adresa economiei noastre nationale. Deja, pe fondul conflictului, inflatia a fost impinsa de la spate in Romania, afirma oficialul FMI, care puncteaza cu precadere cresterile de pret ale materiilor prime.
"Cu toate acestea, razboiul din Ucraina genereaza noi presiuni si riscuri care se vad deja in cresteri ale preturilor la materiile prime care alimenteaza inflatia ridicata, deficitul de materii primii si in scaderea cererii interne si externe, precum si in cresterea primelor de risc suverane", a spus acesta.
In situatia nedorita in care conflictul militar ar escalada, Romania ar fi afectata, din punct de vedere economic, dar chiar si asa, ne vom descurca destul de bine si sunt asteptate cresteri economice peste previziunile anterioare ale FMI.
"In ipoteza in care nu va exista o escaladare a razboiului, noi proiectam o crestere economica moderata de aproximativ 3,5 - 4,5% in 2022 si 2023, ceea ce reprezinta de fapt o crestere fata de proiectiile anterioare", a spus Jan Kees Martijn.
Insa noile cifre nu sunt nici pe departe "batute in cuie". In cazul in care livrarile de gaz vor fi sistate sau conflictul va lua proportii si mai mari, dezechilibrele microeconomice se vor intensifica. De exemplu, criza energetica s-ar putea adanci!
De altfel, daca datele razboiului din Ucraina nu vor suferi o inrautatire si mai semnificativa, rata anuala a inflatiei in Romania e asteptata sa se situeaze in jurul valorii de 12,5% in 2022 si sa persiste la aproximativ 10% anul viitor.
Oficialul FMI a recomandat Guvernului reformarea sistemului de taxe si de impozite si a mai precizat ca BNR ar trebui sa apeleze la noi majorari ale dobanzii pe politica monetara, data fiind inflatia mare din tara.
Si Banca Mondiala si-a imbunatatit perspectiva pentru economia noastra, dar anticipeaza evolutii mai modeste ca FMI
Zilele acestea, si analistii Bancii Mondiale si-au corectat previziunile cu privire la economia romaneasca, majorandu-si asteptarile. Chiar daca perspectivele s-au imbunatatit, ele sunt totusi mai modeste decat cele formulate de FMI.
Totusi, in prima luna din an, Banca Mondiala spunea ca anul acesta economia noastra va creste cu 4,3%, dar lunile care au urmat si evenimentele geopolitice au macinat puternic optimismul analistilor.
Foto: pixabay